Клод Леві-Строс: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 93: Рядок 93:
* ''Saudades du Brasil'', ([[1994]])
* ''Saudades du Brasil'', ([[1994]])


;Переклади українською К.Леві-Строса
;Переклади українською К. Леві-Строса


* Леві-Строс К. Структурна антропологія. – К.: Вид-во Соломії Павличко "Основи", 1997. – 387 с.
* Леві-Строс К. Структурна антропологія. – К.: Вид-во Соломії Павличко "Основи", 1997. – 387 с.

Версія за 12:30, 5 лютого 2012

Клод Леві-Строс
фр. Claude Lévi-Strauss
Файл:Claude Lévi-Strauss.jpg
Клод Леві-Строс
Народився 28 листопада 1908
Брюссель, Бельгія
Помер 30 жовтня 2009
XVI округ Парижа, Париж[1][2]
·інфаркт міокарда
Поховання Ліньєроль
Громадянство Франція Франція
Національність єврей
Діяльність антрополог, етнограф, соціолог і культуролог
Сфера роботи культурна антропологія і Структуралізм
Alma mater Правничий факультет Паризького університетуd
Заклад Університет Сан-Паулу, Колеж де Франс[3], Вища школа соціальних наук і Практична школа вищих досліджень
Напрямок засновник і творець школи структуралізму в етнології, дослідник і компаративіст систем спорідненості, міфології і фольклору
Magnum opus «Структурна антропологія» тт.1,2 (1958, 1973)
«Міфологіки», тт.1-4 (19641971)
Членство Французька академія, Національна академія наук США, Норвезька академія наук, Нідерландська королівська академія наук, Британська академія, Американська академія мистецтв і наук і Американське філософське товариство[4]
Партія Французька секція робітничого інтернаціоналу
Конфесія юдаїзм
Батько Raymond Levi-straussd[5]
Мати Emma Lévi-Straussd[5]
Родичі Issac Straussd[5] і Aline Caro-Delvailled[5]
У шлюбі з Dina Dreyfusd, Rose Marie Ullmod і Monique Romand
Автограф
Нагороди
командор ордена «За заслуги» командор ордена Академічних пальм Командор ордена Мистецтв і літератури Великий Хрест ордена Почесного легіону

золота медаль Національного центру наукових досліджень (1967)

командор ордена Південного Хреста Commander of the Order of the Crown Великий хрест Національного ордену Наукових заслуг

премія Еразма (1973)

Міжнародна премія Каталоніїd (2005)

Aby Warburg Prized (1996)

Премія майстра Екгартаd (2003)

honorary doctorate from Columbia Universityd

Почесний доктор Оксфордського університетуd

почесний доктор Гарвардського університетуd

почесний доктор Уппсальського університетуd (1977)

почесний доктор Університету Лаваляd (1979)

Міжнародна премія Ноніноd (1986)

орден «За заслуги в культурі»

Почесний доктор Монреальського університетуd

Член Британської академії

Huxley Memorial Medald (1965)


CMNS: Клод Леві-Строс у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Клод Леві́-Строс (інколи трапляється написання прізвища Леві-Стросс; фр. Claude Lévi-Strauss; *28 листопада 1908, Брюссель, Бельгія — †30 жовтня 2009, Париж) — французький антрополог, етнограф, соціолог і культуролог, засновник і творець школи структуралізму в етнології, дослідник і компаративіст систем спорідненості, міфології і фольклору.

Біографія

Клод Леві-Строс народився 28 листопада 1908 року в Брюсселі в родині бельгійського художника.

Вивчав право і філософію в Сорбонні. Також відвідував семінари французького етнографа і соціолога Марселя Мосса (Marcel Mauss).

Після закінчення університету і служби в армії викладав у ліцеї.

В 1935 році разом з дружиною Клод Леві-Строс вирушає до Бразилії, де незабаром стає професором університету в Сан-Паулу.

Після завершення 1-го навчального року в університеті Сан-Паулу подружжя Леві-Строс здійснює дослідницьку експедицію вглиб Бразилії до поселень індіанців кадіувеу та бороро. Етнографічну колекцію, зібрану під час поїздки, було показано на виставці в Парижі. Ця експозиція викликала значне зацікавлення, що посприяло Леві-Стросу в отриманні фінансової підтримки для продовження польових досліджень.

Леві-Строс повертається до Бразилії, де організовує нову мандрівку до індіанців намбіквара та тупі-кавахіб, що тривала більше року.

Досвід і свої роздуми щодо поїздок до бразильських індіанців К.Леві-Строс викладе у науково-популярній книзі «Печальні тропіки» (перше видання вийшло друком у 1955 році, принісши автору популярність; у 1984 році перекладена і видана в СРСР російською).

На початку Другої світової війни у зв'язку з окупацією нацистами Франції К.Леві-Стросу, єврею за походженням, було небезпечно лишатися в Парижі і у Франції в цілому. Деякий час він викладає у ліцеї в Перпіньяні (південь Франції), згодом професор філософії у Політехнічній школі Монпельє, звідки звільнений з запровадженням расистських обмежень.

Завдяки спеціальній Програмі з порятунку європейських учених, організованої Рокфелером, Леві-Стросу було запропоноване місце викладача в США (1940). В Нью-Йорку він читав лекції з соціології та етнології у вечірньому університеті для дорослих. У Америці вчений спілкується з багатьма видними фахівцями у сфері лінгвістики, антропології, етнології тощо, в першу чергу, з «батьком» американської антропологічної школи Ф.Боасом.

На поч. 1945 року К.Леві-Строс повернувся до Франції, але незабаром знову вирушив до США, на цей раз уже як радник з питань культури французького консульства в Нью-Йорку. На цій посаді вчений перебував до 1947 року. Наступного, 1948 року, Леві-Строс повернувся до Парижа, отримав докторський ступінь в Сорбонні за праці «Родинне і соціальне життя індіанців намбіквара» та «Елементарні структури спорідненості».

