Залаштунки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
An image of the Backrooms. A large, open room with carpet, fluorescent lights and yellow wallpaper. A gap in the wall shows similar rooms extending without limits.
Типове зображення Backrooms, цифрове зображення

Залаштунки або Закулісся (англ. The Backrooms) — це міська інтернет-легенда, що походить від крипі-пасти, опублікованої на сайті 4chan у 2019 році. Один із найвідоміших прикладів інтернет-естетики лімінальних (граничних) просторів, який зображує зазвичай величезні коридори які неприродно порожні, Залаштунки вперше були описані як лабіринт порожніх офісних приміщень, у які можна потрапити лише «ноукліпом з реальності».

З часом, як його популярність зростала, користувачі Інтернету розширювали оригінальну концепцію, створюючи різні рівні (поверхи) та місцевості які населяють Backrooms. Також були створені відеоігри, створені фанатами, вікі, фандоми та відео на YouTube: серія короткометражних фільмів жахів, створена ютубером Кейн Піксельс у 2022 році, вважається популяризацією контенту Backrooms на Youtube.

Оригінальна крипі-паста[ред. | ред. код]

12 травня 2019 року анонімний користувач створив пост на /x/, дошці 4chan на тему паранормальних явищ, просячи користувачів «розміщувати тривожні зображення, які просто здаються неприємними»[1]. Одна з публікацій була оригінальною фотографією Backrooms: фотографією великої, вкритої килимом, відкритої кімнати з жовтими шпалерами та люмінесцентним освітленням. Де було зроблене фото, невідомо[2].

Інший користувач відповів на цю публікацію з першим описом Backrooms:[3] 

Якщо ви не будете обережні й не вирветеся з реальності в неправильних місцях, ви потрапите в Залаштунки, де є лише сморід старого вологого килима, божевілля моно-жовтого, нескінченний шум люмінесцентних ламп із максимальним дзижчанням і приблизно шістсот мільйонів квадратних миль випадково сегментованих порожніх кімнат, у яких, Бережи вас Господь, якщо ви почуєте, як щось блукає поблизу, бо воно точно почуло вас.

— Anonymous, 4chan (13 травня 2019 р.)

Якщо ви, САМЕ ВИ ЦЕ ПОБАЧИТЕ, АЛЕ У ВИГЛЯДІ ТОГО ЩО ВИ НЕ ЛЮБИТЕ, ШВИДКО КАЖІТЬ КОМУСЬ ЩОБ ВІН ЦЕ ЗАПОСТИВ А ПОТІМ ВЖЕ ТРЕБА РОБИТИ РЕПОРТ, БО ЯКЩО ЦЕ ВИ НЕ ЗРОБИТЕ, то вам хана.

Вплив та його фандом[ред. | ред. код]

Деякі історії про Backrooms включають зловмисних істот, таких як «Викрадачі шкір».

Оскільки крипі-паста набула популярності, користувачі почали ділитися історіями про Backrooms у субредітах, таких як r/creepypasta, а пізніше r/backrooms[1]. Навколо Backrooms почав розвиватися фандом, і творці розширили оригінальну ітерацію крипіпасти, створивши додаткові поверхи або рівні «та зловмисників, які їх заповнюють».[3]. Happy Mag зазначив, зокрема, два інші рівні: Level 1 — рівень з промисловою архітектурою, і Level 2 — темно освітлений рівень з довгими службовими тунелями, з оригінальною версією під назвою Level 0[1].

Оскільки нові рівні були розроблені в r/backrooms, фракція шанувальників, які віддавали перевагу оригінальним Backrooms, відокремилася від фандому. Користувач Reddit на ім'я Litbeep створив ще один субреддит під назвою r/TrueBackrooms, зосередившись лише на оригінальній версії. ABC News зазначила, що, на відміну від фандомів, які оточують існуючі об'єкти, відсутність канонічного Backrooms ускладнювала «проведення межі між автентичним оповіданням і жартами». Він згрупував Backrooms у «новий жанр спільного онлайн-горору», який також включав SCP Foundation[1]. Було створено вікі-сайти, розміщені на Fandom і Wikidot, присвячені історії Backrooms.[4] До березня 2022 року r/backrooms налічувало понад 157 000 учасників[1].

