Лазаревич Ганна Романівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганна Романівна Лазаревич
Яким Глинський. Портрет Ганни Романівни Лазаревич. Поч. XVIII ст. Лебединський міський художній музей імені Б. К. Руднєва
Померла після 1737
Рід Лазаревичі
У шлюбі з Роман Жураківський
Павло Полуботок
Герб
Герб

Ганна Романівна Лазаревич (*д/н —після 1737) — дружина наказного гетьмана Лівобережної України Павла Полуботка.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила з козацького роду Лазаревичів. Стосовно місця і дати народження немає відомостей. Донька Романа Лазаревича. Замолоду стала дружиною Романа Жураківського, військового товариша. Про цей шлюб нічого особливо невідомо. Овдовіла до 1718 року.

У листопаді 1718 або у лютому 1719 року вдруге вступила в шлюб — з чернігівським полковником Павлом Полуботком. У 1722 році, після обрання чоловіка наказним гетьманом, разом з ним перебралася до Глухова. У 1724 році після арешту Полуботка повернулася до Чернігова.

Після смерті чоловіка у 1724 році про життя Ганни Лазаревич мало відомостей. Остання згадка належить до 1737 року. В одному із чоловічих монастирів Кам'янському на Стародубщині знаходилась ікона Успіння пресвятої Богородиці. На ній іконописець поруч із образами намалював ніби Петра І, Петра ІІ, гетьмана Івана Мазепу і полковника Полуботка. З цього приводу розпочали кримінальну справу. В рамках розслідування було допрошено удову Полуботка Ганну Лазаревич, але виявлено її непричетність до цієї справи. Про подальшу долю нічого невідомо.

Портрет[ред. | ред. код]

У фондах Лебединського міського художнього музею імені Б. К. Руднєва зберігається один з нечислених жіночих парадних портретів першої половини XVIII ст. — «Портрет Ганни Романівни Лазаревич». Його авторство приписують Якиму Глинському.

Картина належить до типу «світської парсуни» і була замовлена невдовзі після одруження з Полуботком. Зберігалась в маєтку графів Капністів в селі Михайлівка (нині Сумського району), звідки потрапила до музейних фондів після Жовтневого перевороту.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]