Маній Валерій Максим Корвін Мессала

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маній Валерій Максим Корвін Мессала
лат. M'.Valerius Maximus Messalla
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер після 252 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний та військовий діяч
Суспільний стан патрицій[d][1]
Посада консул
Термін 263 рік до н. е.
Попередник Аппій Клавдій Кавдекс
Наступник Луцій Постумій Мегелл
Рід Валерії
Батько Марк Валерій Максим Корвін
Мати невідомо
У шлюбі з невідомо
Діти Марк Валерій Максим Мессала

Маній Валерій Максим Корвін Мессала (лат. Manius Valerius Maximus Corvinus Messalla; ? — після 252 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 263 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Валеріїв. Син Марка Валерія Корвіна Максима, консула 289 року до н. е. Про молоді роки мало відомостей.

У 263 році до н. е. його обрано консулом разом з Манієм Отацилієм Крассом. За рішенням народних зборів вирушив спільно з колегою на допомогу мамертинцям з Мессани. Тут завдав поразки Гієрону II, царю Сіракуз. Після цього керування військом було довірено особисто Манію Валерію, який за успіхи із звільнення Мессани отримав агномен Мессала. При цьому сенат надав йому право на тріумф. Також перемогу над ворогами відтворено фрескою у курії Гостілія.

У 252 році до н. е. його обрано цензором разом з Публієм Семпронієм Софом. Під час своєї каденції виявив суворість — позбавив 400 вершників коней та вигнав із сенату 16 осіб. Подальша доля невідома.

Сім'я[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Friedrich Münzer: Valerius 247). // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft. Zweite Reihe. Band 8.1: Valerius Fabrianus bis P. Vergilius Maro. (RE VIII A,1) Stuttgart: Alfred Druckenmüller Verlag, 1955, Sp. 123–125 (нім.)
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic