Квінт Емілій Пап

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квінт Емілій Пап
Народився близько 325 до н. е.
Стародавній Рим
Помер після 275 до н. е.
невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик, військовий очільник
Знання мов латина
Суспільний стан патрицій[1]
Посада консул
Термін 282 та 278 роки до н.е.
Рід Емілії
Батько Гней Емілій Пап
Мати невідомо
У шлюбі з невідомо
Діти Луцій Емілій Пап

Квінт Емілій Пап (лат. Quintus Aemilius Papus, близько 325 до н. е. — після 275 до н. е.) — політичний та військовий діяч Римської республіки, консул 282 та 278 років до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Еміліїв. Син Гнея Емілія Папа. Про молоді роки немає відомостей. У 282 році до н. е. обрано консулом разом з Гаєм Фабрицієм Лусціном. Під час своєї каденції воював проти галльського племені боїв та етрусків у Північній Італії.

У 280 році до н. е. разом з Фабрицієм Лусціном очолював перемовини з Пірром, царем Епіру, стосовно укладання миру. Втім за наказом сенату вони були перервані. У 278 році до н. е. вдруге обрано консулом знову разом з Гаєм Фабрицієм Лусціном. Продовжував війну проти Пірра. У цей час лікар останнього запропонував консулам за винагороду отруїти Пірра, проте Емілій Пап та Фабрицій відмовилися. Спробувати відбити у Пірра м. Тарент, проте без успіху. Водночас разом із колегою успішно воювали проти самнітів, бруттіїв та лукан, союзників Пірра.

У 275 році до н. е. обрано цензором разом з Гаєм Фабрицієм Лусціном. Про подальшу долю немає відомостей.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Karl-Ludwig Elvers: Aemilius [I 30]. // Der Neue Pauly (DNP). Band 1, Metzler, Stuttgart 1996, ISBN 3-476-01471-1 (нім.)
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic