Вірмени у Криму

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Монастир Сурб-Хач, Старий Крим

Кримські вірмени (вірм. Ղրիմահայեր, Հայերը Ղրիմում) є однією з етнічних груп Криму та частиною вірменської спільноти України. Присутні в Криму щонайменше з VIII століття.

Історія[ред. | ред. код]

Могила Ованеса Айвазяна, видатного художника-мариніста вірменського походження

Першу появу вірмен у Криму відносять до VIII століття. Перша хвиля імміграції вірмен до Криму припадає на середину XI століття.

У VIII столітті Крим перебував у складі Візантії, і вірмени, що були підданими Візантії, переселялися з різних міст імперії, які знаходяться на Вірменському нагір'ї, до Криму. 

Протягом XI — XII століть напади кочівників-сельджуків підривають підвалини вірменського регіону та жителі поступово емігрують в інші області Візантії, в тому числі Крим. Серед перших поселень — Кафа, Солхат, Карасубазар, Орабазар тощо.

Стабільність регіону дозволила вести активну економічну діяльність. Навіть монгольська навала не надто похитнуло благополуччя вірменської громади Криму. 

Присутність генуезців у Криму також сприяла економічному розвиткові. Зі зростанням соціально-економічних проблем у Вірменії, до Криму переїжджало дедалі більше поселенців. У XII столітті налічувалося більше сорока парафій вірменських апостольських християн, вірмени стали другою за чисельністю етнічною групою Криму (після кримських татар). 

1475 року Крим перейшов до турків-османів, почалися переслідування іновірців, Кримське ханство стало союзником Османської імперії

Незважаючи на посилення ісламу в регіоні, вірменські громади продовжували існувати в Кафі, Карасубазарі, Балаклаві, Гезлеві, Перекопі та Сурхаті. У 1770-х роках більше 22 тисяч вірмен були переселені Суворовим до Азовської губернії. 1783 року Крим перейшов до Росії. Вірмени знову стали селитися в Криму. 

1913 року в Криму жило 9000 вірмен, 1914 року  — близько 15 тисяч. На початку XX століття внаслідок геноциду вірменського народу імміграція до Криму відбувалася переважно із Західної Вірменії та різних областей Османської імперії.

1919 року в Криму налічувалося близько 17 тисяч вірмен. У Кримській АРСР було створено вірменські національні райони. До 1941 року у Феодосії близько 20% населення були вірменами (1470 року  — близько двох третин). 

За Постановою ГКО № 5984сс від  2 червня 1944 року, 27 червня кримські вірмени, разом з низкою кримських народностей, були депортовані в Пермський край, Поволжя та Казахстан[1]

1989 року в Криму налічувалося близько 3 тисяч осіб вірменського походження. 1989 року було організовано кримське національно-культурне товариство вірмен, що має регіональні відділення та випускає національну газету. На радіо і ТБ періодично виходять програми вірменською мовою

Галерея[ред. | ред. код]

Вірменська церква у Феодосії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Этнография народов Крыма. Греки. Депортация. Архів оригіналу за 24 травня 2012. Процитовано 13 березня 2013.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]