Мумія (фільм, 1999)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мумія
The Mummy
Жанр Бойовик, пригоди, фентезі
Режисер Стівен Соммерс
Продюсер Шон Денієл
Джеймс Джекс
Сценарист Стівен Соммерс
На основі Мумія
Оповідач Одед Фер
У головних
ролях
Брендан Фрейзер
Рейчел Вайс
Джон Ханна
Арнольд Вослу
Оператор Едріан Біддл
Композитор Джеррі Голдсміт
Монтаж Боб Дюксей
Художник
Кінокомпанія Universal Pictures
Дистриб'ютор UIP-Dunafilmd, Universal Pictures і Netflix
Тривалість 125 хв.
Мова арабська, англійська і єгипетська мова
Країна США США
Рік 1999
Дата виходу 1999
Кошторис $80 млн
Касові збори $415 933 406
IMDb ID 0120616
Наступний Мумія повертається
uphe.com/movies/the-mummy-1999

«Мумія» (англ. The Mummy) — американський фентезійний пригодницький бойовик 1999 року сценариста і режисера Стівена Соммерса. Головні ролі виконували Брендан Фрейзер, Рейчел Вайс, Джон Ханна, Кевін Дж. О'Коннор, Арнольд Вослу. У фільмі присутній діалог на давньоєгипетській мові, якою розмовляли за допомогою професійного єгиптолога. Це вільний ремейк однойменного фільму 1932 року, в якому тоді знімався Борис Карлоф у головній ролі. Спочатку був призначений на роль частини серії малобюджетних жахів, фільм у кінцевому підсумку перетворився в пригодницький блокбастер.

Зйомки почалися в Марракеші, Марокко, 4 травня 1998 року і тривали сімнадцять тижнів; екіпажу довелося пережити зневоднення, піщані бурі і змій під час зйомок у Сахарі. Візуальні ефекти були надані Industrial Light & Magic, які змішали кінозйомки та комп'ютерну графіку для створення образу титульної мумії.

Фільм «Мумія» стартував 7 травня 1999 року, зібрав $43 млн в 3210 кінотеатрах США і понад $ 416 млн по всьому світу. Касовий успіх привів до сиквелу «Мумія повертається», однойменного мультсеріалу, а також до фільму спін-оффу «Цар скорпіонів». Сім років по тому, 1 серпня 2008 року, світ побачила третя частина франшизи — «Мумія: Гробниця імператора-дракона».

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія фільму починається в Стародавньому Єгипті, в XIII столітті до н. е. Верховний жрець фараона Сеті I Імхотеп закохується в Анк-су-намун, його наложницю. Коли правитель Єгипту стає свідком зради, Імхотеп і Анк-су-намун зрадницьки вбивають його. Через варту фараона Анк-су-намун вбиває себе, просячи Імхотепа, якого забирають жерці, воскресити її. Після похорону Імхотеп викрадає її тіло і разом зі своїми вірними жерцями направляється до Хамунаптри, міста мертвих, де вони проводять церемонію воскресіння. Але варта фараона вистежила жерця і втручається в критичний момент ритуалу. Душа Анк-су-намун знову повертається в Потойбіччя.

Як покарання за це блюзнірство жерців Імхотепа бальзамують живцем, а самого верховного жерця засуджують до прокляття «хом дай» — стражники відрізають йому язик і ховають живцем, підкинувши в саркофаг хижих скарабеїв. Прокляття полягає в тому, що нещасний при цьому стає безсмертним і змушений переживати агонію своїх ран віки вічні. Його ховають в найсуворішій таємниці, у саркофагу під статуєю єгипетського божества Анубіса. За ним пильно стежать племена меджаїв, нащадки варти фараона, бо якщо Імхотепа хто-небудь випустить на волю, то сила цієї безсмертної істоти дозволить йому напустити на Землю хвилю руйнування і смерті.

Через три тисячоліття, в 1923 році, американець на ім'я Рік О'Коннелл служить у званні капітана в загоні Французького Іноземного легіону, який прибув до Хамунаптри в пошуках скарбу, який, за легендою, знаходиться в місті. Коли вони досягають цього легендарного місця, на них нападає група арабів. Командир легіону залишає своїх солдатів, і Рік змушений стати на чолі загону. Сили нерівні, араби перемагають і Рік відступає в місто. Оточений ворогом, О'Коннелл готується до смерті, але араби раптово тікають. Спантеличений Рік раптом чує безтілесний голос і бачить, як пісок навколо нього починає здійматися. Тікаючи, він не бачить, як у піску з'являється обличчя, спотворене агонією. Залишаючись на самоті у пустелі, Рік помічає, що за битвою стежила група меджаїв. Однак, вони не чіпають його і один з них каже, що «його вб'є пустеля».

