Пегас (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пегас
Пегас
Пегас
Латинська назва Pegasus
Род. відмінок Pegasi
Скорочення Peg
Пряме піднесення 23год хв
межі від 21год 03хв до 0год 08хв
Схилення 20° '
межі від 1° 45' до 36° '
Площа 1121 кв.град.(7)
Зорі 5 яскравіших від 3m
46 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря ε Пегаса 2,38m
Метеорні потоки Пегасіди
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +90° i −54°
Увечері найкраще спостерігати протягом листопада-грудня
Існує з античності. Запропоноване
Пегас неозброєним оком

Пега́с (лат. Pegasus) — сузір'я північної півкулі неба. Одне з найбільших за площею сузір'їв, містить 166 зірок видимих неозброєним оком.

Сузір'я Пегас та Малий Кінь із «Дзеркала Уранії», набору тематичних карток опублікованого у Лондоні, бл. 1825

Розташування на небі[ред. | ред. код]

Найкращі умови для спостереження ввечері протягом листопада-грудня. У вечірній час сузір'я з'являється ще влітку, над східною стороною горизонту. Зазвичай його знаходять на небі, як продовження на захід ланцюжка зірок Андромеди. Остання зліва зоря цього ланцюжка — Альферац (α Андромеди) — це північно-східний кут астеризма Великий Квадрат.

На старовинних картах сузір'я зображують «догори ногами». Шия та голова коня — ланцюжок зірок від Маркаба (південно-західний кут Великого Квадрата) до Еніфа, два інших ланцюжки, що відходять від Шеата— його «передні ноги».

Зорі[ред. | ред. код]

Найяскравіші зірки в сузір'ї Пегаса: ε Пегаса — 2,38 m та Маркаб (α) — 2,49 m. Досить яскрава зірка β Пегаса є напівправильною змінною зорею, блиск якої змінюється від 2,4 m до 2,8 m без вираженого періоду.

Переклади з арабської мови назв найяскравіших зірок сузір'я: Маркаб — «Сідло» або «Віз», Шеат — «Плече», Альгеніб — «Пуп Коня», Еніф — «Ніс».

Примітні об'єкти[ред. | ред. код]

  • α (Маркаб), β (Шеат), γ (Альгеніб) Пегаса разом із зіркою α Андромеди (Альферац) утворюють астеризм Великий Квадрат Пегаса. У Пегасі немає зорі, поміченої літерою δ; Альферац, що перебуває на межі Пегаса і Андромеди, був в 1928 році остаточно віднесений до Андромеди.
  • M15 — велике кулясте скупчення біля «голови» (ε Peg, Еніф) Пегаса.
  • NGC 7331 — т. зв. сейфертівська спіральна галактика, зображення якої часто використовують для того, щоб дати уявлення про зовнішній вигляд нашої Галактики.
  • 51 Пегаса — перша зірка сонячного типу, у якої була виявлена ​​екзопланета.
  • Квінтет Стефана — група з п'яти взаємодіючих галактик.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

WIKISKY.ORG: Пегас


Див. також[ред. | ред. код]

Список зірок сузір'я Пегаса

88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка