Torreya nucifera

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Torreya nucifera
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Тисові (Taxaceae)
Рід: Torreya
Вид:
T. nucifera
Біноміальна назва
Torreya nucifera
(L.) Siebold et Zuccarini 1846

Torreya nucifera (торея японська) — вид хвойних рослин родини тисових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни проживання: Японія (Хонсю, Кюсю, Сікоку); Корея. Лісовий вид, що зустрічається, розкидано в більшості видів змішаних широколистяно-хвойних лісів у південній половині Японії. Висотний діапазон становить від близько рівня моря до, принаймні, 1100 м над рівнем моря. Часто пов'язані з цим видом Abies firma, Tsuga sieboldii, Chamaecyparis obtusa, Podocarpus macrophyllus, Nageia nagi, Taxus cuspidata, Sciadopitys verticillata.

Морфологія[ред. | ред. код]

Дерева до 25 м заввишки; стовбур до 90 см діаметром. Кора сірувато-коричнева або світло-коричнево-червона, гладенька, коли молода, потріскана пізніше. Листки розміром 2–3 см × 2,2–3 мм, блідо-зелені згори, верхівки дуже довгі й загострені. Насіння темно-зелене, коли молоде, багрово-коричневий у зрілості, еліпсоїдно-оберненояйцевиде або оберненояйцевиде, 2,5–3,2 × 1,3–1,7 см. Запилення відбувається у квітні-травні, насіння зріє у жовтні.

Деяким деревам приписують вік у більш як 500 років, що є цілком правдоподібним.

Використання[ред. | ред. код]

Деревина цього виду цінується в Японії за довговічність, особливо при контакті з водою. Використовується для виробництва меблів, скринь і ящиків, японських фігур, і раніше відер для води. Насіння їстівне (хоча, за деякими даними, неприємно пахне[1]), багате харчовими оліями; воно, а також аріли використовуються в японській кухні. Ці дерева часто посаджені біля храмів, у парках і садах в Японії. В Європі та Північній Америці — це рідкісний декоративний чагарник або дерево в дендраріях, ботанічних садах, а іноді й у приватних садах.

Плоди

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Популяція стала дуже фрагментованою у зв'язку з історичним очищенням великих площ середовища проживання. Зустрічається в низці природоохоронних територій по всьому ареалу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лапин П. И., Соколов С. Я. Род 2. Torreya — Торрейя // Деревья и кустарники СССР. Дикорастущие, культивируемые и перспективные для интродукции. / Ред. тома С. Я. Соколов и Б. К. Шишкин. — М.—Л. : Изд-во АН СССР, 1949. — Т. I. Голосеменные. — С. 32—34. — 464 с. — 3000 екз. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]