Початок (фільм, 1970)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Початок
рос. Начало
Жанртрагікомедія
РежисерГліб Панфілов
СценаристиЄвген Габрилович
Гліб Панфілов
У головних
ролях
Інна Чурікова
Валентина Теличкіна
Тетяна Степанова
Леонід Куравльов
Михайло Кононов
ОператорДмитро Долинін
КомпозиторВадим Біберган
КінокомпаніяЛенфільм
Тривалість86 хвилин
Моваросійська
КраїнаСРСР СРСР
Рік1970
IMDbID 0066124

«Поча́ток» (рос. «Начало») — російський радянський трагікомедійний фільм режисера Гліба Панфілова, прем'єра якого відбулася в 1970 році. На 32-му Венеціанському кінофестивалі режисер картини Гліб Панфілов отримав «Срібного лева св. Марка», а актриса Інна Чурикова — «Золотого лева св. Марка».

За роль Паші Строганової Інна Чурикова була визнана найкращою актрисою року за версією журналу «Радянський екран».

Зміст

[ред. | ред. код]

Ткаля з провінційного містечка грає в аматорському драмгуртку. Удача посміхається їй, коли заїжджий столичний режисер обирає її головною героїнею фільму про Жанну д'Арк. Тепер починається зовсім нове життя. Старі проблеми залишилися позаду, а безліч нових попереду. Втім, як і везіння, і творчих успіхів.

Створення та художні особливості

[ред. | ред. код]

Попередній і дебютний фільм Гліба Панфілова «У вогні броду немає» отримав визнання вузького кола критиків, але у великій прокат не потрапив. Справжнього успіху режисер домігся після другої серйозної роботи — «Початок». Над фільмом працювала практично та ж творча група. Сюжет обох фільмів також багато в чому перегукується: історія непоказною провінціалки, у якої виявляється художній талант.

Інна Чурикова і Гліб Панфілов, після успіху першої картини, збиралися взятися за екранізацію історії французької народної героїні. Свою роль у ній повинен був отримати і Михайло Кононов. До втілення ідея так і не дісталася - не було отримано схвалення кінематографічного керівництва СРСР. У підсумку довелося знімати картину на сучасну тематику з опосередковано розказаної історією «фільму у фільмі».

Фільм «Початок» став помітним явищем початку 1970-х в радянському кінематографі, продемонструвавши повернення до традиційного мелодраматичному початку після жанрових експериментів 1960-х років. Увага глядача залучено парадоксальним зіткненням двох сюжетних ліній з двох епох. Панфілов режисер домагається ефекту розкриваючи задум за допомогою головної героїні - непересічної і багатопланової особистості, здатної на несподіваний вчинок і на глибокі почуття.

…фільм Панфілова про мощі людської віри - у справу, в покликання, в талант, в щастя, нарешті, — про цю стихійною і перемагаючої силі, яка […] провінційну поганулю Пашу Строганова могла перетворити на пристрасно закохану і по-своєму чарівну жінку і в Жанну д'Арк.

Несподіваним чином обіграно назву: у фільмі немає початкових титрів, і назва «Початок» з'являється на екрані в кінці, замість звичного «Кінець фільму»

У фільмі звучить композиція «Man of Mystery» британської групи The Shadows (1960), в аранжуванні ВИА «Поющие гитары» (1969).

Паша і Аркадій співають (без слів) пісню під назвою «Come prima» (слова Маріо Пандзері, музика Вінченцо Діпаола і Сандро Таккані).

Знімальна група

[ред. | ред. код]

Призи

[ред. | ред. код]

Технічні дані

[ред. | ред. код]
  • Фільм чорно-білий.
  • Основні зйомки проходили в місті Муромі.

Посилання

[ред. | ред. код]
  • «Початок» на сайті IMDb (англ.)