Ялмужник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ялмужник від ялмужка[1], алмужний[2] або «благодійник» (біл. ялмужнік, пол. jałmużnik, чеськ. almužník, англ. almoner, фр. aumônier, рос. элемозинарий) — звання та посада офіцера ложі масонства. Ялмужник мав і має зі скринею-скарбничкою обходити братів-каменярів як збирач коштів на благодійність. У масонській символіці в третьому трикутнику, названому як «шляхи та засоби» — на вершинах геометричної фігури є Велебний, Ялмужник і Скарбник. У масонській ложі ялмужник є останнім у шерегу. Де Офіцери масонської ложі службовці допомагають Велебному (преподобному) організувати працю таємної ложі. Звично це Перший та Другий дозорні, далі за чергою Майстер обрядів (майстер ритуалів), Експерт, Секретар, Промовець (оратор), Скарбник та Брамник (після яких — Ялмужник)[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ялмужка, ялмужна — милостиня, пожертва. ЗВЕДЕНИЙ СЛОВНИК ЗАСТАРІЛИХ ТА МАЛОВЖИВАНИХ СЛІВ (близько 4000 слів): «ІЗБОРНИК». Архів оригіналу за 19 лютого 2020. Процитовано 2 січня 2014 року.
  2. Алмужна, алмужничка — милостиня; жебрачка, старчиха — див. ялмужна. ПОЯСНЕННЯ СЛІВ (Зведений словник застарілих та маловживаних слів): «ІЗБОРНИК». Архів оригіналу за 17 жовтня 2013. Процитовано 2 січня 2014 року.
  3. Слоўнік абраных тэрмінаў, паняццяў і сімвалаў вольных муляраў. КОМУНІКАТ. Архів оригіналу за 5 березня 2016. (біл.)
  4. Office of Papal Charities (Institute Connected with the Holy See). GCatholic.org. Архів оригіналу за 5 листопада 2013.
  5. Polski ceremoniarz arcybiskupem i jałmużnikiem papieskim. Tygodnik Katolicki (niedziela.pl - czasopismo). Архів оригіналу за 30 грудня 2013. (пол.)
  6. Папський благодійник став архиєпископом. католицький суспільно-релігійний сайт «CREDO». Архів оригіналу за 1 січня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]