Наприкінці 1940-х — на поч. 1950-х рр. Леві-Строс веде активну наукову і викладацьку діяльність у Франції. Він керує одним із напрямків у Національному центрі наукових досліджень (фр. Centre national de la recherche scientifique, CNRS), одночасно читаючи лекції й обіймаючи посаду заступника директора з питань етнології в паризькому Музеї людини. Також Леві-Строс очолює п'яту секцію Прикладної школи вищих студій (фр. École pratique des hautes études), раніше керованої Марселем Моссом. За його керівництва секцію з релігійних студій перейменовано на Секцію порівняльного релігієзнавства неписьменних народів.

В 1952 році на замовлення ЮНЕСКО Леві-Строс написав роботу «Раса та історія», присвячену полікультурності світу й міжкультурним взаєминам.

На поч. 1960 року Леві-Строс очолив кафедру соціальної антропології в Колеж де Франс (фр. Collège de France). На базі цього закладу вчений створив Лабораторію соціальної антропології з метою провадження, в т.ч. і молодими фахівцями, дослідницької роботи. В Лабораторії велась підготовка дисертацій, організовувались різноманітні заходи, зокрема й експедиції в наукових цілях у найвіддаленіші куточки планети. Незабаром в установі співпрацював інтернаціональний за складом колектив фахівців.

В 1961 році Леві-Строс разом з лінгвістом Емілем Бенвеністом і географом П'єром Гуру заснував французький академічний антропологічний часопис «Людина» (фр. l'Homme), що за концепцією відповідав англомовним Man і American Antropologist.

Клод Леві-Строс, 2005

У 1971 році Леві-Строс закіничив останній (4-й) том найвідомішої своєї праці «Міфологіки» (фр. Mythologiques).

У 1973 році Леві-Строса відзначили найвищою відзнакою інтелектуала Французької Академії наук.

Вчений був почесним членом багатьох наукових товариств по всьому світу, мав почесні наукові звання Оксфордського, Гарвардського і Колумбійського університетів. Леві-Стросса було відзначено низкою національних і міжнародних нагород і премій.

Навіть на пенсії, будучи вже у похилому віці (19902000-ні рр.) К. Леві-Строс час від часу продовжував публікувати свої рефлексії про мистецтво, музику, поезію, брав участь у різноманітних заходах, конференціях і семінарах тощо.

Клод Леві-Строс помер 30 жовтня 2009 року у Парижі[8].

Концепція структурної антропології

Вивчаючи співвідношення біологічного (природного) і соціального у людській поведінці, Клод Леві-Строс дійшов висновку, що первинним і основним у ній є наявність формальних структур взаємин між людьми — таким чином на поведінку людини найбільший вплив мають символічні форми, традиції і ритуали, прийняті у конкретно цій культурі, так само прийняття певного формального способу спілкування — конкретної мови, що, власне, може визначити суспільні інститути й взаємини у певному соціумі, спроможне, як моделювати і стимулювати їхній розвиток, так і здатне стримувати його, консервуючи певний соціальний рівень суспільства. Водночас учений в жодному разі не відкидає впливу зовнішніх чинників на розвиток соціальних груп.

Важливим постулатом структурної антропології Леві-Строса стало тлумачення міфу й сакрального знання як фундаментального змісту колективної свідомості, підвалини стійких соціальних структур.

Вчений навіть зробив суперечливі пошуки позасоціальної основи суспільного життя, зводячи її до обрахунків і формалізації стереотипів людської поведінки. Безперечною заслугою Клода Леві-Строса є міждисциплінарність досліджень первісного суспільства і мислення доісторичної людини, обробка величезного фактологічного матеріалу й вироблення на його основі теорії первісного мислення як метафоричного сприйняття дійсності на чуттєвому рівні.

Твори

Файл:Леві-Строс К-2000.jpg
Українське видання «Структурної антропології» Леві-Строса, К., 2000
  • La Vie familiale et sociale des indiens Nambikwara («Родинне і соціальне життя індіанців намбіквара», 1948).
  • Les Structures élémentaires de la parenté («Елементрані структури споріденості», 1949)
  • Race et histoire («Раса та історія», 1952)
  • Tristes tropiques («Печальні тропіки», 1955)
  • Anthropologie structurale («Структурна антропологія», 1958)
  • Le Totemisme aujourdhui («Сьогодення тотемізму», 1962)
  • La Pensée sauvage («Первісне мислення», 1962)
  • Mythologiques I—IV («Міфологіки», 1964, 1966, 1968, 1971)
  • Anthropologie structurale deux («Структурна антропологія-2», 1973)
  • La Voie des masques («Шлях масок», 1972)
  • Paroles donnés (1984)
  • Le Regard éloigne («Погляд звідалля», 1983)
  • La Potière jalouse (1985)
  • De Près et de loin (1988)
  • Histoire de lynx (1991)
  • Regarder, écouter, lire (1993)
  • Saudades du Brasil, (1994)
Переклади українською К. Леві-Строса
  • Леві-Строс К. Структурна антропологія. – К.: Вид-во Соломії Павличко "Основи", 1997. – 387 с.
  • Леві-Строс К. Первісне мислення. – К.: Український центр духовної культури, 2000. – 324 с.

Примітки

Джерела і посилання

  • Йосипенко С. "Первісне мислення" в творчості Клода Леві-Строса // Первісне мислення, К.: Український Центр духовної культури, 2000, стор. 3-11 (укр.)
  • Философский словарь, М.:Политиздат, 1991 (6-е вид.), стор. 216-17 (рос.)