Київський геріатричний пансіонат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

50°27′00″ пн. ш. 30°16′51″ сх. д. / 50.450083° пн. ш. 30.280917° сх. д. / 50.450083; 30.280917Координати: 50°27′00″ пн. ш. 30°16′51″ сх. д. / 50.450083° пн. ш. 30.280917° сх. д. / 50.450083; 30.280917

Київський геріатричний пансіонат
Країна Україна Україна
Курортний регіон Святошинський лісопарк
Найближче місто Київ, Святошинський район
Основний вид діяльності надання соціальних послуг особам похилого віку та з інвалідністю, а також з порушенням рухомих та фізіологічних функцій
Рік створення 3 лютого 1992
Напрямок побутово-медичне та реабілітаційне обслуговування
Площа 4 га
Місткість 250
Період функціонування цілодобово
Найближчий аеропорт Міжнародний аеропорт «Київ»
Найближчий вокзал Київ-Пасажирський
Клімат Континентальний клімат
Пам'ятки Святошинський лісопарк
Головний лікар  — Директор — Кривцов Євгеній Олександрович
Адреса 03179, Київ, Вулиця Українського відродження, 11
Сторінка в інтернеті [https://www.kgp.in.ua Сайт пансіонату]

Київський геріатричний пансіонат — комунальна стаціонарна соціально-медична установа соціального захисту для цілодобового проживання та догляду за громадянами похилого віку, учасниками бойових дій, членами родин загиблих військовослужбовців, ветеранами війни та праці, особами, які мають особливі заслуги перед Україною, постраждалими від Чорнобильської катастрофи, особами з інвалідністю та тих, які за станом здоров'я потребують цілодобового, соціально-побутового, медичного обслуговування, соціальних послуг і реабілітаційних заходів

Юридичний статус[ред. | ред. код]

Підпорядкований Департаменту соціальної політики Київської міської державної адміністрації. Фінансується за рахунок місцевого бюджету столиці України[1]

Заснований 3 лютого 1992 року рішенням виконкому Київської міської Ради, розрахований на проживання 250 осіб.[2]

Діє на підставі Положення «Про Київський геріатричний пансіонат», затвердженого Київською міською державною адміністрацією[3].

Основними законодавчими підставами для діяльності пансіонату є Конституція України, Конвенція про права осіб з інвалідністю, Конвенція про права людини, Закони України: ««Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»», «Про соціальні послуги[4]», «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії»[5], «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні»[6], відповідні рішення: Уряду України[7], Міністерства соціальної політики України[8], органів влади міста Києва[9].

Місцезнаходження[ред. | ред. код]

Розташований в екологічно-чистій зоні Святошинського лісопарку на околиці Святошинського району міста Києва, поблизу дачного селища Катеринівка та селища Чайки Бучанського району Київської області, поруч з житловим комплексом «Чайка».

Порядок оформлення[ред. | ред. код]

Оформлення до пансіонату здійснюється районними управліннями соціального захисту населення м. Києва, на підставі документів, визначених Постановою Кабінету Міністрів України №-587 від 1 червня 2020 р. [7].

Прийом до пансіонату здійснюється згідно путівки, виданої Департаментом соціальної політики Київської міської державної адміністрації.[10]

Департамент затверджує рішення щодо розміру оплати особою передбачених соціальних послуг, у відповідності з діючим законодавством та врахуванням матеріально-фінансового стану громадянина.

Медичні послуги[ред. | ред. код]

В пансіонаті діє медичне відділення на 100 ліжок для важко-хворих осіб з інвалідністю та громадян з порушенням рухомих та фізіологічних функцій, а також відділення стаціонарного догляду на 150 ліжок для осіб, які потребують цілодобового стороннього догляду . Мешканці забезпечуються первинною та високоспеціалізованою медичною допомогою в межах установи, а також в спеціалізованих закладах охорони здоров'я столиці. Реабілітаційні заходи реалізуються у кабінетах фізіотерапії, працетерапії, масажу та лікувальної фізкультури. Мешканці мають право на медичне обслуговування обраним сімейним лікарем та у фахівців медичних закладів міста. За потреби, згідно рекомендацій фахових лікарів, особи з інвалідністю забезпечуються безкоштовними путівками у санаторно-реабілітаційні заклади України. Безкоштовні медикаменти надаються, згідно висновків лікарів, на підставі списку медичних препаратів, затверджуваних Міністерством охорони здоров'я України[11]. Усі необхідні засоби для реабілітації осіб з інвалідністю надаються безкоштовно у відповідності до Постанови №-321 від 5 квітня 2012 року Кабінету Міністрів України «Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення...»[12].

Соціально-побутові умови[ред. | ред. код]

Мешканцям відділення стаціонарного догляду надається окрема кімната з власним санітарно-ванним вузлом, необхідними меблями, холодильником та телевізором з сучасним цифровим тюнером. У всіх приміщеннях реалізовано безкоштовний високошвидкісний бездротовий Wi-Fi інтернет. Усі поверхи обладнані ліфтами, включно з можливістю перевезення осіб на інвалідних візках та спеціальних медичних ліжках. На території та у приміщеннях пансіонату забезпечені умови безперешкодного переміщення осіб з інвалідністю.

