Вероніка нитковидна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Veronica filiformis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вероніка нитковидна
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Губоцвіті (Lamiales)
Родина: Подорожникові (Plantaginaceae)
Рід: Вероніка (Veronica)
Вид:
Вероніка нитковидна (V. filiformis)
Біноміальна назва
Veronica filiformis

Вероніка ниткувата[1], вероніка нитковидна[2] (Veronica filiformis)[3] — однорічна або багаторічна трав'яна рослина, вид роду вероніка (Veronica) родини подорожникові (Plantaginaceae).

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Стебла висотою 10–30 см, слабкі, тонкі, гіллясті, з численними, тонкими, подовженими гілками.

Верхні листки чергові, нижні супротивні, яйцеподібні або округлі, завдовжки та шириною 5–10 (до 15) мм, на коротких черешках, на верхівці тупі, до основи майже серцеподібні або округлі, з дрібними плоскими волосками або голі. Приквіткові — зменшені, подібні до стеблових.

Квітки по одній на тонких квітконіжках, у 2–4 рази довші від листя, у пазухах звичайних або трохи зменшених листків. Частки чашечки еліптичні або ланцетні, довжиною 2,5–4 мм, на верхівці коротко-гоструваті, слабо розходяться, рідко залозисті; Віночок блакитний або білуватий, перевищує чашечку, діаметром 8–13 мм; три лопаті віночка ниркоподібні або округлі, майже рівні, нижня лопать оберненояйцеподібна, трубка віночка дуже коротка.

Плід — коробочка, шириною близько 5 мм, довжиною 4 мм, опукла, округло-серцеподібна, дволопатева, з округлими, з'єднаними під гострим або прямим кутом, слабо розбіжними, високо зрощеними лопатями, розсіяно залозиста. Насіння по 8–10 в гнізді, еліптичне до довгастого, плоске, довжиною близько 1 мм, злегка зморшкувате або гладке.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у Європі, Північній Америці та Азії. В Україні росте у Криму (Ялта) та Закарпатті, адвентивна рослина. Бур'ян.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]