Велике герцогство Вюрцбург

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Großherzogtum Würzburg
Велике герцогство Вюрцбург
1805 – 1814
Прапор Герб
Прапор Герб
Großherzogtum Würzburg: історичні кордони на карті
Großherzogtum Würzburg: історичні кордони на карті
Столиця Вюрцбург
Релігії Католицька церква
Форма правління Абсолютна монархія
Президент Фердинанд I
Історія
 - Засновано 1805
 - Ліквідовано 1814

Велике герцогство Вюрцбург (нім. Großherzogtum Würzburg) було німецьким великим герцогством з центром у Вюрцбурзі, що існувало на початку 19 століття.

Історія[ред. | ред. код]

Як наслідок Люневільського договору 1801 року Вюрцбурзьке єпископство було секуляризовано у 1803 році та передано курфюрству Баварії. У тому ж році Фердинанд III, колишній великий герцог Тоскани, отримав компенсацію з курфюрством Зальцбурга. За Пресбурзьким миром 26 грудня 1805 року Фердинанд втратив Зальцбург на користь Австрійської імперії, але отримав компенсацію територією Вюрцбурга, Баварія відмовилася від неї в обмін на Тіроль.

Держава Фердинанда була коротко відома як Вюрцбурзьке курфюрство (Kurfürstentum Würzburg), але після розпаду Священної Римської імперії 6 серпня 1806 року воно було підвищене до статусу Великого Герцогства. Воно приєдналося до Рейнської конфедерації 30 вересня 1806 року. У 1810 році було придбано Швайнфурт.

Після поразки Наполеона в битві під Лейпцигом 26 жовтня 1813 року Фердинанд розірвав свій союз з Першою Французькою імперією. За австро-баварським договором від 3 червня 1814 року Фердинанд втратив свої володіння на користь Королівства Баварія, а Велике Герцогство було розпущено. Фердинанд був відновлений на посаді Герцога у відтвореного Великого герцогства Тоскани Віденським конгресом. Римсько-католицька єпархія Вюрцбурга була відновлена в 1821 році без мирської влади.

Список літератури[ред. | ред. код]

  • Köbler, Gerhard (1988). Historisches Lexikon der deutschen Länder (нім.). Munich: Verlag C. H. Beck. с. 639. ISBN 3-406-33290-0.