Hoplia parvula

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hoplia parvula
Hoplia parvula
Hoplia parvula
Hoplia parvula, з конкурсів «Вікі любить Землю»
Hoplia parvula, з конкурсів «Вікі любить Землю»
Біологічна класифікація
Царство: Тварини
Тип: Членистоногі
Клас: Комахи
Ряд: Твердокрилі
Родина: Пластинчастовусі
Рід: Hoplia
Вид: Hoplia parvula
Криницький, 1832
Посилання
Вікісховище: Hoplia parvula
EOL: 3258909

Hoplia parvula — вид пластинчатовусих жуків з підродини хрущів.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла 7-9,5 мм. Забарвлення чорне, щупики і вусики буро-червоного кольору. Основна частина верхньої сторони тіла цілком покрита матовими або кількома металево блискучими зеленими, золотисто-зеленими, синьо-зеленими, бурими або змішаними бурими і зеленими лусочками. Рідко верх тіла може бути покритий в сильно металево блискучих золотисто-зелених лусочках.

Тіло широке, відносно коротке, зверху відносно не опукле. Верх тіла покритий дуже густими, круглими або трохи овальними лусочками. Передньоспинка опукла, слабо поперечна. Ззаду вона слабо, а спереду трохи сильніше звужена, покрита дуже густими круглими лусочками, між якими на чорних точках знаходяться дуже тонкі білуваті волоски. Надкрила широкі, короткі, з дещо заокругленими боками. Нижня сторона тіла вкрита густими, дотичними, круглими металево блискучими сріблясто-білими, іноді з зеленуватим відливом лусочками, між якими розсіяні негусті короткі волоски[1].

Ареал[ред. | ред. код]

Східноєвропейський вид. Зустрічається в північно-західній Польщі.

Основна частина ареалу знаходиться в межах східної частини Європи в зоні лісів[1].

Біологія[ред. | ред. код]

Жуки мешкають на піщаних і легких супіщаних грунтах річкових терас. На півночі України, в лісостепу, вид віддає перевагу ділянкам з негустим рослинним покривом (бори, береги річок). У більш теплому і посушливому кліматі на півдні свого ареалу жуки зустрічаються в річкових заплавах.

Жуки зустрічаються з кінця травня до середини вересня. Активні в денний час доби і тримаються на трав'янистій і молодій деревній рослинності (верба, тополя, сосна). Харчуються листям. Личинки живуть в піщаному грунті, харчуючись дрібними корінцями. Голова личинки без очок, блідого жовтого кольору. Довжина личинки до 17-24 мм[2]. Генерація однорічна. Зимують личинки[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Медведев С. И. Пластинчатоусые (Scarabaeidae). Подсем. Melolonthinae, ч. 2 (Хрущи) [Фауна СССР. 52]. М.-Л., 1952
  2. Медведев С. И. Личинки пластинчатоусых жуков фауны СССР. М. —.П., 1952

Зовнішні посиланя[ред. | ред. код]