Уділ Богородиці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Уділ Богородиці — в православному переданні, «жреб» Божої Матері на землі — священна земля, яка шанується Помісними православними церквами як велика святиня, яка перебуває під особливим покровительством і небесним управлінням Божої Матері.

Відомі чотири уділи Богородиці:

Перший доля: Іверія (сучасна Грузія)[ред. | ред. код]

Ікона «Слава Грузинської Православної Церкви» із зображенням заступництва Богородиці

Коли в 44 році від Різдва Христового юдейський цар Ірод Агріппа почав переслідувати християн і обезголовив апостола Якова, брата апостола Іоанна Богослова, кинув у темницю апостола Петра, святі апостоли, з дозволу Богоматері, визнали за краще залишити Єрусалим, а перед цим вирішили кинути жереб, щоб визначити кому в яку країну відправитися для проповіді Євангелія. Богородиці дісталися землі Іберії[1]. Коли Богоматір була готова вирушити в дорогу, Їй з'явився ангел Божий і повелів залишатися в Єрусалимі, пообіцявши, що жереб її здійсниться у свій час. Тоді Богоматір, закликавши апостолів Андрія і Симона, вручила їм Свій нерукотворний образ для благословення Іберії[2][3]. Згодом, в IV–VI століттях, Грузія стала християнською державою.

Другий уділ: Свята Гора Афон[ред. | ред. код]

Вид на півострів з верхньої точки гори Афон

Другим уділом став Афон: коли Божа Матір вирушила на острів Кіпр відвідати святого Лазаря, якого воскресив Ісус, піднявся сильний вітер. Бурею корабель був віднесений до берега Афонської гори, населеної язичниками. Пресвята Діва, бачачи в цьому вказівку волі Божої на даний Їй Жереб на землі, вийшла на берег і сповістила язичникам євангельське вчення.

Силою Своєю проповіді і численними чудесами Богородиця звернула місцевих жителів в християнство. Перед відплиттям з Афона Богородиця благословила народ і сказала:

«Се в жереб Мені бисть Сина і Бога Мого! Божого благодать на місце це і на тих які перебувають в ньому з вірою і з острахом і з заповідями Сина Мого; з малим піклуванням рясно буде їм все на землі, і життя небесне отримають, і не збідніє милість Сина Мого від місця цього довіку, і я буду тепла заступниця до Сина Мого на це місце та про тиї, які перебувають в ньому ».[4] [5]

Третій уділ: Києво-Печерська лавра[ред. | ред. код]

Києво-Печерська Лавра. Листівка XIX століття

В XI столітті в одному з афонських монастирів трудився монах Антоній, уродженець Чернігівського князівства. Матір Божа відкрила ігуменові монастиря Есфігмен, що новопостріженному Антонію слід йти до себе на батьківщину, на Київську Русь, і слухняний Антоній, дійшовши до Києва, заснував Києво-Печерський монастир[6], що згодом став лаврою. При будівництві в лаврі церкви Успіння Божої Матері був знайдений один з найдавніших нерукотворних образів Богородиці[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Житие преподобной Александры, первоначальницы Дивеевской». Свято-Троицкий Серафимо-Дивеевский женский монастырь, 2000. - 63 с. st-nikolas.orthodoxy.ru. 22 грудня 2004. Архів оригіналу за 21 березня 2012. Процитовано 22 серпня 2007.
  2. «История Церкви. Крещение грузин.». Грузинская Православная Церковь. georgia.orthodoxy.ru. Архів оригіналу за 11 серпня 2007. Процитовано 22 серпня 2007.
  3. «Кириллица онлайн», «Грузия», № 8 (18) 2000. Архів оригіналу за 28 вересня 2007. Процитовано 13 серпня 2007.
  4. П. Ю. Малков, «Житие Пресвятой Богородицы» (Порфирий (Успенский), еп. История Афона. СПб., 1892. Ч. 2. С. 129—131). Архів оригіналу за 1 лютого 2009. Процитовано 13 серпня 2007.
  5. «Успение Пресвятой Владычицы нашей Богородицы и Приснодевы Марии». «Православный календарь 2007» со ссылкой на «Журнал Московской Патриархии», 1979, №3. pravoslavie.ru. Процитовано 27 вересня 2007.
  6. Журнал «Русский Дом», «Без Царя, но с Царицей», Март 2007. Архів оригіналу за 28 вересня 2007. Процитовано 13 серпня 2007.
  7. Н.Замятина, «Крестный ход о спасении России и Украины 3, 4, 5 января 2005 года». Архів оригіналу за 9 червня 2021. Процитовано 9 червня 2021.