Благодійний фонд Руслана Шостака

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Благодійна організація «Благодійний фонд «Руслана Шостака»
Абревіатура БО «БФ «Руслана Шостака»
Тип Благодійна організація
Засновник Шостак Руслан Станіславович
Засновано 15 червня 2022
Правовий статус благодійна організація
Країна  Україна
Штаб-квартира Дніпро
Директор Наталя Масло
Код ЄДРПОУ 44821459
Вебсайт: rush.org.ua

Благодійна організація "Благодійний фонд «Руслана Шостака» — українська благодійна організація, яка спеціалізується на допомозі Силам оборони України та постраждалим від російсько-української війни. Займається евакуацією дітей-сиріт з України під час війни — в рамках проєкту «Дитинство без війни» та придбанням та постачанням для потреб захисників України автоколісного транспорту, його сервісного обслуговування — в рамках проєкту ГеройCar.

Історія[ред. | ред. код]

Зареєстрований 15 червня 2022 року. Засновником є Руслан Шостак — український підприємець і благодійник, засновник і співвласник національних торговельних мереж EVA і VARUS, директором — Наталя Масло.

Відомим фонд став після залучення 3,9 млн євро на переїзд і проживання в Туреччині приблизно двох тисяч українських дітей-сиріт.[1]

27 березня 2023 фонд заявив про готовність розмістити українських дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, незаконно депортованих у Росію, у готелях у Туреччині, орендованих для проєкту «Дитинство без війни».[2]

Мета, фокус, цілі[ред. | ред. код]

Як зазначено на сайті організації, її головна мета — «побудувати сильну Україну без сирітства, створити здорове покоління дітей, вихованих в сім'ях і оточених любов'ю, піклуванням та увагою. Адже лише щасливі діти можуть побудувати сильну, незалежну державу, в якій буде комфортно жити».

Проєкти Фонда Руслана Шостака спрямовані на формування здорової та сильної нації у психологічному, фізичному та духовному плані через турботу про дітей та їх батьків. Головна умова цього — у кожної дитини мають бути батьки. В основі роботи Фонду — загальнолюдські цінності, любов та піклування про майбутнє України через виховання здорового покоління. Глобальні цілі — стійкий розвиток і відповідність Конвенції ООН про права дитини.

Фокус роботи фонду:

  • підвищення культури усиновлення дітей в Україні;
  • сприяння усиновленню українських дітей в Україні з метою створення для кожної дитини комфортних та безпечних умов життя;
  • освіта та профорієнтація дітей-сиріт, розкриття їх талантів для успішної інтеграції в доросле життя;
  • здорове виховання через спілкування, розкриття талантів та підвищення комунікативних навичок шляхом створення Дитячих Центрів творчості та відпочинку для дітей-сиріт з України;
  • забезпечення безпеки дітей-сиріт на випадок надзвичайних ситуацій (війна);
  • допомога у лікуванні, оздоровленні дітей-сиріт через партнерство з медичними центрами, міжнародними організаціями, фондами.

Проєкти[ред. | ред. код]

З огляду на принципи та цінності Фонду, а також російське вторгнення в Україну, поточна діяльність зосереджена на безпеці дітей-сиріт та наближенні перемоги. Ця мета реалізується через два благодійні проєкти: Дитинство без війни та ГеройCar.

Дитинство без війни[ред. | ред. код]

Проєкт має на меті евакуювати 5000 дітей із прифронтових територій.[3] Планується, що по закінченню війни, усі діти повернуться на батьківщину.[4]

Станом на березень 2023 в рамках проєкту «Дитинство без війни» фонд Руслана Шостака залучив 4,67 млн євро на евакуацію й утримання дітей-сиріт та залучив до співпраці понад 300 волонтерів і амбасадорів.[5] В рамках проєкту проведена наймасштабніша евакуація дітей-сиріт із часів Другої світової війни: до Туреччини з прифронтових територій України евакуйовано 1700 дітей та осіб, що їх супроводжували (станом на травень 2023).[5]

ГеройCar[ред. | ред. код]

Докладніше: ГеройCar

В рамках проєкту «ГеройCar», заснованого Благодійним фондом Руслана Шостака, станом на 3 квітня 2023 українські військові отримали 19 пікапів і декілька бусів. Фондом також започаткована єдина національна платформа забезпечення Збройних сил України колісним транспортом.[6]

Проєкт бере на себе також експлуатаційне обслуговування автомобілів — ремонт та технічний огляд.[7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Іван Бойко (28 лютого 2023). Фонд Руслана Шостака залучив 3,9 мільйонів євро для евакуації та утримання дітей-сиріт з України в Туреччині на період війни. УНІАН. Процитовано 6 квітня 2023.
  2. Фонд Шостака запропонував розмістити незаконно депортованих українських сиріт у своїх готелях у Туреччині. Інтерфакс. 27 березня 2023. Процитовано 11 квітня 2023.
  3. Дитинство без війни. Як дітей із прифронтових регіонів евакуйовують у Туреччину. Українська правда Життя. 28 вересня 2022. Процитовано 11 квітня 2023.
  4. Олег Макаров (28 лютого 2023). Фонд Руслана Шостака залучив 3,9 млн євро для евакуації та утримання дітей-сиріт з України в Туреччині. Главред. Процитовано 6 квітня 2023.
  5. а б Благодійний фонд, що провів наймасштабнішу евакуацію дітей-сиріт з часів Другої світової війни, відзначив рік роботи. NV. 9 травня 2023. Процитовано 15 травня 2023.
  6. Проєкт "ГеройCar": як благодійники забезпечують захисників України автомобілями. Телеканал Дім. 3 квітня 2023. Процитовано 6 квітня 2023.
  7. В Україні з'явилася єдина платформа для забезпечення ЗСУ автомобілями. Укрінформ. 9 березня 2023. Процитовано 6 квітня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]

  • https://rush.org.ua Офіційний сайт Фонду Руслана Шостака
  • https://uakids.com.ua Евакуація дітей-сиріт з України до Туреччини — Дитинство без війни
  • https://carforhero.com ГеройCar — Допомога українській армії зібрати кошти на авто для ЗСУ