ТУ9

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ТУ9
Основні дані
Рік будування 1993
Країна будування Росія Росія
Завод КМЗ
Разом побудовано 4
Країни експлуатації Росія Росія
Роки експлуатації з 1994
Ширина колії 900 мм
Технічні дані
Конструкційна швидкість 28 км/год
Осьова формула 2-2
Довжина локомотива 8860 мм
Ширина 1600 мм
Висота 2400 мм
Навантаження від
рушійних осей на рейки
5500 кгс
Найменший радіус кривих 25 м
Тип дизеля ЯМ3-236
Потужність дизеля 180 к.с.
Діаметр коліс 600 мм
Швидкість тривалого режиму 6 км/год

ТУ9 (рос. Тепловоз Узкоколейный, тип 9) — російський вузькоколійний тепловоз, спроектований 1993 на Камбарському машинобудівному заводі.

Історія створення[ред. | ред. код]

1993 на Камбарському машинобудівному заводі завершили почате за часів СРСР проектування і виготовили партію з чотирьох рудникових тепловозів для колії шириною 900 мм для будівництва Ірганайської ГЕС в Дагестані. Тепловози отримали позначення ТУ9-001-004. Локомотив проектувався з якомога меншою шириною і висотою кузова. Як силова установка застосовувався ярославський дизель ЯМ3-236 потужністю 180 к.с. з п'ятиступінчатою коробкою передач.

Тепловоз був двовізковим локомотивом, який спирався на два стандартні візки КМЗ. У передній частині розташовувалася кабіна, вхід у яку був з переднього майданчика. За кабіною встановлювався радіатор, за ним двигун з коробкою передач. Двигун мав систему нейтралізації відпрацьованих газів. Від коробки передач обертання карданним валом передавалося на реверс-редуктор, розміщений над заднім візком, а від нього на проміжний редуктор, підвішений під рамою локомотива — від нього карданами на осьові редуктори візків. Все обладнання було розташоване під капотом, на задньому майданчику розташовувався головний повітряний резервуар і паливний бак. Тепловоз був обладнаний зчепами для роботи з шахтними вагонетками.

1994 тепловози надійшли для роботи на вузькоколійній залізниці Ірганайської ГЕС для заміни п'яти мотовозів фірми Schoma.

Джерела[ред. | ред. код]