Набіди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Набіди
Himacerus apterus
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Напівтвердокрилі (Hemiptera)
Підряд: Клопи (Heteroptera)
Інфраряд: Cimicomorpha
Родина: Набіди (Nabidae)
Costa, 1853
Підродини

Nabinae
Prostemmatinae

Посилання
Вікісховище: Nabidae
Віківиди: Nabidae
EOL: 612
ITIS: 107084
NCBI: 57993
Fossilworks: 231212

Набіди[1], клопи-мисливці[2] (Nabidae) — родина хижих клопів (Heteroptera).

Класифікація[ред. | ред. код]

Родина включає понад 500 видів у 21 роді по всьому світу. Розрізняють дві споріднені групи або підродини , які відрізняються за забарвленням і формою тіла та за формою передачі сперми: численніші та стрункіші Nabinae з переважно жовто-коричневим камуфляжним забарвленням і менш поширені, переважно кремезніші Prostemmatinae з переважно чорно-червоним, рідше чорно-жовтим попереджувальним забарвленням.

Поширення[ред. | ред. код]

Родина є космополітичною, понад 70 % видів мешкають у тропічній зоні. Найбільшого різномаїття досягає в індомалайському та неотропічному. Серед триб Nabini i Prostemmatini є космополітичними, Phorticini i Gorpini пантропічними, Arachnocorini i Carthasini неотропічними. У Палеарктиці зареєстровано близько 70 видів. В Україні родина представлена ​​19 видами з 4 родів.

Вони населяють різноманітні середовища існування. Вони живуть на поверхні землі, в шарах трав і на верхівках дерев, причому окремі види колонізують свої улюблені ділянки. Їх можна знайти в лісах і чагарниках, а також у відкритих біотопах, таких як луки та інші трав'янисті ділянки.

Опис[ред. | ред. код]

Комахи дрібного і середнього розміру з довгастим і сплощеним тілом завдовжки від 3 до 12 мм. Антени складаються з 4-5 членників і мають таку ж довжину, що й голова. Хоботок утворений 4 членниками, довгими і вигнутими біля основи, чітко відокремленими від передньогрудей склеротизованою областю, яка називається стравоходом; у положенні спокою хоботок не спирається на черевну частину голови.

На грудях видно багату скульптуру кутикули, видиму з боків; задньогруди забезпечені пахучою залозою. Передні крила мають склерифіковану частину, розділену на клавус і коріум , причому останній закінчується клином. Крила функціональні, але одним із найпоширеніших видів, Himacerus apterus є безкрилими. Ніжки довгі та тонкі, з лапками, що складаються з трьох сегментів. Передні і середні ніжки несуть спайковий орган на дистальному відділі великогомілкової кістки. Передні ноги використовуються, щоб хапати й утримувати здобич, використовуючи адгезійну дію великогомілкових органів.

Черевце самців забезпечене повним і симетричним копулятивним органом, у самиці сперматеки немає. Гемоцелічне осіменіння відбувається в цій родині, як і в більшості Cimicoidei, з перфорацією черевного покриву самки та впровадженням сперми в лакуному.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Представники родини здебільшого хижаки, як правило, широкого профілю. Вони досить численні в агроценозах, відіграють корисну роль у боротьбі зі шкідниками. Харчуються різними комахами та їх личинками, павукоподібними та яйцями членистоногих. Канібалізм не є рідкістю, особливо щодо молодших стадій розвитку. Винятком серед Nabinae є Arachnocorini, які населяють мережі павуків, харчуючись там їхньою здобиччю. Prostemmatinae спеціалізуються на справжніх клопах. У періоди нестачі здобичі клопи проколюють рослини, щоб поповнити запаси води.

Роди[ред. | ред. код]

Data sources: i = ITIS,[3] c = Catalogue of Life,[4] g = GBIF,[5] b = Bugguide.net[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. О. П. Зінченко, К. Б. Сухомлін. Клопи (ряд Hemiptera). Методичні рекомендації для студентів з навчальної комплексної (зоолого-ботанічної) практики. Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк. 2016. — с. 21
  2. https://ukrbin.com/index.php?id=575&lang=2
  3. Nabidae Report. Integrated Taxonomic Information System. Процитовано 30 квітня 2018.
  4. Browse Nabidae. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 1 травня 2018. Процитовано 30 квітня 2018.
  5. Nabidae. GBIF. Процитовано 30 квітня 2018.
  6. Nabidae Family Information. BugGuide.net. Процитовано 30 квітня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]