Джаред Лето

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джаред Лето
Jared Joseph Leto
англ. Jared Leto
2016 рік
2016 рік
2016 рік
Ім'я при народженні Джаред Джозеф Лето
Народився 26 грудня 1971(1971-12-26)[1][2][…] (52 роки)
Божер-Сіті, Боссьєр, Луїзіана, США
Громадянство  США
Діяльність Актор, музикант, вокаліст, режисер, автор пісень
Alma mater Emerson Preparatory Schoold, Flint Hill Schoold, Університет мистецтвd, Школа образотворчих мистецтвd, McLean High Schoold, колегіат Ґарден Сітіd і Corcoran College of Art and Designd
Роки діяльності 1998 — тепер. час
Брати / сестри Шеннон Лето
Провідні ролі «Гаррі Ґольдфарб» у Реквієм за мрією
«Немо» у Пан Ніхто
IMDb nm0001467
Нагороди та премії
2014 Оскар — Найкраща чоловіча роль другого плану («Далласький клуб покупців»)

CMNS: Джаред Лето
Jared Joseph Leto
у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Джа́ред Джо́зеф Лето (англ. Jared Joseph Leto; нар. 26 грудня 1971 року, Бос'єр-сіті, Луїзіана, США) — американський актор і музикант, відомий за ролями в таких фільмах як «Реквієм за мрією», «Американський психопат», «Перерване життя», «Далласький клуб покупців», «Загін самогубців», «Той, хто біжить по лезу 2049», «Пан ніхто». Джаред Лето є вокалістом і гітаристом альтернативного рок-гурту Thirty Seconds to Mars, який він заснував зі своїм братом Шенонном Лето, режисером багатьох музичних кліпів під псевдонімом Bartholomew Cubbins (ім'я запозичене з книги Доктора Сьюза «The 500 Hats of Bartholomew Cubbins»).

2014 року Джаред Лето став лауреатом премії «Оскар» у номінації Найкраща чоловіча роль другого плану, за роль у фільмі «Далласький клуб покупців».

Молоді роки[ред. | ред. код]

Лето народився 26 грудня 1971 року у Бос'єр-сіті, штат Луїзіана. Протягом дитинства Джаред і його сім'я — мати Констанс і старший брат Шеннон — досить часто переїжджали, і проживали у таких штатах як Луїзіана, Вайомінг, Колорадо, Вірджинія та навіть Гаїті.

«Було чудово зростати у сім'ї кочівників. Якщо чесно, мені досі подобається таке життя — з рюкзаком за спиною і валізами напоготові».

Джаред ріс ініціативною і впевненою в собі дитиною. У 12 років він отримав першу роботу — мийник посуду в невеликій закусочній у Вірджинії, а в 16 підробляв швейцаром. Після закінчення школи він подав свої документи до Університету мистецтв у Філадельфії і був прийнятий. Він спеціалізувався в царині вивчення художніх мистецтв, включаючи живопис. Пізніше Джаред забрав документи із Університету Мистецтв і перевівся до Університету Образотворчих Мистецтв у Нью-Йорку. Будучи студентом, він написав сценарій і зіграв одну з головних ролей в своєму власному фільмі «Crying Joy».

Кар'єра[ред. | ред. код]

Джаред Лето у 2009 році

Джаред Лето розвиває свою кар'єру на двох теренах, він відомий актор і не менш відомий музикант.

Фільми[ред. | ред. код]

У 1992 році Джаред Лето переїхав до Лос-Анджелесу, щоб розпочати акторську кар'єру. До того часу він вже накопичив певний акторський досвід, а справді знаменитим його зробила роль Джордана Каталано в серіалі «Моє Так Зване Життя», в якому він грав разом з Клер Дейнс. У 1996 і 1997 роках Джаред Лето входив у список «50 найпривабливіших людей світу» за версією журналу «People». Коли зйомки серіалу скасували, Джаред почав свою роботу в повнометражних картинах.

