ArtArmor

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ArtArmor (укр. АртБроня) – міжнародний благодійний мистецький проєкт, заснований у місті Рівне, Україна, навесні 2022 року. Особливістю проєкту є перетворення на артоб’єкти бронеплит, що були пошкоджені кулями або уламками та вже «виконали свою місію» щодо захисту людського життя[1].

Логотип мистецького проєкту ArtArmor
Логотип мистецького проєкту ArtArmor

Засновником проєкту є український волонтер, громадський діяч, політик, Народний депутат України 9-го скликання Олександр Ковальчук.

Метою проєкту є привернення уваги до війни Росії проти України та збір коштів на забезпечення гуманітарних потреб, зокрема: закупівлю засобів захисту для Сил безпеки і оборони України, проведення гуманітарного розмінування територій, лікування та реабілітацію поранених захисників і захисниць України[2][3][4].

Історія проєкту[ред. | ред. код]

24 лютого 2022 року Росія здійснила відкритий воєнний напад на Україну, що стало поштовхом для безпрецедентної активізації волонтерського руху в Україні та масового виникнення нових благодійних організацій та фондів, що опікуються забезпеченням потреб Сил безпеки і оборони України, а також цивільного населення.

В місті Рівне волонтер Олександр Ковальчук разом з друзями та партнерами заснував благодійний фонд Ukraine For Heroes[5] (Благодійна організація «Благодійний фонд «Україна для Героїв» – офіційна назва[6]), який забезпечує потреби Сил безпеки і оборони України, а також надає гуманітарну допомогу цивільному населенню України. На сьогодні благодійний фонд «Україна для Героїв»[5] є одним з найбільших в Україні, він діє в координації з Офісом Президента України, а міжнародними партнерами фонду є Community Organized Relief Effort[7], GIFT Global Initiative[8], Червоний Хрест та низка інших міжнародних організацій та донорів з інших країн.

У березні 2022 року команда благодійного фонду Ukraine For Heroes[5] за ініціативи Олександра Ковальчука заснувала мистецький проєкт ArtArmor[9], метою якого було визначено забезпечення гуманітарних потреб Збройних Сил України. Народний депутат Ковальчук взяв на себе роль мецената проєкту та зосередився на залученні до участі в ньому українських та закордонних митців, а також на налагодженні партнерства з державними структурами України.

Команда мистецького проєкту ArtArmor
Команда мистецького проєкту ArtArmor
Презентація мистецького проєкту ArtArmor на станції метро "Майдан Незалежності"
Презентація мистецького проєкту ArtArmor на станції метро "Майдан Незалежності"

Того ж місяця військові передали представникам мистецького проєкту перші бронеплити для їх подальшого перетворення на артоб’єкти.

Впродовж періоду з березня по жовтень 2022 року до проєкту ArtArmor долучилися перші 9 українських митців, які перетворили понівечені кулями та уламками бронеплити на об’єкти мистецтва.

Бронеплита СИЛА В ЄДНОСТІ, створена за задумом засновника ArtArmor Олександра Ковальчука
Бронеплита СИЛА В ЄДНОСТІ, створена за задумом засновника ArtArmor Олександра Ковальчука

11 жовтня 2022 року у Military Media Center відбувся анонс мистецького проєкту, на якому його творці розкрили перші подробиці своїх ідей та цілей[10].

14 жовтня 2022 року на станції метро Майдан Незалежності відбулася офіційна презентація мистецького благодійного проєкту ArtArmor. Ця дата була обрана невипадково, адже 14 жовтня відзначаються День Українського козацтва, День захисників і захисниць України та християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці[11][12].

Після проведення презентації була організована перша виставка артоб’єктів з пошкоджених бронеплит. Національний музей історії України у Другій світовій війні приймав виставку впродовж листопада-грудня 2022 року, після чого «Нова пошта» організувала доставку виставки з Києва до Львова.

Також у грудні до проєкту ArtArmor приєдналися ще двоє українських митців.

