Портал:Хімія/Події вересня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
    Липень · Серпень Події вересня Жовтень · Листопад    

1 вересня 1939 року у Великій Британії став до ладу перший в світі завод із повномасштабного виробництва поліетилену низької щільності (LDPE), потужністю 100 тонн/рік. Основним призначенням продукції було виготовлення кабельної ізоляції.

2 вересня 1996 року у Найробі (Кенія) розпочалася Перша Панафриканська конференція з біохімії та молекулярної біології.
Дальтонівські позначення для деяких елементів
Дальтонівські позначення для деяких елементів

3 вересня 1803 року англійський хімік Джон Дальтон вперше застосував у своїх роботах розроблені ним символьні позначення для хімічних елементів.

3 вересня 1860 року у Карлсруе розпочався триденний Міжнародний хімічний конгрес, на якому провідними науковцями обговорювалися базові питання хімії: визначення атома, молекули, еквівалента тощо.

4 вересня 2012 року у німецьких містах Гослар і Лангельсгайм розпочався 1-й Симпозіум з промислової металоорганічної хімії.
Якоб Вант-Гофф
Якоб Вант-Гофф

5 вересня 1874 року Якоб Вант-Гофф завершив написання трактату про тетраедричне розташування зв'язків у сполуках Карбону. Разом із французьким хіміком Ле Белем він розвинув цю ідею, поклавши початок існуванню стереохімії.

Гексамер інсуліну
Гексамер інсуліну

6 вересня 1978 року американськими науковцями при використанні технології рекомбінантної ДНК був синтезований гормон інсулін.

7 вересня 2009 року кількість унікальних речовин із власним номером CAS у базі даних Chemical Abstracts Service сягнула 50-ти мільйонів. 8 вересня 2006 року на хімічному підприємстві у китайській провінції Чжецзян стався вибух реактора на дільниці відновлення тетрагідрофурану. Внаслідок інциденту 17 чоловік зазнали ушкоджень.

9 вересня 1974 року американські науковці Альберт Ґіорсо і Гленн Сіборг повідомили про створення ними елемента 106 Сіборгію.

10 вересня 1984 року у Вроцлаві розпочався 1-й міжнародний симпозіум зі спектроскопії рідкісноземельних металів.

10 вересня 1997 року сталася аварія на хімічному підприємстві «Georgia Pacific» (штат Огайо, США) — внаслідок вибуху реактора на ділянці синтезу фенолоформальдегідних смол одна людина загинула і 13 зазнали ушкоджень.

11 вересня 1945 року американський хімік Юджин Рохоу[en] запатентував метод синтезу силіційорганічних галогенідів з кремнію та галогеноалканів.

12 вересня 1909 року німецьким акціонерним товариством Bayer був зареєстрований патент на виробництво синтетичного каучука.

Нітроцелюлоза
Нітроцелюлоза

13 вересня 1898 року американський священник Ганнібал Гудвін[en] отримав патент на винайдену ним прозору і гнучку фотографічну плівку на основі нітроцелюлози.

14 вересня 2015 року в Антверпені розпочався симпозіум «Передові області медичної хімії», що був організований Американським хімічним товариством та Європейською федерацією медичної хімії.

15 вересня 1972 року американські астрономи Томас Донаг'ю[en] і Майкл Макелрой[en] представили динамічну модель атмосфери Марса.

16 вересня 1987 року провідними державами було підписано Монреальський протокол, спрямований на зменшення негативного впливу на озоновий шар Землі. Ця дата започаткувала відзначання Міжнародного дня охорони озонового шару.

17 вересня 2014 року медаллю Перкіна, що присуджується Американським хімічним товариством, вперше за 108-ирічну історію було відзначено роботу в галузі зеленої хімії: її отримав Джон Ворнер[de] — один із засновників цього напряму.

18 вересня 2015 року у журналі Angewandte Chemie науковцями з Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана було повідомлено про синтез ціаноформу[en] (триціанометану) — однієї з найсильніших вуглецевих кислот. Спроби її отримання велися з 1896 року.

19 вересня 1861 року російський хімік Олександр Бутлеров вперше запропонував поняття «хімічна структура» — він припустив, що атоми у сполуках мають визначений порядок, а не є випадковою сукупністю.

20 вересня 1954 року на сторінках журналу Nature вийшла стаття американського хіміка Роберта Вудворда про повний синтез стрихніну — алкалоїду, відомого завдякий своїм отруйним властивостям.

Наслідки вибуху в Оппау
Наслідки вибуху в Оппау

21 вересня 1921 року на хімічному заводі BASF у німецькому місті Оппау стався вибух суміші сульфату й нітрату амонію. Вибух силою в 1—2 кілотонни зруйновав майже все місто, а окрім того й кілька прилеглих присілків. Втрати серед населення становили 500—600 людей загиблими і близько 2000 пораненими.

21 вересня 2011 року в Тулузі на заводі AZF[en] вибухнули відходи виробництва гранульованого нітрату амонію, зруйнувши підприємство і забравши життя 31 працівника.

22 вересня 2015 року на заводі зі знищення хімічної зброї в російському місті Щуч'є було завершено ліквідацію усіх запасів зброї. Всього за час існування заводу, з 2009 року, було знищено 5,5 тис. тонн небезпечних речовин і 1,9 мільйонів боєприпасів. 23 вересня 1991 року в Алмати розпочався Міжнародний симпозіум із саморозповсюджуваного високотемпературного синтезу[en] — методу отримання сполук (здебільшого неорганічних) за допомогою екзотермічних реакцій в умовах горіння порошків.
Клод Бернар
Клод Бернар

24 вересня 1855 року французький фізіолог Клод Бернар доповів Академії наук про відкриття у печінці крохмалеподібного полісахариду — глікогену. Однак виділити глікоген у відносно чистій формі Бернару не вдавалося аж до лютого 1857 року.

Чарльз Гатчет
Чарльз Гатчет

25 вересня 1813 року англійський хімік Чарльз Гатчет опублікував новий метод розділення заліза та марганцю в рудах.

25 вересня 1974 року науковці повідомили, що фреони, компоненти побутових аерозолів, можуть спричинювати руйнування озонового шару.

26 вересня 2014 року у виданні журналу Science науковці повідомили про відкриття у міжзоряному середовищі (у хмарі Стрілець B2) першої розгалуженої сполуки — ізопропілціаніду[en] i-C3H7CN.

27 вересня 1919 року Фріц Габер та Роберт Ле Россіньоль[en] отримали американський патент на розроблений метод виробництва аміаку з водню та азоту.

27 вересня 1990 року у журналі Nature фізики Дональд Гаффманн[en] і Вольфганг Кретшмер[en] опублікували працю, присвячену відкриттю методу кількісного синтезу фулерену C60, що дало змогу суттєво збільшило потенціал його застосування.

28 вересня 1928 року британський бактеріолог Александер Флемінг випадково відкрив пеніцилін — один з найвідоміших антибіотиків.

29 вересня 1954 року представниками 12 європейських країн було підписано конвенцію про заснування дослідницького центру CERN. Першопочатково вивчаючи ядра атомів, він згодом перейшов до вивчення і синтезу субатомних частинок.

Застосування ефіру Мортоном
Застосування ефіру Мортоном

30 вересня 1846 року американський стоматолог Вільям Мортон вперше застосував діетиловий ефір для анестезії.

30 вересня 1947 року науковці з Берклі, Луїс Вернер та Ісадор Перлман[en], повідомили про синтез мікрокількостей перших сполук Кюрію (242Cm) — його гідроксиду та флуориду.