Абаптація

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Абаптація — зумовленість ознак організму попередніми поколіннями його виду та їхніми умовами життя.

У теорії природного відбору концепція абаптації деякою мірою конкурує з твердженням про адаптацію організмів, оскільки неявним чином передбачає наявність певного задуму чи передбачення, що очевидно не могло мати місце в реальності.

Термін «абаптація» (англ. abaptation) створений за аналогією зі словом «адаптація» (англ. adaptation), але префікс ad-, що означає «посилення» або «додавання», замінена префіксом ab-, що означає «відібрання». І якщо «адаптація» — це «додаток пристосованості», то «абаптація» — «зникнення пристосованості».

Прикладом абаптації є еволюція механізму засвоєння рослинами вуглецю з повітря — еволюція C4-фотосинтезу з C3-фотосинтезу.[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rangan, Parimalan; Wankhede, Dhammaprakash P.; Subramani, Rajkumar; Chinnusamy, Viswanathan; Malik, Surendra K.; Baig, Mirza Jaynul; Singh, Kuldeep; Henry, Robert (2022-09). Evolution of an intermediate C4 photosynthesis in the non-foliar tissues of the Poaceae. Photosynthesis Research (англ.). Т. 153, № 3. с. 125—134. doi:10.1007/s11120-022-00926-7. ISSN 0166-8595. Процитовано 31 жовтня 2022.