Гай Елій Пет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Елій Пет
лат. C. Aelius Paetus
Ім'я при народженні Caius Aelius Paetus
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер невідомо
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний і військовий діяч
Посада консул
Термін 286 рік до н. е.
Попередник Гай Навцій Рутіл
Наступник Марк Емілій Лепід
Рід Елії
Батько невідомо
Мати невідомо

Гай Е́лій Пет (лат. Caius Aelius Paetus; IV—III століття до н. е.) — політичний, державний і військовий діяч Римської республіки, консул 286 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з плебейського роду Еліїв. Про нього залишилось вкрай мало відомостей.

286 року до н. е. його було обрано консулом разом з Марком Валерієм Максимом Потітом. Про подробиці їхнього консульського терміну, діяльності Гая Елія у джерелах повідомлень замало. Відповідно до Плінія між консулами — плебеєм і патрицієм за походженням постійно точилися конфлікти, що було наслідком впровадження прийнятого 287 року до н. е. Закону Гортензія, який практично повністю урівнював у правах, в тому числі, і на релігійному рівні, представників плебсу і патриціїв. Також відомо, що за їхньої каденції народний трибун Аквілій провів закон щодо захисту римських громадян від певних крадіжок, вандалізму та знищення майна.

Висловлюється не підкріплена джерелами того часу думка, що він був тим Гаєм Елієм, що у 285 році до н. е. було обрано народним трибуном. За час своєї каденції ініціював похід проти лукан на південь Італії. Ймовірно під час нього відзначився особисто, за що за ініціативою плебсу встановлено статую в місті Фурії (союзника Римської республікиу).

Про подальшу долю Гая Елія Пета згадок не знайдено.

Джерела[ред. | ред. код]

  • William Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 3, Boston: Little, Brown and Company, Vol.3 p. 84 (англ.)
  • T. Robert S. Broughton: The Magistrates Of The Roman Republic. Vol. 1: 509 B.C. — 100 B.C.. Cleveland / Ohio: Case Western Reserve University Press, 1951. Unveränderter Nachdruck 1968. (Philological Monographs. Hrsg. von der American Philological Association. Bd. 15, Teil 1), S. 186 (англ.)
  • E. T. Salmon, Samnium and the Samnites, Cambridge University Press, 1967, p. 283 (англ.)