Лачинський район

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лачинський район

азерб. Laçın rayonu

Адм. центр Лачін
Країна  Азербайджан
Номерний знак 41
Населення
 - повне 78 600 осіб (2020)[1]
Площа
 - повна 1835 км²
Висота
 - максимальна 1164 м
 - мінімальна 1164 м
Дата заснування 8 серпня 1930
Губернатор Aqil Nəzərlid[2]
Вебсайт lachin-ih.gov.az
Код ISO 3166-2 AZ-LAC

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Лачинський район

Лачинський район (азерб. Laçın rayonu) — адміністративно-територіальна одиниця на південному заході Азербайджанської Республіки. Адміністративний центр — місто Лачин[3].

Опис[ред. | ред. код]

Річка Акера біля міста Лачин
Інтер'єр Армянского монастыря Цицернаванк[4], IV—VI століття

Район розташований у гірській місцевості у південно-західній частині Азербайджанської Республіки. На півночі межує з Кельбаджарським, на сході — з Ходжалинським, Шушинським і Ходжавендським, на півдні — з Кубатлінським районами Азербайджану, на заході — з Республікою Вірменія.

Площа Лачинський району — 1883 км², на його території розташовано 121 село[5].

Згідно з даними статистичних органів Азербайджанської Республіки, станом на середину 1992 року в районі було 8950 будинків, у тому числі сім промислових і будівельних установ, 471 службових об'єкта, 154 школи і сотні культурно-історичних пам'яток[5].

Історія[ред. | ред. код]

У давнину дана територія перебувала в межах області Агаєчк (Кашатахчк) вірменської історичної області Сюнік[6]. У XVII столітті в Агаєчці існувало вірменське Кашатагське меликство[7].

Район було утворено 1930 року з адміністративним центром у місті Лачині.

У середині травня 1992 року Лачинський район під контролем невизнаної Нагірно-Карабахської Республіки. За заявою азербайджанської влади, вірменськими збройними силами були розграбовані сотні об'єктів культури і побуту району, розгромлені десятки селищ, сіл і історичних пам'ятників, понад 63 тисяч жителів були змушені покинути свої будинки[5].

Після перемоги Азербайджану в Другої Карабахської Війни, район по угоді з 10 листопада 2020 року, 1 грудня був переданий Азербайджану. Але Вірменія зберігала контроль над Лачинським коридором, де були розміщені російські миротворці

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. AZӘRBAYCANIN ӘHALİSİДержавний коміт ет статистики Азербайджану.
  2. http://www.president.az/articles/20297
  3. Місто знаходиться на території, фактично контрольованої невизнаної Нагірно-Карабахської Республікою, і відповідно до адміністративно-територіальним поділом НКР носить назву Бердзор
  4. Е. Г. Пчелина. Армянские памятники на территории Азербайджанской ССР. — Т. 3.
  5. а б в Сегодня исполняется 17 лет со дня оккупации Арменией Лачынского района Азербайджана. Архів оригіналу за 25 червня 2016. Процитовано 29 листопада 2019.
  6. Robert H. Hewsen. The Geography of Ananias of Širak: Ašxarhacʻoycʻ, the Long and the Short Recensions. — P. 193.

    Ałahec; Erem. (32): Ałaheck’; located on the upper course of the Ałuan (now Hagaru) River, corresponding to the Soviet district (raion) of Lachin. In the Middle Ages this region was called K'asat'ał and Xojoraberd. Area: c. 1,402sq. km.

  7. Robert H. Hewsen. The Geography of Ananias of Širak: Ašxarhacʻoycʻ, the Long and the Short Recensions. — P. 192.