Після зйомок з Алісією Сільверстоун у 1994 році в незалежному фільмі «Круті і божевільні», його першою значною роллю на широкому екрані стала роль у фільмі «Клаптикова ковдра» (1995) разом з Вайноною Райдер. У 1997 році Джаред зіграв роль, яка передбачалась для Тома Круза, у фільмі «Префонтейн», історії життя легендарного спортсмена-бігуна Стіва Префонтейна. 1998 рік був успішним для Джареда, який з'явився в стрічці Теренса Маліка «Тонка червона лінія» як частина сильного акторського складу, що включав Ніка Нолті, Джорджа Клуні і Шона Пенна. Крім того він зіграв головну роль в «Міських легендах», досить вдалій екранізації жанру жахів. Також він знявся в драмі «Безіл», де його партнерами стали Крістіан Слейтер і Клер Форлані.

Джаред повернувся на великий екран у 1999 році з роботами в «Бійцівському клубі» і «Перерваному житті». 2000 рік для актора став роком драм і психологічних трилерів — «Американський психопат» і «Реквієм за мрією» (ця картина миттєво стала культовою). І, якщо в першому фільмі Джаред був затверджений на роль другого плану, то в «Реквіємі за мрією» йому дісталася головна роль. Граючи молодого бруклінського хлопця, що бореться з пристрастю до героїну, Джаред мав можливість грати в одному складі з Еллен Берстін, а також з майбутнім лауреатом премії «Оскар» Дженніфер Коннеллі. Джаред відмінно вписався в два найвідоміші фільми режисера Девіда Фінчера: в гучний «Бійцівський клуб» і «Кімнату страху» (2002). В останньому він зіграв найбалакучішого і найнезграбнішого з трьох грабіжників, які тероризували героїню Джоді Фостер.

Серед інших проектів Лето — епопея Олівера Стоуна «Олександр», міжнародний трилер «Збройний барон» і тонка драма «Розділ 27», яка розповідає про вбивцю Джона Леннона — Марка Чепмена. Заради цієї ролі він набрав 24 кілограми ваги, при тому, що є вегетаріанцем. В цьому фільмі Джаред виступив не лише як актор, але і як продюсер. У 2010 році вийшла стрічка «Пан Ніхто» за участю Даяни Крюгер, у якій Лето грає роль Немо Ніхто. На Венеціанському кінофестивалі 2009 року фільм отримав «Золоті Озелла за найкраще технічне сприяння» і нагороду за найкращий ігровий біографічний фільм. Крім того, Mr. Nobody був номінований на «Золотого лева».

У 2013 році на світові екрани вийшов фільм за участі Джареда Лето, під назвою «Далласький клуб покупців». У ньому актор зіграв одну з головних ролей — трансвестита Района, за яку здобув премію «Оскар» у номінації Найкраща чоловіча роль другого плану. Отримуючи статуетку, Джаред Лето у своїй промові, в зв'язку з революційними подіями в Україні, висловив їй слова підтримки та солідарності[5][6]:

Усім мрійникам у світі, усім тим, хто дивиться це сьогодні ввечері у таких місцях, як Україна та Венесуела, я хочу сказати, що сьогодні ми тут і в той час, коли ви боретеся за здійснення ваших мрій, за те, щоб жити краще, ми думаємо про вас.
Оригінальний текст (англ.)
To all the dreamers out there around the world watching this tonight in places like the Ukraine and Venezuela, I want to say we are here and, as you struggle to make your dreams happen, to live the impossible, we're thinking of you tonight.

