Кольорові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кольорові (англ. Colored) — етнічний дескриптор, який використовується для позначення людей, які мають колір шкіри, відмінний від білого. Історично використовувався у Сполучених Штатах Америки (переважно в епоху Джима Кроу) та Великій Британії. У США цей термін, як правило, позначає все небіле населення[1]. Значення було по суті аналогічним у Великій Британії та було еквівалентом терміну «Person of color»[2]. Однак використання назви «кольоровий» на американському Півдні поступово обмежувалося словом «негри» (англ. negroes)[3]. Після Руху за громадянські права афроамериканців у США терміни «кольорові» та «негри» поступилися місцем терміну «чорношкірі»[en] та «афроамериканці» (англ. African Americans, у США). Згідно зі словником «Мерріам-Вебстер», слово colored уперше було використано в 14-му столітті, але з іншим значенням, ніж раса чи етнічна приналежність[4].

У багатьох країнах цей термін часто вважається зневажливим чи образливим. Але є і винятки, наприклад, існує організація «Національна асоціація сприяння кольоровим людям», яка захищає права таких людей.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Statistical Abstract of the United States. Department of the Treasury, United States. 1934. с. 554. Архів оригіналу за 3 жовтня 2021. Процитовано 5 серпня 2017.
  2. Nicholas Deakin, Brian Cohen, Julia McNeal (1970). Colour, citizenship and British society: based on the Institute of Race Relations report. Panther Books. с. 57. Процитовано 5 серпня 2017.
  3. Trigger, Bruce G. (1978). Northeast. Smithsonian Institution. с. 290. Архів оригіналу за 18 лютого 2020. Процитовано 5 серпня 2017.
  4. Colored | Definition of Colored by Merriam-Webster. Merriam-webster.com. Архів оригіналу за 17 серпня 2017. Процитовано 5 серпня 2017. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |5= (довідка)