Женев'єва Б'южольд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Женев'єва Б'южольд
фр. Geneviève Bujold
Народилася 1 липня 1942(1942-07-01)[1][3][…] (81 рік)
Монреаль[1]
Громадянство  Канада
Діяльність акторка театру, кіноакторка
Роки діяльності 1964 — тепер. час
У шлюбі з Paul Almondd
IMDb nm0000991
Нагороди та премії

CMNS: Женев'єва Б'южольд у Вікісховищі

Женев'є́ва Б'южо́льд (фр. Geneviève Bujold; нар. 1 липня 1942) — канадська акторка, лауреатка премій «Золотий глобус» і «Джині», номінантка премії «Оскар» в категорії «Найкраща жіноча роль».

Життєпис[ред. | ред. код]

Женев'єва Б'южольд народилася в сім'ї франко-канадських робітників. Її батько був водієм автобуса. Батьки Женев'єви були переконаними католиками, і освіту дівчинка отримувала в монастирській школі. Для того, щоб мати можливість відвідувати відділення драми в Квебекской консерваторії, була змушена підробляти білетеркою в Монреальському кінотеатрі.

З 1962 року грала в театрі, потім на радіо і телебаченні, одночасно дебютувала в кіно. Її проривом стала роль у фільмі Алена Рене «Війна закінчена», де її партнером виступив Ів Монтан. Здобувши успіх, Женев'єва переїхала до Франції, де працювала з такими режисерами, як Філіп де Брока і Луї Маль.

У кінці 1960-х років повернулася до Канади і там вийшла заміж за режисера Пола Елмонда, згодом знявшись у кількох його картинах, проте, в 1973 році пара розлучилася.

Найвідомішою акторською роботою Женев'єви Б'южольд стала роль королеви Анни Болейн в історичному фільмі Чарльза Джерротта «Анна на тисячу днів», за яку вона отримала кілька нагород, а також номінацію на премію «Оскар».

Нині Женев'єва Б'южольд живе в Малібу, Каліфорнія. Вона продовжує кар'єру в кіно, віддаючи перевагу ролям у малобюджетних постановках.

Вибіркова фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Deutsche Nationalbibliothek Record #140765271 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. Filmportal.de — 2005.
  4. FemBio database