Виставка ArtArmor у Музеї-Арсеналі Львівського історичного музею
Виставка ArtArmor у Музеї-Арсеналі Львівського історичного музею
Створена художником-іконописцем Андрієм Охоцьким Ікона «Архістратиг Михаїл» - виставка ArtArmor у Музеї-Арсеналі Львівського історичного музею
Створена художником-іконописцем Андрієм Охоцьким Ікона «Архістратиг Михаїл» - виставка ArtArmor у Музеї-Арсеналі Львівського історичного музею

27 грудня 2022 року Музей-Арсенал Львівського історичного музею відкрив виставку робіт, створених в рамках проєкту ArtArmor. Експозиція складалася з 12 бронеплит, які українські митці перетворили на артоб’єкти[13].

Виставка ArtArmor у Музеї-Арсеналі Львівського історичного музею
Виставка ArtArmor у Музеї-Арсеналі Львівського історичного музею

Одним із представлених творів стала ікона «Архістратиг Михаїл», яку створив художник-іконописець Андрій Охоцький з благословення глави Православної церкви України митрополита Епіфанія.

Також на виставці була продемонстрована бронеплита, яку перетворили на артоб’єкт керівники української держави, ЗСУ та низки відомств, залишивши на них свої підписи. Зокрема, підписи на бронеплиті залишили Президент України Володимир Зеленський, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний,  Міністр оборони України Олексій Резніков, начальник Управління державної охорони України Сергій Рудь, міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, Командувач Національної гвардії України Юрій Лебідь, голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко, голова Національної поліції України Ігор Клименко, голова Служби безпеки України Василь Малюк, голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) Сергій Крук, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов, начальник Генерального штабу Збройних сил України Сергій Шаптала, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук та голова Фонду державного майна України Рустем Умєров.

Шостий президент України Володимир Зеленський підписує бронеплиту для ArtArmor
Шостий президент України Володимир Зеленський підписує бронеплиту для ArtArmor

11 січня 2023 року у Львові відбулася зустріч голів держав Люблінського трикутника. Під час зустрічі Президент України Володимир Зеленський подарував Президенту Польщі Анджею Дуді та Президенту Литви Ґітанасу Науседі написані на бронеплитах ікони Юрія Змієборця, які були створені в рамках проєкту ArtArmor художником-іконописцем Андрієм Охоцьким[14][15][16].

З початку 2023 року бронеплити, перетворені українськими митцями на об’єкти мистецтва, почали «подорожувати Європою» – відповідні виставки почали організовувати в столицях країн ЄС.

24 січня 2023 року у Варшаві, Польща, виставку ArtArmor прийняв Центр сучасного мистецтва Замок Уяздовський (Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski – ориг.)[17][18][19].

26 лютого 2023 року у м. Таллінн, Естонія, виставку ArtArmor прийняв Естонський історичний музей. Цей захід був приурочений до річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну[20][21].

Дитячі малюнки на пошкоджених бронеплитах.
Роботи переможців конкурсу «Барви Перемоги» від ArtArmor Діти.

3 квітня 2023 року в рамках мистецького проєкту ArtArmor був оголошений конкурс «Барви Перемоги» для дітей віком 12-17 років з міста Рівне та Рівненської області. Троє переможців конкурсу перенесли свої роботи з полотна на бронеплити, створивши власні артоб’єкти[22][23].

26 травня 2023 року виставка ArtArmor була представлена у Стокгольмі, в Музеї шведської армії.

18 липня 2023 року експозиція артоб'єктів з бронеплит була представлена у Німеччині, в Польському інституті в Берліні.

Влітку 2023 року команда мистецького проєкту ArtArmor провела загальнонаціональний мистецький конкурс «ArtArmor Діти-UA». Участь у конкурсі взяли сотні дітей з усієї України. Десятеро переможців перенесли свої роботи на бронеплити. Виставка бронеплит та малюнків учасників конкурсу відбулася в Національному музеї історії України у Другій світовій війні[24][25].

В січні 2024 року основна експозиція проєкту відкрила свої двері у галереї Високого Представництві Канади в Лондоні. На відкритті виставки були присутні Верховний комісар Канади у Великій Британії Ральф Е. Гудейл та Тимчасовий повірений у справах Посольства України у Великій Британії Едуардо Фесько[26].

