Луцій Цецилій Метелл Дентер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Цецилій Метелл Дентер
лат. L. Caecilius [C.f.] Metellus Denter
Народився 341 до н. е.[1]
Стародавній Рим
Помер 283 до н. е.[1]
Arretiumd
·загиблий у бою
Країна Стародавній Рим
Діяльність давньоримський політик, давньоримський військовий
Знання мов латина
Посада претор[2], давньоримський сенатор[d] і консул[3]
Рід Цецилії Метелли
Батько Gaius Caeciliusd
Мати невідомо
У шлюбі з невідомо
Діти Луцій Цецилій Метелл[4]

Лу́цій Цеци́лій Мете́лл Денте́р (IV—III століття до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 284 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду нобілів Цециліїв. Син Гая Цецилія. Луцій Цецилій став першим у своєму роду, хто став носити когномен «Метелл».

У 284 році до н. е. його обрано консулом разом з Гаєм Сервілієм Туккою. Вони очолювали римське військо у війні проти галльського племені сенонів на чолі із їх вождем Бритомаром. У цьому році відбулася битва при Ареціумі (сучасне Ареццо), в якій римляни зазнали поразки. За одними повідомленнями Дентер загинув у битві або був страчений після неї. Після цього було обрано консулом-суффектом Манія Курія Дентата, що відбувалось за часів Римської республіки тільки через смерть консула того року.

За іншими, вкрай сумнівними, відомостями Цецилій був поранений, вижив й у 283 році до н. е. став претором. У цьому ж році або трохи пізніше він помер.

Родина[ред. | ред. код]

Діти:

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • De Lucio Caecilio Metello Denter in A dictionary of Greek and Roman biography and mythology vol. 1 (Londinii 1870) p. 993 (англ.)
  • Manuel Dejante Pinto de Magalhães Arnao Metello, João Carlos Metello de Nápoles, Metellos de Portugal, Brasil e Roma. Torres Novas 1998 (порт.)