Гай Семпроній Блез

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Семпроній Блез
лат. C.Sempronius Ti.f.Ti.n. Blaesus
Народився невідомо
невідомо
Помер після 244 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний та військовий діяч
Знання мов латина
Учасник Перша Пунічна війна
Посада консул
Термін 253 та 244 роки до н. е.
Рід Семпронії
Батько Тиберій Семпроній Блез
Мати невідомо[1]
У шлюбі з невідомо[1]
Діти 2 сина
Нагороди

Гай Семпроній Блез (лат. Gaius Sempronius Blaesus; ? — після 244 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, дворазовий консул 253 та 244 років до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив із впливового плебейського роду Семпроніїв. Син Тиберія Семпронія Блеза. Про молоді роки немає відомостей. У 253 році до н. е. його обрано консулом разом з Гнеєм Сервілієм Цепіоном. У цей час тривала Перша Пунічна війна. Спільно із колегою очолив римський флот, який атакував африканське узбережжя (в районі сучасного Малого Сирту), спустошивши місцевість. Після цього рушили до Сицилії, де біля мису Полінур (неподалік Італії) у бурі втратили 150 кораблів. Незважаючи на це Блез та Цепіон отримала від сенату право на тріумф.

У 244 році до н. е. його вдруге обрано консулом, цього разу разом з Авлом Манлієм Торкватом Аттіком. Римське військо атакувало карфагенську базу на горі Ерікс. Проте карфагеняни на чолі із Гамількаром Баркою зуміли відбити напад. Гай Семпроній Блез з колегою не досяг військової переваги над ворогом. також відомо, що Блез займався заснуванням римських поселень поблизу Брундізіума на півдні Італії. Подальша доля невідома.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Friedrich Münzer: Sempronius 28). // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band II A,2, Stuttgart 1923, Sp. 1368–1369. (нім.)
  1. а б http://www.strachan.dk/family/sempronius.htm