Музика[ред. | ред. код]

Джаред Лето (2006)

Окремо від кінокар'єри, Джаред Лето є вокалістом, гітаристом і автором пісень гурту 30 Seconds to Mars, який у 1998 році заснували Джаред і Шеннон Лето, який є барабанщиком. Також учасником групи є хорватський скрипаль і гітарист Томо Мілішевич. Гурт випустив 5 студійних альбомів:

Вони розпочинали з виступів на розігріві у інших колективів, а свій перший тур Forever Night Never Day вони розпочали у 2006 році. У березні вони розпочали тур Європою, вони відкривали виступи Linkin Park. В серпні 2008 року, Virgin Records подала 30 мільйонний позов проти Джареда і 30 Seconds to Mars, заявивши, що гурт відмовляється видавати третій альбом, як того вимагав контракт. У квітні 2009 року між 30 Seconds to Mars і Virgin Records був підписаний інший договір.

  • Лето є режисером кліпів на пісні «The Kill», «From Yesterday» та «Kings and Queens» під вигаданим ім'ям Bartholomew Cubbins, а «A Beautiful Lie» — Angakok Panipaq.
  • На більшості концертів Джаред використовує одну з двох гітар, які виготовлені Стівом МакСвейном (англ. Steve McSwain), біла зветься «Піфагор», а чорна «Артеміда».
  • На зап'ястку правої руки Джаред Лето має татуювання у вигляді першого гліфа (Гліф- графічне позначення групи 30 Seconds to Mars). Також має татуювання на ліктях з тріадою, напис «Provehito in altum» на ключиці, дві стілки на ногах і татуювання на спині.
На прохання описати себе п'ятьма словами, Джаред Лето відповів:«Захоплений. Зосереджений. Схиблений. Творчий, - довга пауза. - Сексуальний.»

Фільмографія[ред. | ред. код]

Джаред Лето на червоній доріжці 66-го Венеційського кінофестивалю
Рік Українська назва Оригінальна назва Персонаж
1995 Клаптикова ковдра How to Make an American Quilt Бек
1996 Останній з великих королів The Last of the High Kings Френкі Ґріффін
1997 Префонтейн Prefontaine Стівен Префонтейн
1997 Американські гірки Switchback Лен Діксон
1998 Безіл Basil Безіл
1998 Міські легенди Urban Legend Пол
1998 Тонка червона лінія The Thin Red Line старший лейтенант Вайт
1999 Чорне і біле Black and White Кейсі
1999 Бійцівський клуб Fight Club Янголятко
1999 Перерване життя Girl, Interrupted Тобіас «Тобі» Джейкобз
2000 Американський психопат American Psycho Пол Аллен
2000 Реквієм за мрією Requiem for a Dream Гаррі Ґолдфарб
2000 Секс, наркотики і Сансет Стріп Sunset Strip Ґлен Вокер
2001 Кохання все змінює Sol Goode камео
2002 Шоссе Highway Джек
2002 Кімната страху Panic Room Джуніор
2004 Олександр Alexander Гефестіон
2005 Збройний барон Lord of War Віталій Орлов
2006 Самотні серця Lonely Hearts Раймон Фернандез
2007 Розділ 27 Chapter 27 Марк Чепмен
2009 Пан Ніхто Mr. Nobody Немо Ніхто
2013 Далласький клуб покупців The Dallas Buyer's Club Район
2016 Загін самогубців Suicide Squad Джокер
2017 Той, хто біжить по лезу 2049 Blade runner 2049 Ніандер Воллес
2018 Аутсайдер (фільм) The Outsider Нік Лоуелл
2021 Дрібниці The Little Things Альберт Спарма
2021 Ліга справедливості Зака Снайдера Zack Snyder's Justice League Джокер
2021 Гуччі House of Gucci Паоло Гуччі
2022 Морбіус Morbius Майкл Морбіус
2023 Маєток з привидами Haunted Mansion Алістер Крамп

Джаред Лето і Україна[ред. | ред. код]

У 2005 році Джаред Лето зіграв головну роль у фільмі Збройний барон, головні події якого відбуваються в Україні.