Через три роки, каїрський бібліотекар на ім'я Евелін «Іві» Карнахан отримує від свого брата Джонатана скриньку, прикрашену ієрогліфами, в якій вона виявляє карту. За словами Джонатана, він знайшов шкатулку в Фівах. Дізнавшись, що карта вказує шлях до Хамунаптри, Джонатан зізнається, що вкрав її у Ріка, який сидить у в'язниці, чекаючи страти. При цьому керівник бібліотеки випадково спалює частину карти, і радить Іві і Джонатану не шукати Хамунаптру. Зв'язавшись з Ріком, Евелін домовляється з ним, що він розкриє їй місцезнаходження Хамунаптри в обмін на порятунок з ешафота. Рік тримає своє слово і веде експедицію до Хамунаптри на кораблі, де вони зустрічають американську групу мисливців за скарбами під проводом відомого єгиптолога, доктора Аллена Чемберлена, яку веде Бені Габор, боягузливий колишній легіонер із загону Ріка, який втік під час битви з арабами. Іві каже Ріку що вона хоче знайти у Хамунаптрі книгу Амун-Ра. А Рік під час підготування зброї сказав, що у місті заховано зло, і за словами бедуїнів та туарегів Хамунаптра проклята.

Вночі на корабель нападають меджаї. Один з них вимагає від Іві мапу і якийсь ключ. Рік рятує Евелін, а на кораблі починається бійня. Обидві групи покидають корабель і кожна йде своїм шляхом. Група Ріка купує на базарі верблюдів, новий одяг і вирушає в дорогу. На шляху в Хамунаптру Рік помічає групу меджаїв, і той самий меджай каже про Ріка, що той сильний. На світанку обидві групи досягають міста і влаштовують біг наввипередки до нього. Евелін прибуває першою. Вони спускаються до міста і приходять до статуї Анубіса. Туди ж приходить група американців. Тим часом тюремник, який з самого початку подорожі був з групою, відділяється від них і знаходить камінці у вигляді скарабеїв, які починає збирати. Один з американців, Гендерсон, хоче відкрити ляду у статуї Анубіса, але Чемберлен його попереджає про пастку і наказує копачам відкрити. Ті відкривають і пастка спрацьовує, розчиняючи декількох соляною кислотою. Тим часом Рік, Евелін і Джонатан під статуєю Анубіса знаходять саркофаг Імхотепа. А тюремник випадково кидає на землю один камінець, з якого вилуплюється скарабей, який заповзає усередину тюремника і той починає кликати на допомогу. Евелін знаходить у саркофазі отвір, і Рік виявляє, що це замок. Іві розуміє, що саме скринька є ключем, який вимагав у неї меджай. Вони чують лемент тюремника і біжать до нього, але він помирає, вдарившись об стіну. Вночі на табір нападають меджаї, які вимагають щоб шукачі скарбів забралися з міста. На наступний ранок американці виявляють у ляді статуї Анубіса скриню. Доктор Чемберлен каже, що на скрині лежить прокляття: якщо повернеться до життя проклятий, він уб'є всіх, хто відкриє скриню і візьме їхнє життя щоб стати сильнішим. Бені тікає, спираючись на прокляття. Американці Гендерсон, Чемберлен, Деніелс і Бернс відмикають скриню. Рік і Джонатан відкривають саркофаг з Імхотепом, але там вони бачать не мумію, а скелет, що розкладається. У відкритій скрині американці знаходять Книгу Мертвих і канопи з органами Анк-су-намун. Кожен бере собі по канопу.