Діють перукарня, велика пральня та окремі кімнати для власного прання з сучасною технікою, кухонні кімнати з електроплитами та мікрохвильовими приладами, окремі затишні кімнати відпочинку.

Також в пансіонаті діє бібліотека та читальний зал з суттєвим книжковим фондом та сучасними періодичними виданнями. Наявний сучасний лекційно-концертний зал на 200 місць для проведення культурних та просвітницьких заходів, а також музей історії пансіонату. При клубі діють музично-вокальні гуртки. Чисельні культурно-просвітницькі заходи забезпечуються волонтерськими та благодійними організаціями міста Києва.

У їдальні забезпечується чотириразове загальне та дієтичне харчування, згідно норм, затверджених Кабінетом Міністрів України[13]. При потребі, харчування здійснюється у кімнатах проживання.

Підопічні вичерпно забезпечуються сучасним сезонним одягом, взуттям та предметами побуту, у відповідності з Наказом №-857 від 19.08.2015 Міністерства соціальної політики України[14].

За соціально-побутовими умовами проживання, пансіонат вважається одним з найкращих з геріатричних закладів України. /Детальніше дивись нижче: Посилання/

Права підопічних[ред. | ред. код]

Місцем проживання та реєстрації мешканців соціальної установи, на час проживання, визначається юридична адреса пансіонату, на підставі Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»[15], а також згідно Постанови №-207 від.2.03.2016 року Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру»[16]. Даній категорії громадян створені належні юридичні та організаційні умови для постійної реалізації виборчих прав під час місцевих та загальнонаціональних виборів в Україні. Забезпечення цих та інших законодавчих прав підопічних постійно контролюється Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини[17], Урядом України[18] та Міністерством соціальної політики України[19].

Підопічні, які перебувають у пансіонаті на постійній основі, стоять на обліку в органах соціального захисту та пенсійного забезпечення Святошинського району міста Києва. Належні пенсійні виплати забезпечуються безпосередньо в пансіонаті, або на банківські картки-рахунки громадян. Мешканцям забезпечується належне поштове обслуговування.

Консультування мешканців та їхніх родичів з юридичних прав та обов’язків особи здійснює юрист пансіонату.

Безоплатну правову допомогу підопічним забезпечує «Правобережний київський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги» [20]..

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сайт Департаменту соціальної політики КМДА. Архів оригіналу за 20 Вересня 2020. Процитовано 4 Липня 2019.
  2. «Готель» для літніх людей: самотня старість чи повноцінне життя /Вечірній Київ, 18.4.2016/. Архів оригіналу за 6 Липня 2019. Процитовано 6 Липня 2019.
  3. Про внесення змін до Положення про Київський геріатричний пансіонат, Офіційний портал Києва, 11.08.2023
  4. Закон України „Про соціальні послуги“ /Сайт Верховної Ради України/. Архів оригіналу за 24 Листопада 2018. Процитовано 12 Липня 2020.
  5. Закон України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» /Сайт Верховної Ради України/. Архів оригіналу за 16 Липня 2020. Процитовано 12 Липня 2020.
  6. Закон України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» /Сайт Верховної Ради України/. Архів оригіналу за 19 Жовтня 2020. Процитовано 12 Липня 2020.
  7. а б Сайт Кабінету Міністрів України. Архів оригіналу за 7 березня 2024. Процитовано 12 Липня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)
  8. Сайт Міністерства соціальної політики України. Архів оригіналу за 28 Травня 2020. Процитовано 13 Липня 2020.
  9. Сайт Київської міської Ради та Київської міської державної адміністрації
  10. Сайт Департаменту соцполітики КМДА. Архів оригіналу за 25 Липня 2020. Процитовано 11 Липня 2020.
  11. Сайт Міністерства охорони здоров'я України. Архів оригіналу за 11 Липня 2020. Процитовано 11 Липня 2020.
  12. Постанова Кабінету Міністрів України №-321 від 5.04.2021 «Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення». Архів оригіналу за 4 Березня 2022. Процитовано 29 Березня 2022.
  13. Добові норми харчування на Сайті Верховної Ради України/ [Архівовано 25 Березня 2022 у Wayback Machine.].
  14. Наказ №-857 Мінсоцполітики від 19.8.2015 «Про затвердження Мінімальних норм забезпечення предметами, матеріалами та інвентарем громадян похилого віку, інвалідів та дітей-інвалідів в інтернатних установах». Архів оригіналу за 2 Лютого 2021. Процитовано 28 Січня 2021.
  15. Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в україні». Архів оригіналу за 15 Травня 2020. Процитовано 31 Серпня 2020.
  16. Постанова Кабінету Міністрів України №-207 від 2.03.2016 р. «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру». Архів оригіналу за 17 Серпня 2021. Процитовано 31 Серпня 2020.
  17. Сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Архів оригіналу за 15 Липня 2020. Процитовано 12 Липня 2020.
  18. Інформація кабінету Міністрів України /Урядовий портал, 29.4.2021/. Архів оригіналу за 1 Травня 2021. Процитовано 1 Травня 2021.
  19. Інформація Міністерства соціальної політики України /Сайт МСПУ, 29.4.2021/. Архів оригіналу за 1 Травня 2021. Процитовано 1 Травня 2021.
  20. Сторінка Центру правової допомоги

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

відеоматеріали[ред. | ред. код]

соціальні мережі[ред. | ред. код]