Струмочниця водяна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Катаброза водяна)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Струмочниця водяна
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Клада: Комелініди (Commelinids)
Порядок: Тонконогоцвіті (Poales)
Родина: Злакові (Poaceae)
Підродина: Мітлицевидні (Pooideae)
Рід: Струмочниця (Catabrosa)
Вид:
C. aquatica
Біноміальна назва
Catabrosa aquatica
(L.) P.Beauv., 1812
Синоніми

Aira aquatica L.

Струмочниця водяна[1], катаброза водяна[2] (Catabrosa aquatica) — вид трав'янистих рослин родини тонконогові (Poaceae). лат. aquatica — «водяний»[3].

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Цей вид зустрічається у більшій частині Північної півкулі і в Південній Америці, від Макаронезії, Ісландії, Європи та Північної Африки на північ і схід через Сибір, Кавказ, Казахстан, Індія і Кашмір в Монголію і Китай. Також зустрічається по всій зх.-цен. Північній Америці, Алясці сх. Канаді, Гренландії та в південній частині Південної Америки. Росте в повільному мілководді річок і струмків, у брудних водоймах, застійних краях водойм і канавах між 800–4000 м над рівнем моря.

В Україні зростає поблизу струмків, джерел і водойм, на вологих піщаних місцях і галявинах, на болотистих луках і болотах — по всій Україні, але в Поліссі та на півдні Степу рідко[2].

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Багаторічна рослина. Кореневище товсте, повзуче. Стебла гладкі, прямостоячі, соковиті, 20–70 см заввишки, нерозгалужені. Листові футляри закриті до середини, листові пластинки однаково широкі, м'які, 5–20 см × 2–8 мм, вершина у формі човна; язичок 2–5 мм, тупий. Волоть відкрита або нещільно контрактна під час цвітіння, від яйцеподібної до довгастої в загальних рисах, 10–30 × 4–12 см. Колоски фіолетові, з (1-)2(-3) квіточками. Пильовики 1–2 мм. Еліптичні плоди довжиною від 1.8 до 2.2 міліметрів, гладкі й голі. Квітує й плодоносить у квітні-серпні. 2n = 20.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Catabrosa aquatica // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — Киев : Наукова думка, 1987. — С. 458.
  3. Dictionary of Botanical Epithets. Архів оригіналу за 25 липня 2017. Процитовано 1 січня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]