Кочетков Василь Миколайович: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Діман (обговорення | внесок)
Діман (обговорення | внесок)
Рядок 61: Рядок 61:
У День Вітчизняної історії Росії 12 грудня на бульварі Новий вінець регіонального центру пройшла урочиста церемонія закладки каменя на місці майбутнього пам'ятника <ref> {{lang-ru|}} http://build.ulgov.ru/fotogallery/1897/ Закладка камня на месте будущего памятника русскому солдату Василию Николаевичу Кочеткову, 12 декабря 2012 года </ref> .
У День Вітчизняної історії Росії 12 грудня на бульварі Новий вінець регіонального центру пройшла урочиста церемонія закладки каменя на місці майбутнього пам'ятника <ref> {{lang-ru|}} http://build.ulgov.ru/fotogallery/1897/ Закладка камня на месте будущего памятника русскому солдату Василию Николаевичу Кочеткову, 12 декабря 2012 года </ref> .


І тоді ж, в кінці 2012 року, чиновники міністерства будівництва називали приблизний термін встановлення пам'ятника &nbsp;— травень 2013 року. З'явитися пам'ятник повинен був напередодні [[День Перемоги|Дня Перемоги]] <ref> {{lang-ru|}} http://build.ulgov.ru/news/1915/ В Ульяновской области ведется подготовка к празднованию 68-й годовщины Победы в Великой Отечественной войне </ref>. Однак ні напередодні, ні в саме свято, ні пізніше постать Василя Кочеткова на Новому вінці так і не була встановлена.
І тоді ж, в кінці 2012 року, чиновники міністерства будівництва називали приблизний термін встановлення пам'ятника &nbsp;— травень 2013 року. З'явитися пам'ятник повинен був напередодні [[День Перемоги|Дня Перемоги]] <ref> {{lang-ru|}} http://build.ulgov.ru/news/1915/ В Ульяновской области ведется подготовка к празднованию 68-й годовщины Победы в Великой Отечественной войне </ref>. Однак ні напередодні, ні в саме свято, ні пізніше постать Василя Кочеткова на Новому вінці так і не була встановлена, хоча за проектом скульптура повинна була бути виконана за три місяці <ref> {{lang-ru|}} http://vk.com/wall181886350_39 </ref>.


На жовтень 2013 року пам'ятник знаходиться в процесі доопрацювання. З цієї причини було вирішено не сходитися на якійсь конкретній даті установки. І мова про якийсь конкретний термін зараз вже не йде. Можливо, пам'ятник з'явиться пізньої осені 2013. А може, буде встановлений до наступного Дня Перемоги.
На жовтень 2013 року пам'ятник знаходиться в процесі доопрацювання. З цієї причини було вирішено не сходитися на якійсь конкретній даті установки. І мова про якийсь конкретний термін зараз вже не йде. Можливо, пам'ятник з'явиться пізньої осені 2013. А може, буде встановлений до наступного Дня Перемоги.




Причини затримки створення скульптури її автор Степан Мокроусов пояснив чисто технологічними причинами.
Причини затримки створення скульптури її автор Степан Мокроусов пояснив чисто технологічними причинами.

Версія за 10:53, 24 жовтня 2013

Василь Кочетков

Кочетков Василь Миколайович ( 1785  — 30 травня (12 червня) 1892, Бєлозерськ ) — легендарний російський "солдат трьох імператорів".

Мундир Кочеткова був унікальний: на його погонах сплелися вензелі трьох імператорів, яким присягав старий служака. На рукаві мундира у вісім рядів йшли золоті і срібні нашивки за вислугу та відзнаки, а на шиї і грудях ледь вміщалися 23 хрести і медалі.

Життєпис

Василь Миколайович Кочетков - уродженець Симбірської губернії, Курмишського повіту, Благовської волості, села Спаського. Народився 1785 року в родині солдата-кантоніста, тобто людини, приписаної з народження до військового відомства. До нього, природно, належав і Василь. На службу вступив з кантоністів унтер-офіцерського звання лейб-гренадерського полку 7-го березня 1811 року.