Вночі Евелін викрадає Книгу мертвих з намету американців і читає одну з сторінок вголос, ненароком пробуджуючи Імхотепа. На групу нападає рій сарани і вони змушені відступити вглиб міста. В середині міста мумія вириває Бернсу, який відокремився від групи, язик та очі. Коли вона зустрічається з Іві, то називає її Анк-су-намун. Рік, Джонатан, Іві та американці тікають від мумії, і натрапляють на меджаїв, які через Імхотепа вимагали у них покинути місто. Бені переживає зустріч з Імхотепом, вимовивши молитви на івриті. Оскільки євреї в Стародавньому Єгипті були рабами, Імхотеп робить його особистим слугою, обіцяючи винагороди. Новоспечений слуга допомагає мумії знайти американців і вкрадені канопи в Каїрі. Зрештою мумія повністю відновлюється, забираючи життя у американців, а Бені зізнається, що він хоче воскресити Анк-су-намун. Евелін усвідомлює, що, раз Книга мертвих дала Імхотепу життя, Книга Амун-Ра зможе її відібрати. З'ясовується, що місце розташування книг було переплутано. Евелін робить висновок, що раз Книга мертвих була виявлена під статуєю бога царства мертвих Анубіса, то Книга Амун-Ра повинна перебувати під статуєю бога Гора. Незабаром після цього, Імхотеп бере Евелін в полон, бажаючи принести її в жертву для відродження своєї улюбленої Анк-су-намун. Для цього вони повертаються в Хамунаптру. Рік, Джонатан і Ардет Бей за допомогою льотчика Вілсона прибувають у Хамунаптру у розпал ритуалу, знаходячи скарби міста під час шляху до ритуальної кімнати. Ардет Бей відволікає жерців Імхотепа, а Рік і Джонатан дістають книгу Амун-Ра. У ритуальній кімнаті Рік, озброївшись мечем починає битися з муміями, поки Імхотеп частково оживляє Анк-су-намун і йде відібрати книгу Амун-Ра у Джонатана. Той її читає і випадково прикликає загін мумій-вартових, з якими Ріку доводиться битися. А Евелін переслідує Анк-су-намун, щоб закінчити ритуал. Джонатан за допомогою Іві дочитує заклинання до кінця і мумії перестають нападати на Ріка, попри накази Імхотепа. Джонатан наказує муміям вбити Анк-су-намун, чим рятує Іві. У гніві Імхотеп хоче вбити Джонатана, але Рік, який оговтався після запеклої битви з муміями, відволікає його на себе, поки Евелін шукає відповідне заклляття. Коли вона його знаходить, то починає вголос читати, що позбавляє Імхотепа безсмертя, а Рік потім його смертельно ранить. Швидко розкладаючись, Імхотеп знову покидає наш світ.

Коли вони збираются йти, Бені ненароком активує давню пастку і стає жертвою скарабеїв. Героям вдається вибігти з Хамунаптри, яка руйнується, і вони їдуть на парі верблюдів, не знаючи, що жадібний Бені під зав'язку забив мішки на верблюдах скарбами.

У ролях[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Фонологія голосних звуків давньоєгипетської мови невідома, тобто ніхто не знає, як правильно говорити давньоєгипетською.[1]

Зйомки[ред. | ред. код]

Костюм Патрісії Веласкес, за винятком сукні та кількох ювелірних виробів, складається цілком з фарби тіла, яку накладали 4 години.[1]

Брендан Фрейзер майже загинув під час сцени, де його персонажа вішають. Рейчел Вайс згадувала: «Він (Фрейзер) перестав дихати і мав потребу в реанімації».[1]

Біла нічна сорочка Евелін, яку носила акторка, коли на корабель напали, перетворилася на прозору, тому що стала вологою. Цифровими методами її підмалювали в остаточній версії, щоб фільм міг зберегти свій рейтинг PG-13.[1]

В оригінальній версії в сцені воскресіння мумії, Іві, побачивши Імхотепа, каже «Він прекрасний…». Цю сцену навіть зняли, але вирізали при фінальному монтажі.[1]

Алюзії[ред. | ред. код]

У серії «Гробниця» п'ятого сезону серіалу «Зоряна брама: SG-1» герої виявляють гоа'улда Мардука, похованого живцем у саркофазі, що дає вічне життя, разом з твариною, яка повинна постійно його їсти (а саркофаг воскрешати), тобто страченого так само, як і в «Мумії».[1]

Евелін в розмові з Ріком згадує, що її батько був відомим археологом. Розкопками гробниці Тутанхамона у листопаді 1922 року керував Говард Картер і Джордж Герберт, граф Карнарвон. На розкопках лорда супроводжувала його дочка, Евелін Карнарвон. Прізвище Евелін було змінено творцями фільму на Карнахан, і єдиним відсиланням до сюжету про дочку проклятого лорда стало згадування Евелін про рід діяльності її батька.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Trivia. Архів оригіналу за 5 липня 2017. Процитовано 20 серпня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]