Антіох VI Діоніс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Антіох VI)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антіох VI Діоніс
дав.-гр. Αντίοχος Ϝ Διόνυσος
Попередник Деметрій II Нікатор
Наступник Діодот Трифон
Біографічні дані
Народження 148 до н. е.
Смерть 138 до н. е., 142 до н. е.[1] або 141 до н. е.[2]
Династія Селевкіди
Батько Александр I Балас
Мати Клеопатра Теа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Антіох VI Діоніс Епіфан (дав.-гр. Αντίοχος Ϝ΄ Διόνυσος; 148 до н. е. —142 до н. е.) — цар Сирії у 145142 роках до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Антіох VI був єдиною дитиною селевкідського басилевса Александра I Баласа та єгипетської принцеси Клеопатри Теї. Після загибелі батька у 145 до н. е. один з сирійських військовиків Діодот оголосив Антіоха царем й захопив столицю держави Антіохію. Надалі Антіох VI фактично не правив, усю владу перебрав Діодот. Протиборство тривало з Деметрієм II, що закріпився у Селевкії-на-Тигрі.

Припускається, що саме Антіох VI наказав вбити епікурейського філософа Діогена, бо не міг вже терпіти його лихослів'я, хоча існує версія, що це був Антіох VII Евергет[3].

У 142 до н. е. за нез'ясованих обставин цар Антіох VI помер, найімовірніше його було вбито за наказом Діодота.

За твердженням Юстина, Деметрій II усиновив Антіоха VI, на думку Ніколаса Райта, таким чином басилевс намагався усунути протиріччя в правлячій родині.

Античний історик Аппіан Александрійський називав Антіоха VI Александром сином Александра[4], на думку сучасного дослідника Кріса Беннета, Аппіан сплутав Антіоха з басилевсом Александром II Забіною[5]. Російські історики Берзон та Габелко, навпаки, вважають, що хлопчика спочатку звали Александром, а Антіохом він був названий, щоб дистанціюватися від свого невдалого батька і підкреслити походження від Антіоха III по материнській лінії[6].

Монети[ред. | ред. код]

Був відомий лише один екземпляр золотого статера Антіоха VI, який станом на 1961 рік належав Варшавському музею. Але монета була втрачена до того, як була проведена належна верифікація, тому її не завжди включають до каталогів монет.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Предки[ред. | ред. код]