Ден Еріксон, творець телесеріалу Розрив (англ. Severance) (2022), назвав Backrooms одним із багатьох, на який він вплинув під час роботи над серіалом[5]. Розрив, розрив.

Рецепція[ред. | ред. код]

An example of a liminal space. This is an image of a long, empty hallway.
Backrooms асоціюється з естетикою Інтернету, відомою як Граничний простір, яка включає в себе «зображення моторошної і безлюдної місцевості», таких як порожній коридор зображений вище.[6]

Деякі джерела стверджують, що Backrooms були джерелом граничних просторів, інтернет-естетики, яка зображує зазвичай зайняті місця які неприродно порожні. Хештег #liminalspaces зібрав майже 100 мільйонів переглядів у соцмережі TikTok[7][8]. Тенденція TikTok до відео, які збільшують масштаб Google Earth, щоб відкрити вхід у Backrooms, стала популярною. Інші джерела описують Backrooms лише як піджанр естетичного жанру[9][10].

PC Gamer порівняв різні рівні Backrooms з R'lyeh HP Lovecraft і The City у манзі Blame!, описуючи його як «таємничу долину місця»[11]. ABC News і Le Monde порівняли його з SCP Foundation, подібною крипіпастою[3][4]. Професор Тама Лівер з Університету Кертіна сказала, що «такі меми працюють так добре, тому що вони запрошують вас інтерпретувати те, що не показано», вважаючи, що «страшне відчуття знайомства», викликане Backrooms, допомогло об'єднати шанувальників.[12]

Адаптації[ред. | ред. код]

YouTube[ред. | ред. код]

У січні 2022 року на YouTube було завантажено короткий фільм жахів The Backrooms (Found Footage) . Створений на той час 16-річним Кейном Парсонсом із Північної Каліфорнії, відомим в Інтернеті як Кейн Пікселі, він представлений як VHS- касета, записана режисером, який випадково потрапляє в Backrooms у 1990-х роках і його переслідує монстр[13][14]. Парсонс використовував програмне забезпечення Blender і Adobe After Effects для створення середовища Backrooms, і йому знадобився місяць, щоб завершити це. Він описав Backrooms як прояв поганої пам'яті кінця 90-х і початку 2000-х років.[15][3] Відео набрало понад 46 мільйонів переглядів станом на пусто 2023[16][17].

Короткометражний фільм був схвалений фанатами[17] та отримав позитивні відгуки від критиків. WPST назвав це «найстрашнішим відео в Інтернеті»[18]. Otaku USA класифікувала її як аналоговий горор[19], тоді як Dread Central і Nerdist порівняли її з відеогрою Control 2019 року[20][21]. Роб Бешіцца Boing Boing передбачив, що Backrooms, як і моторошна «Струнка людина»(Slenderman) та його екранізація 2018 року, зрештою буде адаптована до «витонченого, але похмурого 2-годинного голлівудського фільму»[22].

Розширивши свої відео в серію з шістнадцяти коротких фільмів, Парсонс представив сюжетні аспекти, такі як ASYNC, організація, яка відкрила портал у Backrooms у 1980-х.[3][23] Загалом серіал набрав понад 100 мільйонів переглядів.[24] PC Gamer сказав, що Парсонс спричинив «своєрідне відродження Залаштунків»[11], а вміст Backrooms значною мірою став популярним на YouTube завдяки його серіалу.[25] За свої короткі фільми Парсонс отримав нагороду Creator Honors на Streamy Awards 2022 від The Game Theorists[26].

Екранізація[ред. | ред. код]

6 лютого 2023 року A24 оголосила, що працює над екранізацією фільму «Залаштунки», режисером якого буде Парсонс під час літньої відпустки. Сценарій напише Роберто Патіно, а продюсерами — Джеймс Ван, Майкл Клір, Шон Леві, Ден Коен і Ден Левін[13][23].

Відео ігри[ред. | ред. код]

The Backrooms адаптовано до численних відеоігор, зокрема на платформах Steam та Roblox[11][17][27]. Інді-гра була випущена Pie on a Plate Productions через два місяці після оригінальної крипіпасти[28] і отримала позитивні відгуки за свою атмосферу, але отримала критику за її коротку тривалість[29][30][31]. Багато інших, таких як Enter the Backrooms, Noclipped і The Backrooms Project, були випущені в наступні роки[27]. Кооперативна багатокористувацька гра Escape the Backrooms від Fancy Games була високо оцінена компанією Bloody Disgusting за зображення розширеної історії[23][32], тоді як The Backrooms 1998 (обидва 2022), психологічна гра жахів на виживання, випущена незалежно один від одного розробником Студія Steelkrill була відзначена рецензентами за візуальні ефекти знайденого відеоматеріалу та обмежену систему збереження[33][34].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в г д The Backrooms: How a Creepy Office Photo Became an Internet Bogeyman. www.vice.com (англ.). Процитовано 5 квітня 2023.
  2. News, A. B. C. The Backrooms: Horror storytelling goes online. ABC News (англ.). Процитовано 5 квітня 2023.
  3. а б в г д Dobuski, Michael (6 листопада 2022). The Backrooms: Horror storytelling goes online. ABC News. Архів оригіналу за 8 листопада 2022. Процитовано 30 листопада 2022.
  4. а б Benoit-Gonin, Corentin (29 квітня 2022). « The Backrooms », « Fondation SCP » : pour faire peur, ils écrivent leurs histoires à plusieurs [The Backrooms, SCP Foundation: they write their stories to scare]. Le Monde (фр.). Архів оригіналу за 12 лютого 2023. Процитовано 12 лютого 2023.
  5. 'Severance' is the sci-fi thriller every office worker needs — here's why. Inverse (англ.). Процитовано 5 квітня 2023.
  6. Yalcinkaya, Günseli (14 квітня 2021). Inside the uncanny world of #liminalspaces TikTok. Dazed. Архів оригіналу за 31 January 2022.
  7. Dazed (14 квітня 2021). Inside the uncanny world of #liminalspaces TikTok. Dazed (англ.). Процитовано 5 квітня 2023.
  8. Architecture: The Cult Following Of Liminal Space. Musée Magazine (амер.). Процитовано 5 квітня 2023.
  9. updated, Katie Wickens last (5 липня 2022). Noclipping is no joke: the strange world of The Backrooms explained. PC Gamer (англ.). Процитовано 5 квітня 2023.
  10. feed, watermark (7 липня 2022). WA island bunker image is a mysterious dose of fantasy. Australian Associated Press (англ.). Процитовано 5 квітня 2023.
  11. а б в Wickens, Katie (7 липня 2022). Noclipping is no joke: the strange world of The Backrooms explained. PC Gamer. Архів оригіналу за 30 листопада 2022. Процитовано 11 лютого 2023.
  12. Lloyd, Andrew (29 березня 2022). The Backrooms: How a Creepy Office Photo Became an Internet Bogeyman. Vice. Архів оригіналу за 30 листопада 2022. Процитовано 30 листопада 2022.
  13. а б Grobar, Matt (6 лютого 2023). 'The Backrooms' Horror Film Based On Viral Shorts By 17-Year-Old Kane Parsons In Works At A24, Atomic Monster, Chernin & 21 Laps. Deadline Hollywood (амер.). Архів оригіналу за 6 лютого 2023. Процитовано 6 лютого 2023.
  14. Fuster, Jeremy (6 лютого 2023). YouTube Horror Hit 'The Backrooms' to Be Made Into A24 Feature Film by Its Teenage Creator. TheWrap. Процитовано 13 березня 2023.
  15. Lloyd, Andrew (29 березня 2022). The Backrooms: How a Creepy Office Photo Became an Internet Bogeyman. Vice. Архів оригіналу за 30 листопада 2022. Процитовано 30 листопада 2022.
  16. The Backrooms (Found Footage) (Short film). YouTube. Kane Pixels. 6 січня 2022. Процитовано 12 лютого 2023.
  17. а б в Rogers, Reece (11 травня 2022). How to 'No-Clip' Reality and Arrive in the Backrooms. Wired. Архів оригіналу за 10 липня 2022. Процитовано 30 листопада 2022.
  18. Russell, Erica (17 січня 2022). 'The Backrooms' Viral Horror Short Explained. WPST. Архів оригіналу за 31 January 2022.
  19. Dennison, Kara (7 лютого 2022). See Attack on Titan Through the Eyes of Backrooms Director Kane Pixels. Otaku USA. Архів оригіналу за 7 February 2022.
  20. McAndrews, Mary Beth (14 січня 2022). 'The Backrooms' Is A Found Footage Nightmare Freaking Out The Internet. Dread Central. Архів оригіналу за 31 January 2022.
  21. Anderson, Kyle (22 березня 2022). TERRIFYING BACKROOMS SHORT FILM IS ALSO SUPER IMPRESSIVE. Nerdist. Архів оригіналу за 31 грудня 2022. Процитовано 11 лютого 2023.
  22. Beschizza, Rob (1 лютого 2022). Explore The Backrooms in this short found-footage horror flick. Boing Boing. Архів оригіналу за 1 February 2022.
  23. а б в Burton, Carson (7 лютого 2023). YouTube Horror Series The Backrooms Is Getting Turned Into a Feature Film. IGN (англ.). Архів оригіналу за 11 лютого 2023. Процитовано 11 лютого 2023.
  24. Goslin, Austen (8 лютого 2023). Viral horror video The Backrooms will be a movie from A24 and its 17-year-old director. Polygon. Архів оригіналу за 11 лютого 2023. Процитовано 11 лютого 2023.
  25. Gutelle, Sam (9 лютого 2023). Teenage creator Kane Parsons will direct a Backrooms horror movie. Tubefilter. Архів оригіналу за 11 лютого 2023. Процитовано 11 лютого 2023.
  26. Tinoco, Armando (4 грудня 2022). YouTube Streamy Awards 2022 Winners List: Charli D'Amelio, MissDarcei, MrBeast & Cooking With Lynja Among Victors. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 6 грудня 2022. Процитовано 12 січня 2023.
  27. а б Loeffler, Jeffrey (6 липня 2022). Enter the Backrooms: five games that explore the new creepy internet sensation. TechRadar (англ.). Архів оригіналу за 12 грудня 2022. Процитовано 10 лютого 2023.
  28. The Backrooms Game for PC Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 24 March 2022.
  29. Sandal, Michael L (30 квітня 2020). 'The Backrooms Game' Brings a Modern Creepypasta to Life [What We Play in the Shadows]. Bloody Disgusting (амер.). Архів оригіналу за 26 лютого 2022. Процитовано 12 січня 2023.
  30. Johnson, Astrid (16 серпня 2019). Reviews Roulette: The one with Tony Hawk on a unicycle. Rock Paper Shotgun (Video). At 24:57. Архів оригіналу за 11 February 2022.
  31. Zamora, Gabriel (13 серпня 2019). The 15 Best Free Steam Games. PCMag. Архів оригіналу за 6 February 2022.
  32. H. C., Luis (26 грудня 2022). Six of the Best Indie Horror Video Games You May Have Missed in 2022. Bloody Disgusting. Архів оригіналу за 12 лютого 2023. Процитовано 12 лютого 2023.
  33. Wilson, Mike (30 червня 2022). Escape While Staying Sane in Psychological Horror Game 'The Backrooms 1998′ [Trailer]. Bloody Disgusting (амер.). Архів оригіналу за 28 лютого 2023. Процитовано 11 лютого 2023.
  34. Smith, Ed (27 вересня 2022). The Backrooms has a new, terrifying survival horror game, out now. PCGamesN (англ.). Архів оригіналу за 1 грудня 2022. Процитовано 11 лютого 2023.