Вірмени в Сербії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вірмени в Сербії
Кількість Сербія Сербія: 222 (пер. 2011)[1]
Раса Європеоїдна раса
Мова вірменська, сербська
Релігія християнство(Вірменська апостольська церква, Вірменська католицька церква)

Вірмени в Сербії — етнічні вірмени, що проживають у Сербії. За даними перепису 2011 року, в країні проживало 222 вірмени.

Історія[ред. | ред. код]

Перші згадки про вірмен на території Сербії відносяться до X ст. В цей час вже були засновані візантійськими імператорами вірменські військові поселення в сусідній Македонії і Фракії[2]. Вірмени також були зафіксовані 1218 року, в часи діяльності першого архієпископа Сербської православної церкви Святого Сави, який запросив вірменських будівничих побудувати сербський православний монастир[ru], після того як він побував у Вірменії і побачив красу вірменської архітектури. Вірмени повинні були побудувати монастир Вітовниця, в якому зберігся двомовний сакральний текст сербською та вірменською мовами[3].

Двомовний (вірмено-сербський) напис монастиря Вітовниця (1218 рік).

Під час вторгнення турків у Сербії, у складі османської армії був невеликий вірменський загін. Однак, дізнавшись, що вони будуть боротися проти християн, вони перебігли на сербську сторону. Після битви на Косовому полі, вижилі вірмени оселилися в горах Сокобані[ru], де збудували монастир Єрменчич[ru].[3]

Знаменитий османський мандрівник Евлія Челебі, побувавши в Сербії в XVII столітті, згадав про вірменів у районі Ужиці.[4]

У Белградській фортеці знаходяться залишки вірменського кладовища, яке використовувалося востаннє в 17 столітті, після чого турки зруйнували його. Лише декілька могил залишилося в хорошому стані. 1810 року турки знищили монастир Челіє[ru], а серби відновили його 1811 року за допомоги заможних вірмен. За пропозицією одного з благодійників купол зроблено у вірменському стилі, так що монастир можна вважати результатом візантійсько-сербсько-вірменського зодчества.

У 1880-х роках, купці з регіону Кемах[ru] оселились у Валєво. Серед них був і батько Соґомона Тейліряна.[5] Під час Другої світової війни, багато вірмен переселилися в Північну Америку і Францію.

1746 року в місті Новий Сад побудовано Вірменську Католицьку церкву, яка була зруйнована 1963 року.

У Сербії існує вірменська громадська організація «Armenka», на чолі з Гоар Арутюнян-Секуличем.

Вірмено-сербські відносини[ред. | ред. код]

Вірменія і Сербія встановили дипломатичні відносини 1992 року. Вірменія представлена у Сербії через своє посольство в Греції. Сербія представлена у Вірменії через своє посольство в Афінах.

28 липня 2009 року Борис Тадич побував у Вірменії з офіційним візитом, ставши першим сербським главою держави, який відвідав Вірменію. Президенти побажали поліпшити духовні, культурні та економічні відносини двох країн, підкресливши, що вікова дружба між народами є хорошою основою поліпшення двосторонніх відносин. Вірменія не визнала одностороннього проголошення незалежності Косова.[6]

2019 року Сербія скасувала в'їзні візи для громадян Вірменії, а також заявила про відкриття посольства в Єревані.[7]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Попис становништва, домаћинстава и станова 2011. у Републици Србији: Становништво према националној припадности — «Остали» етничке заједнице са мање од 2000 припадника и двојако изјашњени (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 17 квітня 2016. Процитовано 28 травня 2020.
  2. Погосян (Хахбакян) Г. Г. / К изучению памятников армянской архитектуры и топонимики в Сербии //Регион и мир. 2017. Т. VIII. № 1. С. 63-73.
  3. а б Parastos kod Krsta u kamenu [Архівовано 17 лютого 2012 у Wayback Machine.] Голос общественности
  4. [1] [Архівовано 23 липня 2011 у Wayback Machine.] ELEMENTS OF ETHNIC IDENTIFICATION OF THE SERBS (серб.)
  5. [2] [Архівовано 18 травня 2014 у Wayback Machine.] Resistance and Revenge: The Armenian Assassination of the Turkish Leaders Responsible for the 1915 Massacres and Deportations
  6. [3] [Архівовано 30 липня 2009 у Wayback Machine.] Завершение визита Бориса Тадича в Армению
  7. Сербия откроет посольство в Ереване и отменит въездные визы для граждан Армении (рос.). news.am. Архів оригіналу за 28 жовтня 2019. Процитовано 28 жовтня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]