Сахалін (Дніпро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сахалин (Дніпро))
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сахалін — місцевість на південному сході Амур-Нижньодніпровського й Індустріального районів Дніпра.

Історія[ред. | ред. код]

Селище виникло в кінці 19-го сторіччя у зв'язку з початком будівництвом у 1871—1873 роках гілки на Катеринослав до сучасного зупинного пункту Амур Лозово-Севастопольської залізниці й продовженням залізничного руху через Дніпро на південний захід через двоярусний міст у 1884 році.

Селище виникає між залізницею на півночі, річкою Дніпро — на півдні, Мануйлівкою — на заході й хутором Бики — на сході. Мешканці селища рентували землю у землевласника Михайла Куриліна.

Назва Сахалін виникла до Української революції. Її пов'язують з назвою селища Амур на заході Мануйлівки. Хоча назва Амур (фр. Amour, — любов) ймовірно виникла від бельгійський франкомовних власників й керівництва амурських заводів, що мали полюбляти свої заводи за великі прибутки, проте трактувалася катеринославцями як віддалена «ніби Амур» місцевість. Так само як віддалений від Амура острів Сахалін, так для катеринославців селище Сахалін був віддаленішим за селище Амур, - для досягнення селища Сахалін необхідно було дістатися лівого берегу через Амурський міст, прямувати далі на схід на іншу сторону Мануйлівки. У часи найменування селища Сахалин острів Сахалін на Зеленому Клині був добре відомий через державну програму переселення селян Катеринославської губернії.

До 1925 року Сахалін відносився до катеринославського Задніпров'я й радянського Амур-Нижньодніпровського з центром у Мануйлівці.[1]

На початку 1960-их років на заході Сахаліну забудована 5-поверхівками східна сторона Новомосковського шосе до залізниці. На початку 1970-их років на півдні Сахаліна почали зводити багатоповерховий мікрорайон Сонячний.[2]

Вулиці[ред. | ред. код]

Вулиці: Любарського, Бердянська, Прогресивна, Олени Пчілки, Артільна, Нестора Махна, Планетна, Мурманська, Кропоткіна, Коротка, Ванцетті, Степана Разіна, Каспійська, Стрілочна.

Освіта[ред. | ред. код]

Тут розташовані Дніпровський машинобудівний технікум, Вище професійне училище № 55, середні школи № 43, № 57.

Підприємства[ред. | ред. код]

Дніпровський стрілочний завод, Дніпроважпапірмаш, Дніпровська паперова фабрика.

Транспорт[ред. | ред. код]

Трамвай № 9, залізничний зупинний пункт 196 км.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]