«Духовна звитяга»[ред. | ред. код]

«Духовна звитяга» (англ. Spiritual Victory) – субпроєкт міжнародного благодійного мистецького проєкту ArtArmor. Метою субпроєкту є об'єднання зусиль релігійних спільнот різних конфесій в Україні та поза її межами навколо ідеї боротьби проти збройної агресії, війни та її наслідків за допомогою мистецтва.

В межах проєкту «Духовна звитяга» українські художники-іконописці перетворюють на ікони бронеплити, які були пошкоджені кулями або уламками, але врятували життя українським військовим, що виконують бойові завдання на війні проти росії.

Перші 12 ікон, створених на бронеплитах, були освячені Митрополитом Епіфанієм у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі[27][28].

Невдовзі після освячення виставка ікон «Духовної звитяги» була представлена у Київській Трьохсвятительській духовній семінарії[29], Костелі Святого Миколая та Патріаршому Соборі Воскресіння Христового для демонстрації єдності зусиль Православної Церкви України, Римсько-католицької церкви в Україні та Української греко-католицької церкви у боротьбі за мир в Україні[30][31][32].

У Патріаршому Соборі Воскресіння Христового Глава УГКЦ Блаженніший Святослав благословив ікони, написані на бронеплитах[33].

Новий мистецький напрямок[ред. | ред. код]

Команда мистецького проєкту ArtArmor характеризує його як такий, що може стати новим напрямком сучасного мистецтва.

Засновник ArtArmor Олександр Ковальчук запропонував назву для нового напрямку: «Πανοπλοηρά» («паноплоїра» в українській транслітерації).

Назва утворена від грецького слова «panoply» та суфікса «-eira», що означає «з зображеннями» або «прикрашена зображеннями».

Цей термін вказує на мистецьке оформлення захисного військового спорядження зображеннями, картинами або іконами.

Партнери ArtArmor[ред. | ред. код]

Плани на майбутнє[ред. | ред. код]

Олександр Ковальчук, засновник проєкту ArtArmor, неодноразово зазначав, що одним з ключових фінальних етапів реалізації проєкту є проведення масштабного благодійного аукціону, на якому будуть продані бронеплити, які митці перетворюють на об’єкти мистецтва.

Всі виручені кошти будуть спрямовані на закупівлю нових засобів захисту для захисників і захисниць України, на проведення гуманітарного розмінування територій України, а також на лікування поранених учасників бойових дій, що захищали Україну.

