Гайдай Андрій Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андрій Сергійович Гайдай
Журналіст Андрій Гайдай
Народився 9 квітня 1994(1994-04-09) (30 років)
Вінниця
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Діяльність журналіст, громадський діяч
Alma mater Вінницький національний аграрний університет
Військове звання  Лейтенант юстиції
Партія Всеукраїнське об'єднання «Свобода»
Нагороди Орден Спасителя Ісуса Христа УАПЦ (2016),
Нагрудний знак «За зразкову службу» (Міністерство оборони України)
Нагрудний знак «За зразкову службу» (Міністерство оборони України)
,
Медаль «За жертовність і любов до України»
Медаль «За жертовність і любов до України»
(2023)

Андрій Сергійович Гайдай (нар. 9 квітня 1994(19940409), Вінниця) — громадський діяч, журналіст, автор розслідувань про махінації на ринку землі, рейдерські атаки та міжконфесійні конфлікти[1]. Правозахисник військових та релігійних громад ПЦУ[2][ангажоване джерело].

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1994 року у Вінниці в родині робітників. Навчався у середній загальноосвітній школі №25. У 2015-2018 роках вчився у Вінницькому національному аграрному університеті за спеціальністю «Право». Закінчив вищу освіту з відзнакою, має магістерський ступінь.

Зі студентських років займається журналістикою та розвиває власний канал у YouTube.

Вересень 2017 – квітень 2019 – Помічник-консультант депутата Вінницької обласної ради А.В. Вигонюка на громадських засадах[3].

В 2018–2021 роках працював юристом у підприємстві Райагроліс[4]. В 2020 році балотувався до Вінницької міськради 8-го скликання від ВО «Свобода» по округу №1, але не був обраний[5].

Офіцер ЗСУ, лейтенант юстиції. Був начальником юридичної служби 710 бригади Державної спеціальної служби транспорту Міністерства оборони[6][7][ангажоване джерело].

З початку повномасштабної агресії рф у лавах ЗСУ[8][ангажоване джерело].

Журналістська та громадська діяльність[ред. | ред. код]

З 2015 журналіст громадської платформи «Дорожній контроль. Європа», для якої створив низку відеосюжетів пов'язаних з правопорушеннями. Викривав порушення в діяльності Національної Поліції[джерело?].

Також з 2015 самостійно веде персональний канал у YouTube. Основна тематика зловживання владою правоохоронних органів та державних службовців, порушення прав споживачів, шахрайства. З 2019 на каналі підіймаються гострі соціальні проблеми – незавершена реформа поліції, порушення прав людини, випадки колабораціонізму. Відомий популярними прямими етерами в соціальних мережах на юридичну тематику, окремі з яких сягали 1 млн переглядів[джерело?].

2016 рік – голова молодіжної організації «Студентська Свобода», а також провідний журналіст газети «Свобода». Організатор та учасник вінницьких вуличних акцій: «Ланцюг єднання» до Дня Соборності (22 січня), маршу на честь Героїв Крут (29 січня), мовчазної ходи пам'яті жертв Голодомору.

Брав участь у рейді проти грального закладу «Лото-Маркет» на Соборній площі у Вінниці, навпроти міської ради. Після проведеного рейду та публікації зібраних активістом матеріалів щодо незаконної діяльності та порушення ліцензії, гральний заклад припинив свою роботу[9].

В 2018 році створив петицію щодо порушення санітарних норм закладами торгівлі та громадського харчування у підземному переході ринку «Урожай» в місті Вінниці. Міська влада розглянула петицію та провела перевірки. Була усунута антисанітарія[10]. Завдяки подальшим численним зверненням Гайдая та небайдужих депутатів міської ради, громада домоглась коштів на капітальний ремонт підземного переходу біля ринку «Урожай». Перехід був капітально відремонтований у 2021 році. Плануються ліфти для людей з інвалідністю[11].

