Мартін Ґор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мартін Ґор
англ. Martin Lee Gore
Зображення
Martin Gore
Martin Gore
Основна інформація
Повне ім'яMartin Lee Gore
Дата народження23 липня 1961(1961-07-23) (62 роки)
Місце народженняДаґенем, Ессекс, Англія
Роки активностіЗ 1979
ГромадянствоВелика Британія Велика Британія
НаціональністьАнглієць
ПрофесіяСпівак
Композитор
Співацький голостенор
ІнструментиВокал
Гітара
Клавішні
Синтезатор
Гармоніка
ЖанрРок
Альтернативний рок
Індустріальний рок
Синті-поп
ПсевдонімиMart
ГуртDepeche Mode
ЛейблMute
www.martingore.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Ма́ртін Лі Ґор (англ. Martin Lee Gore; нар.23 липня 1961, Деґенем, нині у складі Лондона, Англія[1]) — англійський музикант, співак. Один із засновників та учасників британського гурту «Depeche Mode». Ґор є автором слів та музики до більшості пісень гурту. Виступає у ролі основного та бек-вокаліста, гітариста, клавішника. Також грає на гітарі та клавішних інструментах. На думку більшості шанувальників електронної музики, справив значний вплив на характер електронної музики. Експериментує і пробує себе в ролі ді-джея. Мартін Лі Ґор вперше взяв у руки гітару, в 13 років і скоро добре опанував техніку гри на гітарі, клавішних та інших інструментах. Також займається сольною діяльністю.

Кар'єра

[ред. | ред. код]

Перші свої пісні Мартін написав ще у віці 12 років. Після закінчення школи в Базілдоні у 1977 році він почав працювати співробітником банку, а у вільний від роботи час займався музикою у складі гурту «Norman and the Worms». У 1980 році познайомився з Ендрю Флетчером та Вінсом Кларком, котрі запросили його до участі у своєму гурті «Composition of Sound». Згодом до них приєднався Дейв Гаан, який і запропонував назву Depeche Mode (фр. вісник моди, новинки моди), яку побачив на обкладинці французького журналу. Спочатку Мартіну судилось бути звичайним клавішником, але Депеш Мод покинув Вінсент Кларк — головний автор пісень ДМ того часу. Це сприяло розкриттю таланту майбутньої зірки сцени. Саме з відходом Вінсента Мартін бере кермо влади електронного ансамблю в свої руки, що невдовзі принесло групі світову славу на поп- і рок-сцені на довгі роки. І робить він це з великим успіхом ось вже 40 років. Він пише пісні, які передають яскраві переживання, глибоке значення і приєммні мелодії. Пісні Ґора переповнені почуттями. Вас може розчавити депресія, ви впадете в меланхолію, ваші почуття готові вирватися назовні, показуючи ваше справжнє Его. Все це Мартін Ґор — це і його Его. Деякі музиканти (Smashing Pumpkins, The Cure, The Bloodhound Gang, Paradise Lost, Deftones …) визнають, що пісні Ґора мали значний вплив на їхню творчість. Все це зазвичай виливається у видання триб'ютів ДМ, яких вже без малого 15.

Перший альбом Depeche Mode "Speak and Spell" був виданий у 1981 році, а автором більшості пісень до нього став Вінс Кларк. У альбомі також представлені два треки Ґора: «Tora! Tora! Tora!» та «Big Muff». Після виходу Вінса Кларка з гурту Мартін взяв на себе обов'язки головного автора пісень. До наступного альбому «Broken Frame» (1982) увійшли пісні, написані виключно Мартіном Ґором. Звучання гурту стало більш темним та соціально спрямованим у порівнянні з попереднім альбомом. У наступні два роки Depeche Mode випустили ще два альбоми: «Construction time again» (1983) та «Some great reward» (1984), автором більшості пісень став Мартін Ґор.

У 1986 році виходить п'ятий студійний альбом Depeche Mode «Black Celebration».

Ґор сам по собі творча людина і його справа не обмежується Депеш Мод. Володіючи відмінними вокальними даними, Мартін випустив в 1989 році перший сольний альбом Counterfeit e.p.. Цей EP являє собою збірку з каверів на самих різних виконавців, які свого часу вплинули на Ґора (Sparks, Comsat Angels і навіть одна 'фолк' пісня, яку до цього виконували і Марк Болан і Луї Армстронг).

Що найцікавіше, до альбому не мають ніякого відношення інші учасники ДМ, але все-таки по звуку він нескінченно нагадує деякі твори гурту. Альбом з'явився на Mute влітку 1989го року, синглів з нього випущено не було (хоча задумки були), і він досяг 57го місця в англійському хіт-параді.

