Касторія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Касторія
Καστοριά
Набережна озера Орестіада в Касторії
Набережна озера Орестіада в Касторії
Набережна озера Орестіада в Касторії
Касторія. Карта розташування: Греція
Касторія
Касторія
Координати: 40°31′ пн. ш. 21°16′ сх. д. / 40.517° пн. ш. 21.267° сх. д. / 40.517; 21.267
Країна Греція
Децентр. адміністрація Адміністрація Епіру і Західної Македонії
Периферія Західна Македонія
Периф. одиниця Касторія
Колишні адмін. одиниці
 - Регіон Македонія
 - Ном Касторія
Розташування на мапі ному
Площа
 - Повна 57,3 км²
Висота над р.м. 700 м 
Населення (2001[1])
 - Усього 16 218
Часовий пояс EET/EEST (UTC+2/3)
Поштовий код 521 00
Телефонний код(и) 24670
Авто KT

Касторія (грец. Καστοριά, тур. Kesriye), інколи Костур (болг. і мак. Костур) — місто в Греції, у периферії Західна Македонія, столиця однойменного ному Касторія. Місто обслуговує Національний аеропорт Касторія.

Історія[ред. | ред. код]

Касторія була відома у Римській імперії під назвою Келетро. За часів Візантії місто було перейменовано на Юстініанополіс.

Сучасне місто розташоване на березі озера Орестіада, на висоті 600 м над рівнем моря. Місто з трьох боків оточене водами озера. На південній стороні Орестіади, де сьогодні розташовується селище Діспіліо, в 1932 році професор Адоніс Керамопулос скористався низьким рівнем водності озера та здійснив перші у цьому регіоні археологічні дослідження. Знайдені ним артефакти підтверджують, що тут розвивалося доісторичне поселення. Розкопки, які проводилися професором доісторичної археології Хурмузьяді, підтверджують існування доісторичного поселення також на території сучасного Діспіліо.

На місці ж сучасної Касторії раніше існувало стародавнє місто класичного періоду. Римський історик Тіт Лівій згадує міські укріплення поблизу озера Орестіада, яке носили назву Кілітрон. Назва Кілітрон походить від дієслова грец. «κηλώ», що означає «зачаровувати». Згадується також півострів, що вдається в озеро Орестіада, на якому розташовувалось місто «щастя», іменоване істориком Діоклетіанополіс. Місто неодноразово витримувало напади варварів, зрештою було вщент зруйнуване ними та збезлюдніло. Римський імператор Юстиніан I Великий над руїнами Діоклетіанополіса звів сучасне місто. Фортецю складали два ряди стін, які починалися від одного берега озера на півдні перешийка, що вдається в озеро, і йшли по північному березі озера. Там фортеця ставала ширшою.

Існує два варіанти появи назви Касторія. Перший варіант говорить про те, що місто бере своє ім'я від слова грец. «κάστορας», що тривіально перекладається як бобер, вони водились тут у великій кількості в попередні століття. Другий варіант розповідає, що місто бере своє ім'я від міфологічних македонського героя Кастора.

Близько 1385 року Касторія була завойована Османською імперією. Під час Першої Балканської війни у 1912 року, незалежна Греція включила до свого вкладу Касторію. У 1913 відповідно до підписаних договорів в Лондоні та Бухаресті Касторія офіційно було підтверджено територіальний статус Касторії у складі Греції.

Населення[ред. | ред. код]

Рік Місто Муніципалітет
1981 20,660 -
1991 14,775 -
2001 14,813 16,218

Персоналії[ред. | ред. код]

Міста-побратими[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Δείτε τη Διοικητική Διαίρεση. Міністерство внутрішніх справ, децентралізації та електронного управління Греції (гр.) . www.ypes.gr. Процитовано 9 вересня 2009.

Посилання[ред. | ред. код]

Компасна роза Поградец Флорина Амінтео і Едеса Компасна роза
Корча Пн Птолемаїда і Верія
Зх    Касторія    Сх
Пд
Яніна Неаполі, Сіатіста і Гревена Козані і Лариса