Ангарський перевал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ангарський перевал
Зображення
Гірський хребет Кримські гори
Країна  Росія
Висота над рівнем моря 752 м
Мапа
CMNS: Ангарський перевал у Вікісховищі

Координати: 44°45′29″ пн. ш. 34°20′26″ сх. д. / 44.75833333002777437° пн. ш. 34.34083333002777749° сх. д. / 44.75833333002777437; 34.34083333002777749

Вид на Ангарський перевал з Чатир-Дагу.
Карта району перевалу.
Тролейбусна зупинка «Ангарський перевал»
Інформаційний стенд на турбазі «Ангарський перевал»
Памятник будівельникам траси на Ангарському перевалі.
Вид на Ангарський перевал з г. Ангара-Бурун.

Анга́рський перева́л (рос. Ангарский перевал, крим. Anğara boğazı) — перевал в Криму, найвища точка траси Сімферополь — Алушта (752 м над рівнем моря).

На Ангарському перевалі розташований пост ДАІ та зупинка тролейбуса Сімферополь-Ялта. Околиці перевалу — популярне місце відпочинку. Тут проводяться змагання зі спортивного орієнтування. Неподалік Ангарського перевалу на Чатир-Дазі знаходиться Буковий гай. На схилах Чатир-Дагу прокладені гірськолижні траси, які діють у зимовий час.

Історична довідка[ред. | ред. код]

Шляхи через Ангарський перевал з континенту до моря проходили з незапам'ятних часів. У XIX столітті дослідник Криму П. І. Кеппен виявив поруч з перевалом фрагменти стіни, яка перегороджувала ущелину між двома яйлами. На думку Кеппена, це було елементом систематичної оборони Південного берега Криму за часів візантійського імператора Юстиніана I. Стіни були складені з необробленого каменя і, на думку істориків, покликані були зупинити вторгнення варварів. Зараз споруд майже не залишилося, все розібрано місцевими жителями на нові будівлі.

У 1774 році, поряд з перевалом, на північ від села Шума (сучасна назва Верхня Кутузівка) відбулася битва турецьких військ з російськими військами. З турецьким військом у 25 тисяч осіб воював загін всього у 2850 осіб, який примусив турків до втечі. Окремі легіони батальйоном в лавах російських солдатів командував підполковник Михайло Кутузов, майбутній переможець Наполеона Бонапарта. Саме в цій битві Кутузов втратив око. У пам'ять про битву на трасі Сімферополь-Алушта поставлений пам'ятний меморіал, відомий як «Кутузівський фонтан».

Напис на пам'ятнику будівельникам траси на Ангарському перевалі.

Вперше проїжджу дорогу через Ангарський перевал проклали російські солдати у 20-х роках XIX століття під керівництвом військового інженера підполковника Шипілова (будівництво було закінчено в 1826 році), тоді ж на перевальній точці при дорозі був встановлений пам'ятний обеліск, вказував, що «Від Сімферополя 32 версти. Від Алушти 13 верст». У 1860-х роках нове, широке шосе було перенесено нижче, туди, де проходить і до цього дня. Обеліск залишився на старому місці, і в наші дні його можна знайти в лісах поблизу шосе, недалеко від залишків старої дороги.

Згодом дорогу неодноразово покращували, будували дренажні системи для відведення підземних вод, а в кінці 50-х років XX століття за нею проклали другу у світі гірську тролейбусну трасу від Сімферополя до Ялти.

У 2012 р. на Ангарському перевалі встановили пам'ятник кримському тролейбусу.

Джерела[ред. | ред. код]