Другий сольний подвиг намічався на 1994 рік, однак, зайнятість в групі не дозволила Мартіну навіть почати підготовку альбому. У 1995 му році побачив світ альбом-присвяту творчості канадського барда Леонарда Коена, одним з треків альбому стало твір 'Coming Back to You' у виконанні Ґора.

Даючи інтерв'ю в 1998 му році, Мартін заявив, що був би не проти все-таки зробити подібне ще раз. Він також підтвердив, що вихід подібного альбому можливий, але так і не назвав дати. Музикант підкреслив, що сольний альбом буде складатися тільки з каверів і це принципове рішення. Всі пісні, які пише Мартін Ґор, належать Депеш Мод.

Другий сольний альбом Ґора Counterfeit ² вийшов в 2003 році.

Українське видання Play.UA передбачає, що після смерті Ендрю Флетчера у Depeche Mode можуть поглибитись суперечності, оскільки сам Мартін Ґор грає на гітарі, а от клавішна партія лишається під сумнівом[2].

Особисте життя

[ред. | ред. код]

До 18-ти років він був тихим, домашнім хлопчиком. Грав у крикет за команду своєї школи Сент-Ніколас, учив французьку і німецьку, але терпіти не міг історію. Проте, і з нелюбом предметів займався дуже завзято. Ось такий він був — відповідальний і старанний. Після закінчення школи Ґор наймається на роботу в лондонський банк касиром. На роботі до Мартіна поставилися посередньо. Молодий, сором'язливий і безініціативний. Зате на той час він вже щосили грає в гітарному дуеті «Norman and the Worms» на пару зі своїм шкільним другом Філом Бардеттом. Якось, заявившись на черговий виступ з простеньким синтезатором, Ґор знайомиться в клубі з хлопцями — Вінсом Кларком і Ендрю Флетчером, які вже тоді були музичним колективом. З цього, власне, і почалася історія нинішньої групи Depeche Mode.

Зараз Мартін — голова сім'ї, у нього троє дітей: дві дочки Віва Лі Ґор (народилася 6 червня, 1991) і Ава Лі Ґор (народилася 21 серпня 1995 р.) та син Кало Леон Ґор (народився 27 липня 2002 року). Живе в Санта-Барбарі. Він грає у футбол і комп'ютерні ігри, п'є червоне вино, їсть суші і не переносить ніяких радіостанцій, маючи свою величезну колекцію музичних дисків. Вірить у привидів і реінкарнацію, вболіває за «Арсенал», і іноді ненавидить бути одним з Depeche Mode. Зі своєю дружиною Сюзанною розлучився в 2005 році.

Дискографія

[ред. | ред. код]

Сингли

[ред. | ред. код]
  • Compulsion 1989
  • Stardust 2003
  • Loverman EP² 2003

Мартін Ґор і Україна

[ред. | ред. код]

Мартін Ґор і його гурт Depeche Mode давали такі концерти в Україні:

10 грудня 2013 року лідер гурту Depeche Mode Мартін Ґор підтримав Революційні події в Україні, заявивши: «Те, що ви вийшли на вулиці, щоб приєднатися до Європейського Союзу, означає, що ви заслуговуєте бути його частиною більше, ніж будь-хто інший». Український тижневик «Міст» назвав Мартіна Ґора в числі інших зірок шоу-бізнесу, які підтримали Україну в часи Майдану: гурту Scorpions, Квінсі Джонса, акторів Віри Фарміґи, Міли Йовович, Арнольда Шварцнеґґера, Джареда Лето та інших[4].

30 липня 2015 року внесений у «Білий Список Друзів України».

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Malins, Steve. Depeche Mode: Black Celebration: The Biography. — Andre Deutsch. — 2007. — P. 1. — ISBN 978-0-233-00178-4.
  2. Микола Єрьомін. Втрати “Зали слави Рок-н-роллу”: померли Енді Флетчер з Depeche Mode і Алан Вайт з Yes.//Play.UA, 27 травня 2022. Архів оригіналу за 27 травня 2022. Процитовано 14 червня 2022.
  3. Depeche Mode отменили концерт в Киеве. Архів оригіналу за 26 червня 2014. Процитовано 18 червня 2014.
  4. Мадонна підтримала Україну//Міст, 1 травня 2014. Архів оригіналу за 22 вересня 2020. Процитовано 14 червня 2022.

Посилання

[ред. | ред. код]