Початково планувалося, що перші артоб’єкти також будуть виставлені на продаж, але в подальшому засновники проєкту вирішили, що витвори українських митців залишаться в Україні та стануть музейними експонатами. Вони стануть культурним надбанням України та будуть використовуватися для того, щоб розповідати історію активної фази російсько-української війни майбутнім поколінням.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Мистецький проєкт ArtArmor - сайт.
  2. artarmor (13 жовтня 2022). Броню, яка врятувала життя бійцям, перетворили на арт-об'єкт. Art Armor (укр.). Процитовано 2 травня 2023.
  3. «АртБроня»: зібрані кошти спрямують на засоби захисту для військових. www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 2 травня 2023.
  4. Броню, яка врятувала життя бійцям, перетворили на арт-об'єкт і розпродадуть за мільйони. ТСН.ua (укр.). 17 вересня 2022. Процитовано 2 травня 2023.
  5. а б в г Ukraine for Heroes. Ukraine for Heroes (амер.). Процитовано 2 травня 2023.
  6. Благодійна організація "БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД "УКРАЇНА ДЛЯ ГЕРОЇВ" Код ЄДРПОУ 43821945 — Опендатабот. opendatabot.ua (укр.). Процитовано 10 травня 2023.
  7. Homepage. CORE (амер.). Процитовано 2 травня 2023.
  8. Gift Global Initiative. www.ggiusa.org. Процитовано 2 травня 2023.
  9. artarmor (13 жовтня 2022). "ArtArmor": в Україні започаткували мистецький проект для армії. Art Armor (укр.). Процитовано 2 травня 2023.
  10. artarmor (13 жовтня 2022). У Military Media Center розповіли про проєкт “ArtArmor”. Art Armor (укр.). Процитовано 2 травня 2023.
  11. У Київському метро презентували унікальний проєкт ArtArmor - Міністерство культури та інформаційної політики України.
  12. У Києві презентували проєкт "АртБроня", для якого українські художники перетворили використані бронеплити на об'єкти мистецтва. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 2 травня 2023.
  13. Zaxid.net. У львівському Арсеналі відкрили виставку арт-об’єктів з бронеплит. ZAXID.NET (укр.). Процитовано 2 травня 2023.
  14. У Львові президенти Польщі та Литви підписали із Зеленським декларацію Люблінського трикутника: перші подробиці. ТСН.ua (укр.). 11 січня 2023. Процитовано 2 травня 2023.
  15. Унікальні ікони, які український президент подарував Анджею Дуді та Ґітанасу Науседу, створив митець з Тернопільщини (фото). Тернополяни – головні новини міста Тернополя та Тернопільської області. Незалежний інформаційний ресурс Тернополяни (uk-ua) . 20 січня 2023. Процитовано 2 травня 2023.
  16. Zelensky presented the presidents of Poland and Lithuania with unique icons on armor - RISU. Religious Information Service of Ukraine (англ.). Процитовано 2 травня 2023.
  17. Sztuka, która ratuje życie. – Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski. – Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski (пол.). Процитовано 2 травня 2023.
  18. Куліш, Поліна (25 січня 2023). В Польщі презентували український проєкт ArtArmor. Gwara Media (укр.). Процитовано 2 травня 2023.
  19. ArtArmor – wystawa w Zamku Ujazdowskim. dzieje.pl (пол.). Процитовано 2 травня 2023.
  20. Посольство України в Естонській Республіці - В Естонському історичному музеї Таллінна відкрилася виставка мистецького проєкту ArtArmor. estonia.mfa.gov.ua (ua) . Процитовано 2 травня 2023.
  21. Temporary exhibitions. Estonian History Museum (англ.). Процитовано 2 травня 2023.
  22. Засновник мистецького проєкту ArtArmor і співзасновник благодійного фонду Ukraine For Heroes Олександр Ковальчук та викладачка художньої студії у... | By ArtArmor | Facebook. www.facebook.com (укр.). Процитовано 2 травня 2023.
  23. Facebook. www.facebook.com. Процитовано 5 вересня 2023.
  24. Малюнки на бронеплитах присвячені нашим захисникам. www.golos.com.ua (укр.). 3 вересня 2023. Процитовано 5 вересня 2023.
  25. У Києві відкрилася виставка малюнків переможців конкурсу «ArtArmor Діти UA». www.ukrinform.ua (укр.). 30 серпня 2023. Процитовано 5 вересня 2023.
  26. Ukrainian armour becomes battle-scarred art exhibit as Russia-Ukraine war rages on | Watch News Videos Online. Global News (амер.). Процитовано 4 квітня 2024.
  27. Глава ПЦУ Епіфаній освятив ікони, написані на бронепластинах. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 5 вересня 2023.
  28. Епіфаній освятив 12 ікон, написаних на бронеплитах з передової. Українська правда (укр.). Процитовано 5 вересня 2023.
  29. Facebook. www.facebook.com. Процитовано 5 вересня 2023.
  30. Костел св. Миколая: відкриття виставки ікон на бронеплитах. catholicnews.org.ua (укр.). Процитовано 5 вересня 2023.
  31. Духовна звитяга: в костелі Святого Миколая покажуть унікальні ікони з бронеплит. Вечірній Київ (укр.). 31 травня 2023. Процитовано 5 вересня 2023.
  32. «Духовна звитяга»: у Патріаршому соборі Воскресіння Христового проходить виставка ікон, написаних на бронеплитах. Українська Греко-Католицька Церква (укр.). Процитовано 5 вересня 2023.
  33. «Ці ікони на „поранених“ бронеплитах виявляють духовний світ українського воїна», — Глава УГКЦ на завершення виставки. Українська Греко-Католицька Церква (укр.). Процитовано 5 вересня 2023.
  34. GB Event by Квартал 95. Gagarins Brothers (укр.). Процитовано 2 травня 2023.
  35. McCann Kyiv. mccann-kyiv.com.ua. Процитовано 2 травня 2023.