В тому ж році, разом з представниками громадської організації «Сокіл», проводив перевірку закладів громадської торгівлі щодо дотримання заборони на продаж спиртних напоїв неповнолітнім[12].

На початку 2019 року допоміг у розкритті резонансного вбивства сім’ї у Вінниці. Журналіст збирав інформацію, яку дізнавався з власних джерел, перевіряв її та передавав слідчим. Зокрема, завдяки ній знайшли знаряддя злочину [13][14].

В травні 2019 безпосередньо з місця подій висвітлював захоплення рейдерське захоплення Вінницького консервного заводу та бездіяльність під час нападу правоохоронних органів[15][16][17].

Неодноразово проводив рейди по закладах торгівлі та громадського харчування, виявляючи факти торгівлі протермінованими продуктами.

В квітні 2020 року викрив шахрайську схему із виводу державної землі з сільськогосподарського призначення у приватну власність[18].

В січні 2021 року активний учасник Тарифного майдану. Учасник ініціативної групи, яка зверталась з петиціями щодо завищених тарифів на комунальні послуги до Вінницької обласної та міської рад [19].

3 серпня був серед організаторів акції протесту під стінами Офісу Генерального прокурора. Вимога – звільнити заступника керівника Конотопської прокуратури Андрія Наталича, що покриває контрабанду та торгівлю людьми на прикордонних з Росією територіях та є одним з організаторів рейдерського захоплення влади у Бурині[20].

В тому ж році зафіксував на відео, як начальник слідчих поліції Хмільницького району у Вінницькій області Ігор Маринюк, викрадав арештований у фермерів врожай[21].

Автор двох петицій до Президента України: про «Зняття звання Героя України з члена ОПЗЖ Юрія Бойка» та «Усунення російської мови з офіційного сайту Президента України», які набрали понад 25 тис. голосів необхідних для розгляду (2022)[22].

З часу повномасштабного вторгнення підтримує перехід громад до ПЦУ. Допомагав з організацією, інформаційним супроводом та співпрацею з правоохоронними органами під час переходу церков на Київщині, зокрема, у Бучі, Бородянці,[23] Ворзелі. Викрив схему протидії Московського патріархату бажанню громади перейти до ПЦУ. Схема полягає у переведенні храмів з власності громад у власність підприємств, ТОВ та фізичних осіб. Мета схеми залишити громади без храмів. Зокрема, саме так була здійснена спроба відібрати храм у громади Бородянки – шляхом оформлення договору дарування церкви та земельної ділянки довкола неї підставній фірмі. Схема легалізується через нотаріуса, всупереч законодавству та з використанням прогалин у законі. Андрій Гайдай на волонтерських засадах надав інформаційний та правовий супровід громаді Бородянки, викривши незаконні дії священників Московського патріархату[24].

Нагородження активіста-правозахисника Андрія Гайдая медаллю ПЦУ, 2023 рік

Стипендіат антикорупційного тренінгу фонду «Відродження»(2023)[25][відсутнє в джерелі]. Був одним із 24 журналістів, які брали участь у Школі Антикору.

Надає фахову юридичну допомогу військовим та релігійним громадам ПЦУ[26][27][28][джерело?].

Волонтерська діяльність[ред. | ред. код]

З ініціативи та на прохання Андрія Гайдая вінницькі підприємці та волонтери виготовили 50 печей-буржуйок на маслі для ЗСУ. Разом з «Гуманітарний хаб Житомир» зібрав 250 турнікетів та багато медикаментів для воїнів на передовій [2][ангажоване джерело]. Займається волонтерською діяльністю, зареєстрований як волонтер[29].

Нагороди[ред. | ред. код]

В 2016 році предстоятель УАПЦ нагородив Андрія Гайдая орденом «Спасителя нашого Ісуса Христа»[30].

Відзначений відзнакою Міністерства оборони «За зразкову службу» (2022).

