Публій Корнелій Арвіна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Публій Корнелій Арвіна
лат. Publius Cornelius A.f. Arvina
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер після 288 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний і військовий діяч
Знання мов латина
Суспільний стан патрицій[1]
Посада консул
Термін 306, 288 роки до н. е.
Рід Корнелії
Батько Авл Корнелій Косс Арвіна
Мати невідомо

Публій Корнелій Арвіна (лат. Publius Cornelius Arvina; ? — після 288 до н. е.) — військовий, державний та політичний діяч Римської республіки, консул 306 і 288 років до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Корнеліїв.

У 306 році до н. е. його обрано консулом разом з Квінтом Марцієм Тремулом. Під час своєї каденції отримав від сенату завдання рушити до Самніуму для придушення повстань у Калатії та Сорі. Вибравши невдалу позицію, Публій Корнелій виявився відрізаний від військ свого колеги. Квінт Марцій, який вирушив на допомогу, був атакований самнітами, однак, обом консулам вдалося об'єднати свої війська і здобути блискучу перемогу. Після цього Квінт Марцій відбув до Риму, а Публій Корнелій залишився з військом у Самніумі. За ці дії Арвіна отримав від сенату право на тріумф.

У 294 році до н. е. його обрано цензором разом з Гаєм Марцієм Рутілом. У 288 році до н. е. Публія Корнелія вдруге обрано консулом, знову разом з Квінтом Марцієм Тремулом.

З того часу про подальшу долю Публія Корнелія Арвіна згадок немає.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Friedrich Münzer: Cornelius 66). // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft. Band 4, 1. Halbband: Claudius bis Cornificius. (RE IV, 1) Stuttgart: J. B. Metzlersche Verlagsbuchhandlung, 1900, Sp. 1260 (нім.)
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic