Джессі Джеймс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джессі Джеймс
англ. Jesse James
Ім'я при народженні англ. Jesse Woodson James
Народився 5 вересня 1847(1847-09-05)[1][2][…]
Карні, Клей, Міссурі, США
Помер 3 квітня 1882(1882-04-03)[1][2][…] (34 роки)
Сент-Джозеф, Міссурі, США
·вогнепальне поранення
Поховання Mount Olivet Cemeteryd[2]
Країна  США[3]
Місце проживання Jesse James Home Museumd[4]
Діяльність Ковбой
Учасник Громадянська війна в США
Членство James-Younger Gangd
Суспільний стан злочинець
Конфесія баптизм
Батько Robert S. Jamesd
Мати Zerelda Jamesd
Брати, сестри Archie Samueld і Frank Jamesd
У шлюбі з Zerelda Mimmsd
Діти Jesse E. Jamesd
Автограф

Джессі Вудсон Джеймс (англ. Jesse Woodson James; 5 вересня 1847, Клей Каунті, Міссурі — 3 квітня 1882, Сейнт Джозеф, Міссурі) — знаменитий американський злочинець XIX століття, відомий сподвижникам під прізвиськом «Дінгус». Нерідко в літературі Джессі Джеймс зображується як свого роду Робін Гуд Дикого Заходу, що грабував багатих на користь бідних — однак, це не відповідає дійсності. «Подвиги» Джессі Джеймса збагатили лише його самого і його банду. Тим не менш входить до переліку національних народних героїв країни[5].

Дитинство та юність[ред. | ред. код]

Джессі Джеймс народився в штаті Міссурі, в родині багатого фермера-баптиста з Кентуккі Роберта Джеймса. Його батько переїхав в Міссурі через три роки після весілля з матір'ю, уродженою Зерельдою Коул. Роберт Джеймс був одним із засновників William Jewell College у м. Ліберті, штат Міссурі (1849).[6] Крім Джессі, в родини було ще двоє дітей — старший брат Александер Франклін «Френк» та молодша сестра Сюзан Лавінія. З початком золотої лихоманки Роберт Джеймс вважав за потрібне слідувати за своєю паствою, кинувшись на пошуки золота, і сім'я переїхала в Каліфорнію, де Роберт помер, коли Джессі було всього три роки. Овдовіла мати незабаром знову вийшла заміж — за Бенджаміна Сіммза, а потім ще раз — за доктора Рубена Семюеля. В останньому шлюбі народилося четверо дітей, що доводилися Джессі зведеними братами та сестрами: Сара Луїза, Джон Томас, Фані Квантрелл і Арчі Пейтон.

Громадянська війна[ред. | ред. код]

Джесі разом з братом Френком. 1872 рік

Громадянська війна перервала мирне життя родини Семюель-Джеймс, що встигла до того часу купити 7 рабів, які вирощували тютюн на фермі, що належала родині. Штат Міссурі був прикордонним між ліберальної Північчю та рабовласницьким Півднем, але близько 75 % його населення були вихідцями з Верхнього Півдня з відповідною культурою. Тому Міссурі закономірно став однією з головних територій війни.

Сім'я Семюель-Джеймс спочатку встала на сторону конфедератів, служачи під проводом Чарльза Куантрілла, одного з командирів армії конфедератів. Френк Джеймс вступив в громадянське ополчення штату і брав участь у знаменитій битві біля струмка Вілсон, хоча незабаром захворів та повернувся додому. Саме в цей час він навчився красти коней та холоднокровно вбивати. 1863 року він був пізнаний як член герільї, що діяла в тому районі. У травні цього ж року загін союзної міліції здійснив набіг на ферму Семюел-Джеймсів в пошуках групи Френка. Вони катували Рубена Семюеля, — і, в підсумку, повісили його на дереві. Згідно з легендою, молодого Джессі було висічено батогами.

1866 року Джессі вперше пограбував банк. Сімома роками пізніше його банда вперше зупинила та пограбувала поїзд, захопивши 2000 доларів. З того часу вона ставала дедалі знаменитішою, грабувала та вбивала іноді по дві карети в день.

Смерть[ред. | ред. код]

Будинок, в якому було вбито Джеймса

Смерть наздогнала його несподівано, його застрелив Боб Форд із пістолета, подарованого Джеймсом на знак примирення. Постріл було завдано в той момент, коли Джессі, знявши з себе всю зброю (чого він ніколи не робив), повернувся до Форда спиною, щоб поправити картину на стіні. Боб Форд сподівався, окрім обіцяної губернатором нагороди, здобути ще й визнання з боку жителів Америки, але на свій величезний подив, він його не здобув. Боба Форда стали лише зневажати. Після поневірянь по сусідніх штатах, Форд заснував невеликий, але популярний бар у Колорадо. Одного ранку відвідувач Едвард О'Келлі ввалився в бар, де перебував лише Форд і бармен, та, промовивши «Привіт, Боб!», вистрілив впритул у Форда, який повернувся на привітання. О'Келлі було засуджено до довічного ув'язнення, але після того, як керівництво штату отримало петицію про пом'якшення О'Келлі покарання, підписану кількома тисячами громадян, його було помилувано.

Джессі Джеймс як персонаж[ред. | ред. код]

Кіно[ред. | ред. код]

Телебачення[ред. | ред. код]

  • В епізоді серіалу «Поза часом» (Timeless) під назвою «Вбивство Джессі Джеймса» (вийшов в ефір 23 січня 2017 року), Джессі Джеймса було врятовано від убивства Фордами, але потім його вбила головна героїня серіалу.

Ігри[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в SNAC — 2010.
  2. а б в г д е ж Find a Grave — 1996.
  3. LIBRIS — 2012.
  4. National Archives Catalog
  5. Seal, Graham. Encyclopedia of Folk Heroes. ABC-CLIO, 2001. 347 pages eBook ISBN 978-1576072165 (англ.)
  6. Краткая история William Jewell College. Архів оригіналу за 16 квітня 2007. Процитовано 16 грудня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]