Вітчизняна війна 1812 року. Кочеткову 27 років, і не бажаючи відсиджуватися в тилу, просить про переведення в стройові. Визначений в прославлений лейб-гренадерський полк [ru], незабаром зарахований до гвардії і наречений лейб-гвардії гренадерським. У 1812 році, беручи участь у ар'єргардних боях, полк цей відходив до Можайська , і Кочетков бився в його рядах 26 серпня (7 вересня) при Бородіно, бився під Лейпцигом, брав Париж і закінчив кампанію в чині фельдфебеля.

У 1820-му його переводять в лейб-гвардії Павловський полк[ru], з яким він пройшов Російсько-турецьку війну 1828-1829 років. Зокрема, брав участь при взятті турецьких фортець Варни, Ісакчі і Сілістри. Потім була війна з польськими повстанцями, і російська гвардія добряче потріпала супротивників на Грохівському полі [ru] та в битві при Остроленці , а в 1831 році Кочетков брав участь у штурмі Варшави.

В 1833 році переведений до лейб-гвардії кінно-піонерний (інженерний) дивізіон. При Олександру I і його синові Миколі I солдатська служба тривала двадцять п'ять років, і Василь Кочетков давно міг з чистою совістю піти у відставку, але це не по нутру старому служаці.

Після розформування лейб-гвардії кінно-піонерного дивізіону, в 1843 році, Кочетков був направлений в кавказьку армію, "для навчання на швидких річках правильного спуску, наведення, зміцнення і розбирання понтонних мостів". Тут він був зарахований до Нижньогородського драгунського полку[ru] і, за своїм бажанням, залишився служити в кавказьких військах, одержавши дозвіл на те генерал-фельдцейхмейстера Великого Князя Михайла Павловича, із збереженням гвардійського окладу платні.

Брав участь у військових діях на Кавказі. Зокрема у справах при вирубці Гойтінського лісу в 1844 році; при аулі Дарго 1845 року, при укріпленнях Зиряни 1846 року. За рік Кочетков був двічі поранений: у шию навиліт і в обидві ноги з роздробленням лівої гомілки, але всякий раз повертався в стрій. Через рік знову тяжко поранений в ліву гомілку в битві при аулі Дарго, Кочетков попався в полон чеченцям. Пробувши в полоні 9 місяців і 23 дні, він втік звідти, за що був нагороджений Знаком відзнаки Військового Ордена.

У 1849 році Кочетков зі своїм полком був в Угорщині, в справі при Дебрецені, беручи участь у бойових діях проти бунтівників ( придушенні угорського повстання ). Повернувшись з походу, він за вислугою років здав іспит і був проведений в підпоручики, але від звання відмовився. Отримав на рукав мундира срібний шеврон, офіцерський темляк на шаблю і право на отримання 2/3 окладу підпоручика.

У 1850 році він переведений в штаб кавказького корпусу жандармів і в наступному 1851, після 40 років дійсної служби, у віці 66 років вийшов у відставку.

Цим закінчився перший період його військової служби.

Через два роки після його виходу у відставку в 1853 році почалася Кримська війна, і Кочетков знову вступив на дійсну службу за призовом для захисту Севастополя в Казанський єгерський полк[ru], і тут провів два роки, беручи участь у вилазках добровольців, причому на корніловському бастіоні бомбою, що розірвалася "закиданий землею і дрібними осколками і камінням, що пошкодили йому спину" . У 1856 році, особисто покійним Государем Імператором Олександром II, він був переведений до лейб-гвардії драгунського полку[ru], а потім, в 1862 році, зарахований до почесної роти палацових гренадерів[ru], і тут підвищений до унтер-офіцера.

В 1869 році "по поданій ним доповідній записці Государю Імператору" був посланий на театр військових дій в Середню Азію, де і зарахований в Туркестанську кінно-артилерійську бригаду гірських гармат фейерверкером 1 класу, причому, при від'їзді, Государ Імператор особисто подарував йому п'ятдесят рублів. Тут Кочетков брав участь у взятті Туркестану і Самарканду в 1870 році, а в 1874 перейшов піщаний степ, і в складі військ під начальством генерал-ад'ютанта Кауфман[ru] брав участь у Хівинскому поході і взятті Хіви. Цим він закінчив свою службу в Азії і в тому ж 1874 році, за височайшим повелінням, призначений знову на службу в жандармський корпус, до складу конвойних Імператорського потягу на курсько-київській залізниці.