В 2023 році Митрополит Епіфаній нагородив медаллю «За жертовність і любов до України» за громадську та правозахисну діяльність[2][ангажоване джерело].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Одружений, виховує сина[7]. Належить до вірян Православної Церкви України.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Одні мені дякують, інші погрожують вивезти в ліс». Хто такий Андрій Гайдай – провокатор чи борець з системою?. 33-й канал. 1 липня 2020.
  2. а б в Лейтенант юстиції Андрій Гайдай: «Маємо бити на сполох. Московські попи вигадали схему виведення церков з власності українських громад…». Всеукраїнське об'єднання «Свобода». 23 серпня 2023.
  3. Андрій Гайдай: я не дам спокійного життя корупціонерам в раді опубліковано на сайті новин 33-й новини
  4. Гайдай Андрій Сергійович. Опис політика на сайті руху «Чесно».
  5. Гайдай Андрій Сергійович. Опис політика на сайті руху «Чесно».
  6. Скандал навколо «зарезервованої» соратницею Гройсмана «гуманітарки»
  7. а б Лейтенант юстиції Андрій Гайдай: «Ми зараз не просто стоїмо на сторожі своєї Незалежності – ми щит Європи…»
  8. Андрій Гайдай: «У нас є сили та засоби, аби витіснити ворога мінімум на кордони 1991-го року»
  9. Наталія Гончарук. Скандальний «Лото-Маркет» на Соборній ніхто не закрив. Він уже легальний?
  10. Ю. Плахтій «Усе перевіримо: відповідь влади на петицію про сморід та бруд на «Урожаї»
  11. Підземний перехід на «Урожаї» почнуть ремонтувати у 2020 році
  12. Рейд активістів по "наливайках": де у Вінниці продавали пиво неповнолітнім?
  13. С. Груздєв Вбивство сім'ї у Вінниці: мешканці будинку збирають кошти на похорон
  14. Подвійне життя. Стосується кожного. Ефір від 25.01.2019
  15. Андрій Гайдай Рейдерське захоплення Вінницького консервного заводу
  16. Озброєні чоловіки захопили завод у Вінниці. Поліція штурмувала підприємство (ВІДЕО)
  17. У Вінниці кілька сотень озброєних чоловіків захопили консервний завод (оновлено)
  18. Викрито шахрайську схему виведення в приватну власність земель сільгосппризначення. Главком. 12 березня 2020.
  19. Суспільне Вінниця. Випуск програми «Сьогодні. Головне» за 29.01.2021
  20. "НАТАЛИЧА У ВІДСТАВКУ": ПІД СТІНАМИ ГПУ ВИМАГАЛИ ЗВІЛЬНЕННЯ ОДІОЗНОГО КОНОТОПСЬКОГО ПРОКУРОРА
  21. Команда КПК зловила корумповану поліцію Хмільника на розкраданні арештованого врожаю
  22. Тетяна Кушнерик. Петиція про позбавлення Бойка звання Героя України набрала потрібні 25 тис. голосів
  23. В Бородянці звільнили від московських попів храм, де під час окупації була тюрма. espreso.tv. Процитовано 20 лютого 2024.
  24. Як із храму в Бородянці зі скандалом виселяли московських попів (фото, відео)
  25. Школа з антикору для журналістів та ГО
  26. Священники ПЦУ вперше молилися в храмі Бородянки, в якому хазяйнував піп-колаборант (відео)
  27. «Штовханина, крики та молитва російською»: на Київщині віряни УПЦ МП блокували вхід до храму ПЦУ
  28. У Бородянці звільняли храм від УПЦ (МП), де під час окупації була тюрма
  29. ГАЙДАЙ АНДРІЙ СЕРГІЙОВИЧ, інформація про статус волонтера на сайті відкритих даних Clarity Project.
  30. Настоятель УАПЦ нагородив орденом «Спасителя нашого Ісуса Христа»

Посилання[ред. | ред. код]