Ганна Половець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганна Половець
Народилася 1642(1642)
Померла 1702(1702)
Країна  Річ Посполита
Національність українка
Конфесія православ'я
Рід Половці
Батько Семен Половець
Родичі Стефан-Адам Мазепа і Марія Магдалина Мазепа
Брати, сестри Ганна Старша Половець
У шлюбі з Самійло Фридрикевич
Іван Мазепа
Діти 1 син та 2 доньки

Ганна Семенівна Половець (1642 —1702) — дружина гетьмана Івана Мазепи.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила з роду впливової козацької старшини Половців. Була донькою Семена Половця, білоцерківського полковника. Народилася у 1642 році у Білій Церкві або Корсуні.

Наприкінці 1650-х років вийшла заміж за Самійла Фридрикевича (пом. 1665,[1] польського шляхтича, що перейшов на бік козаків, після чого якийсь час побув білоцерківським полковником, згодом генеральним осавулом[2]). Мала від нього 2 дітей.

Стосовно життя Ганни в цей період мало відомостей. До 1665 року стала удовою, після вбивства Фридрикевича прибічниками Петра Дорошенка. У 1668 році (за іншими даними, близько 1668—1669 років) вийшла заміж за Івана Мазепу, тоді чернігівського підчашого. Весілля відбулося в Корсуні. Близькість родини Ганни до гетьмана Правобережної України Петра Дорошенка (її старша сестра на теж саме ім'я Ганна була першою дружиною Дорошенка) сприяло кар'єрі Мазепи. Спочатку він став ротмістром гетьманської надвірної гвардії, а потім почав виконувати надважливі дипломатичні завдання гетьмана.

Про Ганну в ролі гетьманші (у 1687 році Мазепа став гетьманом Лівобережної України) відомо небагато. На відміну від деяких своїх попередниць, вона зовсім не втручалася у політичні справи, навіть не особливо опікувалася гетьманською резиденцією. Натомість більшість часу присвячувала родині та родинним землям.

На думку дослідників, саме дружина Мазепи господарювала в маєтках на Лівобережжі — в с. Малий Самбір Прилуцького полку, хуторі Поросючка та селі Кочурівка Ніжинського полку, Острочі та Ядлівці Переяславського полку.

У 1702 році Ганна померла, але де саме — невідомо.

Сім'я[ред. | ред. код]

Перший чоловік — Самійло Фридрикевич, генеральний осавул Правобережної України. Діти:

Другий чоловік — Іван Мазепа, гетьман Лівобережної України. Діти:

  • донька (померла при народженні)

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]