Але в 1876 році на Балканах проти турецького ярма повстали Сербія і Чорногорія. Кочетков за пропозицією Великого Князя Миколи Миколайовича Старшого поступає в сербську армію волонтером. І в складі п'ятитисячного загону російських добровольців відправився на допомогу слов'янським братам.

З початком російсько-турецької війни зарахований в останню східну війну до складу діючої армії в 19-ту кінно-артилерійську бригаду. Особливо запеклі бої зав'язалися в обороні Шипки, і саме там Василь Кочетков від вибуху бомби втратив ліву ногу.

Закінчивши війну, Кочетков знову повернувся до роти палацових гренадерів, прослужив у ній ще 13 років, а потім вирішив повернутися у рідні краї. Але, як сказано в "Віснику військового духовенства", "смерть застала бідолаху-солдатика абсолютно несподівано, в той час, коли він, отримавши звільнення у відставку, повертався на батьківщину", 30 травня 1892 року. Тобто було йому 107 років. З них більше 80-ти в армії.

Нескінченно довгий ряд подвигів являє собою служба цього доблесного воїна, який служив при трьох імператорах, в 12 військових частинах, чотирьох родах зброї (піхоти, кавалерії, артилерії та інженерних підрозділах), що брав участь в десяти кампаніях і був шість разів поранений. Мундир його представляв рідкісне явище, будучи прикрашений на погонах з'єднаними вензелями трьох в Бозі спочиваючих імператорів: Олександра I, Миколи I та Олександра II, а на лівому рукаві вісьмома рядами нашивок із золотого і срібного галуну і тасьми; на шиї ж і на грудях Кочеткова висіло 23 хрести і медалі.

Петербурзький художник П.Ф. Борель зробив гравюру з фотографічного портрету Кочеткова. Знятий Василь Миколайович за 11 днів до кончини. Сидить столітній воїн в гвардійському мундирі, упершись правою рукою в коліно, зі спокійним достоїнством. Між пальців лівої руки стирчить самокрутка.

Пам'ять

Встановлення пам'ятника

З ініціативою увіковічення імені Василя Кочеткова, простого солдата, уродженця Симбірської губернії, що провів 60 років свого життя у військових боях, виступив губернатор Ульяновської області Сергій Морозов.

5 вересня 2012 року минуло засідання президії містобудівної ради, на якому розглядалося питання встановлення в Ульяновську пам'ятника російському солдатові Василю Миколайовичу Кочеткову.

Члени містобудівної ради Ульяновської області зійшлися на тій думці, що скульптура повинна бути лаконічною і носити камерний характер. Перевагу віддано ескізу, виготовленому зі старовинної гравюри, на якій зображено портрет солдата.

У конкурсі на розробку композиції «Пам'ятник російському солдату» прийняло участь 5 скульпторів з Ульяновська, Москви і Санкт-Петербурга, двоє з них підготували два варіанти пам'ятника. Вартість виготовлення монумента варіюється від 2,5 до 6 мільйонів рублів, терміни виготовлення  — від трьох до шести місяців.

А тому від початку на конкурс було представлено 7 проектів пам'ятників. [1]

Члени президії містобудівної ради висловили кілька зауважень щодо підготовлених проектів. Авторам скульптурних композицій було запропоновано переробити їх таким чином, щоб фігура солдата уособлювала мужність, доблесть і гордість за перемогу.

Після голосування було запропоновано 3 проекти пам'ятника з бронзи заввишки від 1,5 до 2 метрів. Найбільшу кількість голосів жителів регіону — 61,27% (106) — було віддано за другий варіант [2]. Його автор  — московський скульптор Степан Мокроусов. Кількість голосів за перший і третій відповідно — 16,18% (28) та 22,54% (39).

Найбільш підхожим місцем встановлення пам'ятника членами президії була названа кругла клумба, розташована навпроти Ульяновської Державної Сільськогосподарської Академії[ru], на бульварі Новий вінець.

У День Вітчизняної історії Росії 12 грудня на бульварі Новий вінець регіонального центру пройшла урочиста церемонія закладки каменя на місці майбутнього пам'ятника [3] .

