Рожепи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Рожепи
Країна Україна Україна
Область Вінницька область
Район Жмеринський район
Громада Северинівська сільська громада
Основні дані
Засноване 1447
Населення 274
Площа 1,203 км²
Густота населення 227,76 осіб/км²
Поштовий індекс 23121
Телефонний код +380 4332
Географічні дані
Географічні координати 49°07′54″ пн. ш. 27°51′00″ сх. д. / 49.13167° пн. ш. 27.85000° сх. д. / 49.13167; 27.85000Координати: 49°07′54″ пн. ш. 27°51′00″ сх. д. / 49.13167° пн. ш. 27.85000° сх. д. / 49.13167; 27.85000
Середня висота
над рівнем моря
301 м
Місцева влада
Адреса ради 23126, Вінницька обл., Жмеринський р-н, с. Северинівка, вул. Грушевського, 29
Карта
Рожепи. Карта розташування: Україна
Рожепи
Рожепи
Рожепи. Карта розташування: Вінницька область
Рожепи
Рожепи
Мапа
Мапа

Роже́пи — село в Україні, у Северинівській сільській громаді Жмеринського району Вінницької області.

Історія[ред. | ред. код]

12 червня 2020 року, розпорядженням Кабінету Міністрів України № 707-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Вінницької області», село увійшло до складу Северинівської сільської громади[1].

19 липня 2020 року, в результаті адміністративно-територіальної реформи та ліквідації Жмеринського району (1923-2020), село увійшло до складу новоутвореного Жмеринського району[2].

Населення[ред. | ред. код]

Мова[ред. | ред. код]

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року[3]:

Мова Відсоток
українська 93,8%
російська 6,2%

Література[ред. | ред. код]

Коли їхати в бік міста Бар, видно, що з лівої сторони авто дороги знаходиться невелике село Рожепи. Місцевість його має нахил до річки Думки, яка бере початок за сусіднім селом Лука-Барська. Річка Думка на Рожепських долинах утворює три стави: верхній, середній з риборозплідником і нижній «Іваново». Очеретяна та рогозяна рослинність берега, мулисто-болотисте дно сприяють розвитку карася, коропа, лина та інших риб, гніздуванню водоплавної птиці. Північно-західна частина села впирається в Рожепське лісове урочище, колись багате на мисливського звіра. Паралельно річці Думці протікає струмок, який утворює широку заплавну долину, густо вкриту вільховиною. Струмок зливається з річкою. У сімдесятих роках минулого століття в долині струмка добували торф. У місцях його виїмки розвелася дика риба.

Неподалік від струмка знаходиться Сорокопудове мисливське угіддя, одне з найбагатших в окрузі. Тут водились дикі кабани, козулі, борсуки, лисиці, зайці. В обох лісових угіддях у літній сезон можна зустріти любителів тихого полювання — збирачів лісових ягід ти грибів. Природа щедро оточила село з усіх його боків: на південній стороні росте ліс «Косовець», а Стодулецькі стави, пасовиська і поля впритул межують із селом. Стави сприяють розведенню гусей, качок.

Люди ведуть розмірений, неквапливий спосіб життя, працюють у місцевій комплексній бригаді, що має польову сівозміну, тракторну бригаду, свиноферму і невелике стадо великої рогатої худоби. Колись овочева Рожепська бригада була відома в усьому районі. її очолював І. С. Бевз. Комплексною бригадою десятиліттями керував вмілий і поміркований господарник О. О. Андронюк. Село Рожепи з усіма виробничими підрозділами підпорядковувалось колгоспу імені Першого Травня села Стодульці. У Рожепській бригаді в 60-70-ті роки були збудовані два тваринницьких приміщення, тракторна майстерня і тракторний стан, вагова, дитячий садок, висипані місцевим щебенем внутрішньогосподарські дороги, пізніше збудовано сільський клуб, лазню. Між селами Стодульці і Рожепи велось трудове суперництво по всіх напрямках колгоспного виробництва. Незважаючи на різний ґрунтовий кадастр землі, трударі села Рожепи мало чим поступалися Стодульцям. А тракторист Володимир Шейко був першим механізатором серед обох тракторних бригад. Справно несли свій трудовий обов'язок брати Черкіси — Василь та Іван. Один керував тваринницьким господарством, а другий тут був кваліфікованим спеціалістом ветеринарної справи. Пізніше він виїхав до дочки в Сполучені Штати Америки, де займається приватною ветеринарією. Безкорисливо служив людям колгоспний комірник Яким Грабчак. Рибовода І. Бульбу селяни любовно звали Іванко. З роками набув визнання бригадир тракторної бригади Микола Посесор.