У 2013 році на світові екрани вийшов фільм за участі Джареда Лето, під назвою «Далласький клуб покупців». У ньому актор зіграв одну з головних ролей — трансвестита Района, за яку здобув премію «Оскар» у номінації Найкраща чоловіча роль другого плану. Отримуючи статуетку, Джаред Лето у своїй промові, в зв'язку з революційними подіями в Україні, висловив їй слова підтримки та солідарності[5][6]:

Усім мрійникам у світі, усім тим, хто дивиться це сьогодні ввечері у таких місцях, як Україна та Венесуела, я хочу сказати, що сьогодні ми тут і в той час, коли ви боретеся за здійснення ваших мрій, за те, щоб жити краще, ми думаємо про вас.
Оригінальний текст (англ.)
To all the dreamers out there around the world watching this tonight in places like the Ukraine and Venezuela, I want to say we are here and, as you struggle to make your dreams happen, to live the impossible, we're thinking of you tonight.

Обіцяв приїхати в Україну, щоб побачити ще раз Київ і своєї обіцянки дотримався — 12 березня 2014 року виступив разом з 30 Seconds to Mars з концертом у київському Палаці спорту[7], а наступного дня відвідав Майдан Незалежності, де поклав квіти до пам'ятника Героям Небесної Сотні.[8]

30 липня 2015 року внесений у «Білий Список Друзів України».

У липні 2019 року знову приїхав до Києва, гурт Thirty Seconds to Mars давав концерт на UPark Festival.[9] 18 липня, прогулюючись Києвом, дав імпровізований концерт на пішоходному мосту у Києві.[10][11][12] Перед цим співак був в Україні в 2018 році.[12]

На тлі російсько-української війни Джаред Лето підтримав Україну. Він закликав українців бути обережними та висловив сподівання, що вдасться знайти ненасильницькі рішення конфлікту[13].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SNAC — 2010.
  2. Bauer P. Encyclopædia Britannica
  3. Filmportal.de — 2005.
  4. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  5. а б Jess Denham, Tim Walker (3 березня 2014). Jared Leto wins the Best Supporting Actor Oscar for Dallas Buyers Club. independent.co.uk (англ). Індепендент. Архів оригіналу за 6 березня 2014. Процитовано 3 березня 2014. 
  6. а б На нагородженні "Оскара" Джаред Лето підтримав українців. tsn.ua. ТСН. 3 березня 2014. Архів оригіналу за 21 вересня 2017. Процитовано 3 березня 2014. 
  7. На концерті Джаред Лето тримав у руках український прапор і хотів скуштувати борщу. Архів оригіналу за 21 березня 2014. Процитовано 13 березня 2014. 
  8. Джаред Лето приїхав на Майдан — ТВі. Архів оригіналу за 16 березня 2014. Процитовано 13 березня 2014. 
  9. Сюрприз. Джаред Лето влаштував мініконцерт на Пішохідному мосту в Києві, НВ, 19 липня 2019
  10. Джаред Лето влаштував вуличний концерт на пішохідному мосту у Києві [Архівовано 13 травня 2022 у Wayback Machine.], youtube.com
  11. ДЖАРЕД ЛЕТО ВЛАШТУВАВ МІНІКОНЦЕРТ НА МОСТУ В КИЄВІ [Архівовано 20 липня 2019 у Wayback Machine.], П'ятий канал, 19.07.2019
  12. а б ЗАПАЛЬНИЙ ДЖАРЕД ЛЕТО У КИЄВІ НА ПУБЛІКУ СТАНЦЮВАВ ПІД ХІТ "ПЛАКАЛА" [Архівовано 20 липня 2019 у Wayback Machine.], ТСН, 19 липня 2019
  13. Джаред Лето підтримав Україну у війні з російським агресором. Уніан Lite. 2 березня 2022. Архів оригіналу за 23 березня 2022. Процитовано 22 березня 2022. 

Посилання[ред. | ред. код]