Кладогенез

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прикладом кладогенезу сьогодні є Гавайський архіпелаг, до якого різні організми подорожували через океан за допомогою океанських течій і вітрів. Більшість видів на островах не зустрічаються більше ніде на Землі через еволюційну розбіжність.

Кладогенез — процес еволюційного розщеплення видів в якому кожна гілка та її менші гілки формують клад, еволюційний механізм і процес адаптивної еволюції, який веде до розвитку більшої різноманітності сестринських організмів. Цей процес найчастіше відбувається тоді коли кілька організмів потрапляють в нові умови навколишнього середовища, або коли зміни навколишньго середовища викликають вимирання груп організмів, звільняючи екологічні ніші для груп, що вижили.

Сучасним прикладом кладогенезу є еволюційні події на Гавайських островах. Організми потрапляють на ці острови з допомогою океанічних течій та вітрів. Більшість видів на цих островах є ендеміками (не зустрічаються більше ніде у світі) за рахунок процесу еволюційної дивергенції.

Кладогенез часто протиставляють анагенезу, при якому поступові зміни в предкових видах призводять урешті-решт до їх «заміни» новими видами (тобто при цьому процесі немає брунькування філогенетичного дерева)

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Коротаєв Андрій Віталійович, Andrey (2004). World Religions and Social Evolution of the Old World Oikumene Civilizations: A Cross-cultural Perspective (вид. First Edition). Lewiston, Нью-Йорк: Edwin Mellen Press. ISBN 0-7734-6310-0. (on the applicability of this notion to the study of social evolution).