І тоді ж, в кінці 2012 року, чиновники міністерства будівництва називали приблизний термін встановлення пам'ятника  — травень 2013 року. З'явитися пам'ятник повинен був напередодні Дня Перемоги [4]. Однак ні напередодні, ні в саме свято, ні пізніше постать Василя Кочеткова на Новому вінці так і не була встановлена, хоча за проектом скульптура повинна була бути виконана за три місяці [5].

На жовтень 2013 року пам'ятник знаходиться в процесі доопрацювання. З цієї причини було вирішено не сходитися на якійсь конкретній даті установки. І мова про якийсь конкретний термін зараз вже не йде. Можливо, пам'ятник з'явиться пізньої осені 2013. А може, буде встановлений до наступного Дня Перемоги.


Причини затримки створення скульптури її автор Степан Мокроусов пояснив чисто технологічними причинами.  — Процеси лиття та інші роботи можуть бути вельми тривалими, — зазначив скульптор. Тому створити пам'ятник до зазначеного терміну не вийшло.  До слова, Степан Мокроусов розповів, що пам'ятник О.С. Пушкіну в Москві створювали сім років. [6]

А чи був солдат?

Противників встановлення пам'ятника солдату Василю Кочеткову виявилося не так вже й мало. Одні стояли за те, щоб міська влада зайнялися в першу чергу дорогами, інші ратували за будівництво нової поліклініки.

Але найпереконливіший «проти» висловив в одній з місцевих газет тутешній архіваріус. Він взагалі засумнівався в реальності героя. Крім двох публікацій: в «Урядовому віснику» від 2 вересня 1892 і переказу версії про солдата в журналі «Всесвітня ілюстрація» за січень 1893. Більше про Василя Кочеткова ніколи ніде не писали!

Архіваріус пише: «Стаття про Кочеткова з'явилася в той час, коли в результаті військової реформи Олександра III престиж військової служби був дуже низький, введена мішкувата, позбавлена ​​парадного лиску, форма не користувалася популярністю в суспільстві.

Звертає на себе увагу і дата публікації — 2 вересня 1892, тобто через тиждень після 26 серпня — 80-річчя Бородінської битви. З чого напрошується висновок, що матеріал був замовлений, була потрібна якась героїчна особистість для військово-патріотичного виховання. Не випадково стаття вийшла в урядовому виданні. До речі, тоді його редагував поет Костянтин Случевский[ru], людина з багатою фантазією» [7] [8]

Відомостей про Кочеткова немає в списках симбірських краєзнавців в місцевому архіві, тому дослідники сумніваються в реальності Кочеткова. З іншого боку, заперечують їм, архів у Симбірську погорів в 1864 році. Відомості про Кочеткова могли бути знищені при пожежі. Так, і «Вісник» був серйозною урядової газетою. «Качок» у ньому не друкували. Але навіть якщо Василь Кочетков — міф, казковий персонаж, кому буде від цього погано? Десять воєн. Шість поранень. Сто сім років, відданих вітчизні. Якщо така людина і не жив насправді, його слід було б придумати. [9]

Див. також

Джерела, Посилання

Примітки

  1. [] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога) http://build.ulgov.ru/news/1739/ Проекты памятника Василию Николаевичу Кочеткову, русскому солдату, представленные на президиум градостроительного совета
  2. [] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога) http://build.ulgov.ru/news/1882/ Итоги Интернет-голосования на лучший проект памятника Василию Николаевичу Кочеткову, русскому солдату
  3. [] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога) http://build.ulgov.ru/fotogallery/1897/ Закладка камня на месте будущего памятника русскому солдату Василию Николаевичу Кочеткову, 12 декабря 2012 года
  4. [] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога) http://build.ulgov.ru/news/1915/ В Ульяновской области ведется подготовка к празднованию 68-й годовщины Победы в Великой Отечественной войне
  5. [] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога) http://vk.com/wall181886350_39
  6. [] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога) Памятник Русскому солдату появится в Ульяновске не раньше осени
  7. [] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога) http://pilna.ru/pilnaru/istorikrayon.html А был ли такой солдат?
  8. [] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога) http://ulpressa.ru/2012/12/13/a-byil-li-soldat/ А был ли такой солдат?
  9. [] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога) http://www.pravmir.ru/xotite-krestitsya-rasstantes-s-samimi-soboj-video-2/ Историки спорят: существовал ли солдат царской армии Василий Кочетков на самом деле?