Предслава (княгиня)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Предслава
Померла X ст.
Київ
Країна Київська Русь
Титул Княгиня[d][1]
Конфесія поганство
У шлюбі з Святослав Ігорович
Діти (1) 1 син

Предслава (*X ст.) — дружина великого князя Київського Святослава Ігоровича. Ім'я перекладається як Попереду слави.

Біографія[ред. | ред. код]

Про дружин великого князя Святослава відомостей обмаль. Знано, що він мав гарем. Відповідно до російського історика Василя Татищева, старшою дружиною була угорська княжна на ім'я Предстлавна. Втім, на думку українського дослідника Леонтія Войтовича це ім'я є результатом помилкового висновку Татищева з тексту угоди 944 року між Руссю та Візантійською імперією. В іншому ж цілком імовірно, що союз з Угорщиною міг бути скріплений шлюбом з донькою угорського князя Такшоня. Окрім того, висловлюється думка, що Предслава була донькою київського боярина або печенізького хана.

Є відомості, що начебто Предслава спрямувала найманця, щоб вбити Малушу, наложницю Святослава, проте невдало. Після цього великий князь відправив дружину до поселення, яке отримало її ім'я — Передславине (за іншою версією, воно названо на честь доньки великого князя Володимира). Подальша доля невідома.

Родина[ред. | ред. код]

Вважається матір'ю великого князя Ярополка, а іноді й його брата Олега. Дослідник Георгій Вернадський висловлював припущення, що сином Предслави та Святослава міг бути Володислав, що помер замолоду. Втім, вона не займалася вихованням дітей, оскільки це перебрала на себе свекруха княгиня Ольга.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]