З далеких панських часів збереглися і продовжують використовуватись господарські приміщення. Вони знаходяться, не як завжди на самому підвищеному місці в селі, а, навпаки, поближче до ставкової води, біля греблі середнього ставу і риборозплідника. За твердженнями рожепчан, господар побудував цей двір, що мав компактну продуману будову із закритим зерновим током і просторою високою коморою для зберігання і переробки зерна. Він закривався міцною залізною брамою, вмонтованою у кам'яні стіни будови. З усіх боків двору прибудовані до зернового току і комори допоміжні приміщення для утримання свиноматок і свинопоголів'я, конюшня, вівчарня і ще одне додаткове приміщення. Невелика панська контора теж знаходиться поблизу господарського двору.

Добре продумана система риборозплідника. З основної греблі середнього ставу по лотку постійно тече вода в мілкі, добре прогріті місця нересту коропа. З нерестилища мальок попадає в сажавку для доростання. Дорослий мальок продавали і використовували для зарибнення всього ставкового господарства ТОВ «Платан» села Стодульці і села Рожепи. Рибне господарство обох сіл завжди було прибутковим. Хоча до села Рожепи з міста Жмеринки 30 кілометрів, любителі порибалити долають їх, незважаючи на високу ціну бензину.

Які історичні відомості вдалося зібрати про минуле села? Михайло Грушевський в книзі «Барське старостатство» пише:

Радзеповцы теперь Ражепы на реке Думке выше села Лопатинец, отобранные в 1591 году у своих владельцев детей какого-то dustor tartarns пожалованы в 1591 году Зацвеловскому.

Той же автор у цій книзі на сторінці 49, з'ясовуючи за село Слобода (біля с. Лука-Барська), вказує, що вона знаходиться недалеко сіл Петрані і Радзеповци, поставлена дата 1447 рік. З цього запису можна зробити висновок, що село Родзеповци існувало в 1447 році, а можливо, і значно раніше до цієї письмової згадки Михайла Грушевського. У списку поселень Барського старостатства до кінця XVI століття записані наступні міста і села теперішнього Жмеринського району: місто Межирів, села: Біликівці, Головченці, Молохов (Северинівка), Коростівці, Кудівці (Кудіївці), Курилівці, Лопатинці, Петрановці (Ромна), Радзеповці (Рожепи), Сербинівці (Кумановка, Радулівці), Стодульці. Це перші поселення, підпорядковані Барській замковій зверхності. Установити, звідки і чому така назва села, мені не вдалось. Цікавий запис зроблений Михайлом Грушевським:

Громада владеет необработанными землями, находящимися в общем пользовании (лесами, сеножатиями) считает вправе распоряжаться ими без разрешения „зверхности“ (местного помещика владельца с. Радзеповцы). Продает ее священику Дасковичу „вечными часами“ находящийся в держании Славинской, которыми она пользовалась с 1593 года.

Як бачимо, громада села вступила в майнову суперечку із місцевою землевласницею і не без допомоги священнослужителя, на основі тодішньому майнового права їй вдалося виграти справу. Такі перемоги селянам вдавались дуже рідко. Для підтримки військової справи в барському замку шляхтичі Словінські з с. Радзеповци зобов'язані посилати двох споряджених коней зі старостою барським при потребі. Збирався загін у 24 вершники (озброєних). Таку честь мали села, що знаходились поблизу барського замку. Село і люди, ще жили тут, пройшли через всі історичні випробування з часу їх залюднення і до наших днів.

Сьоґоднішнє село — одне з найвіддаленіших від районного центру м. Жмеринки (ЗО кілометрів), до м. Бар значно ближче — 12 кілометрів. У селі немає школи, навіть початкової, до 1975 року тут працювала неповна середня школа, її закрили через відсутність дитячого контингенту. Директором школи був Григорій Гнатович Посвалюк. Він і його сім'я тепер проживають у колишньому приміщенні школи. Діти села рейсовим автобусом підвозяться до Луко-Барської середньої школи сусіднього Барського району. Жителі села за рахунок присадибних ділянок і ведення домашнього господарства будують свою сімейну економіку. Отримані земельні паї вони віддали в тимчасову оренду товариства «Платан» с. Стодульці. Господарство «Платан» — одне з найкращих господарств Жмеринського району, хоч і йому в таких умовах зводити кінці з кінцями дуже непросто. Але життя вимагає знаходити шляхи подолання виникаючих труднощів у державі і кожному селі.

Література[ред. | ред. код]

  • Стоду́льці // Історія міст і сіл Української РСР : у 26 т. / П.Т. Тронько (голова Головної редколегії). — К. : Головна редакція УРЕ АН УРСР, 1967 - 1974 — том Вінницька область / А.Ф. Олійник (голова редколегії тому), 1972 : 788с. — С.239 (Рожепи)

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року № 707-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Вінницької області»
  2. Постанова Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів»
  3. Рідні мови в об'єднаних територіальних громадах України — Український центр суспільних даних