Балка Чаплина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Балка Чаплина також Балка Зустрічна і річка Чаплина - балка (річка) в Україні, в Шевченківському районі міста Дніпро та Дніпровському районі. Ліва притока Мокрої Сури (басейн Дніпра).

Балка Чаплина, Балка Зустрічна, Чаплина
Витікм. Дніпро, вулиця Корейська
Гирлор. Мокра Сура, с. Новоолександрівка, Дніпровського району
Країни:Україна
ДовжинаБлизько 10 км.
Притоки:

Ліві: Байрак Бузневатий, Балка Туміна

права: Балка Чортувата

Назва

[ред. | ред. код]

Напис "Балка Чаплина" зустрічається на мапах з кінця ХІХ - початку ХХ століть, як і назви її вибалків: "Бузневатий байрак", "Туміна балка", "Чортувата балка"[1].

Друга назва - "Балка Зустрічна" походить від зведеного у 1927 році на правому боці балки залізничного роз'їзду Зустрічний[1].

Довжина балки приблизно 10 кілометрів. Ширина річки місцями до 4 метрів. Течія стрімка, місцями - пороги. На річці є водоспад, походження якого не ясне: природне чи штучне[2].

В нижній частині балки росте листяний ліс[2].

Розташування

[ред. | ред. код]

Формується з двох струмків, що течуть вибалками : один від Корейської вулиці; другий з району перехрестя вулиць Василя Сліпака та Празької[1]. Тече на південний схід, обтікаючи селище Корея, житлові масиви Тополя - 1 та 2, селище Дослідне.

Впадає в річку Мокра Сура в селі Новоолександрівка.

Повз балку проходять залізниці Нижньодніпровськ - Вузол - Апостолове та Сухачівка - Нижньодніпровськ - Вузол з'єднані роз'їздом Зустрічний та залізнична гілка в аеропорт Дніпро.

Притоки

[ред. | ред. код]

Ліві:

Бузневатий байрак;

Балка Туміна;


права:

Балка Чортувата

Зсувонебезпечність

[ред. | ред. код]

Являється одним з найзсувонебезпечніших районів міста. 6 червня 1997 року відбувся масштабний зсув, що знищив житловий будинок по вулиці Панікахи 22, дачі, гаражний кооператив, середню загальноосвітню школу N 99 та 2 дитячих садки[3].

Вулиця Чаплина балка

[ред. | ред. код]

22 лютого 2023 року, рішенням Дніпровської міської ради N 4 / - 34, в рамках дерусифікації міської топоніміки Дніпра, вулицю Волгоградську було перейменовано на Чаплину балку[4].

Посилання

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в Чаплина балка - Дніпровська міська енциклопедія.
  2. а б Оказьівается в Днепре есть свой водопад. gorod.dp.ua (рос.) . Дніпровська міська рада. 8 жовтня 2024. Процитовано 10 жовтня 2024.
  3. [htt Місто на трьох пагорбах: наймасштабніші пливуни та обвали]. dnipro-future. com.ua. {{cite web}}: Перевірте схему |url= (довідка)
  4. Чаплина Балка Вулиця - Дніпровська міська енциклопедія.