Користувач:FANTOMASS/Wi-Fi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Файл:Wi-Fi Logo.png

Wi-Fi (англ. Wireless Fidelity — «безпровідна точність») — торгівельна марка Wi-Fi Alliance для безпровідних мереж на базі стандарту IEEE 802.11.

Будь-яке устаткування, відповідне стандарту IEEE 802.11, може бути протестовано в Wi-Fi Alliance і отримати відповідний сертифікат і право нанесення логотипу Wi-Fi.



Історія[ред. | ред. код]

Wi-Fi був створений в 1991 році NCR Corporation/AT&T (внаслідок — Lucent Technologies і Agere Systems) в Нівегейн, Нідерланди.

Стандарт IEEE 802.11n був затверджений 11 вересня 2009 року. Його застосування дозволяє підвищити швидкість передачі даних практично вчетверо в порівнянні з пристроями стандартів 802.11g (максимальна швидкість яких дорівнює 54 Мбіт/с)за умови використання в режимі 802.11n з іншими пристроями 802.11n. Теоретично 802.11n здатний забезпечити швидкість передачі даних 600 Мбіт/с. Мбіт/с[1].

Принцип роботи[ред. | ред. код]

Зазвичай схема Wi-Fi мережі містить не менш однієї точки доступа і не менше одного клієнта. Також можливо підключення двох клієнтів в режимі точка-точка (Ad-hoc), коли точка доступа не використовується, а клієнти з'єднуються за участю мережевих адаптерів «напряму». Точка доступа передає свій ідентифікатор мережі (SSID) з допомогою спеціальних сигнальних пакетів на швидкості 0,1 Мбіт/с кожні 100 мс. Тому 0,1 Мбіт/с — найменша швидкість передачі даних для Wi-Fi. Знаючи SSID мережі, клієнт може вияснити, чи можливо підключення до даної точки доступа. При потраплянні в зону дії двох точок доступа з ідентичними SSID приймач може вибирати між ними на основі даних про рівень сигналу. Стандарт Wi-Fi дає клієнту повну свободу при виборі критеріїв для з'єднання. Більш детальніше принцип работи описаний в офіційному тексті стандарту.

[2].

Однак, стандарт не описує всі аспекти побудови безпровідних локальних мереж Wi-fi. Тому кожен виробник устаткування вирішує цю задачу по-своєму, застосовуючи ті підходи, які він вважає за якнайкращі з тієї або іншої точки зору. Тому виникає необхідність [http://simplewireless.ru/blog/2011/02/wlan_infrastructure_overview/ класифікації способів побудови безпровідних локальних мереж].].

За способом об'єднання точок доступу в єдину систему можна виділити:

  • Автономні точки доступу (називаються також самостійні, децентралізовані, розумні)
  • Точки доступу, що працюють під управлінням контроллера (називаються також «легковагі», централізовані)
  • Безконтролерні, але не автономні (керовані без контроллера)

За способом організації і управління радіоканалами можна виділити безпровідні локальні мережі:

  • Із статичними налаштуваннями радіоканалів
  • З динамічними (адаптивними) налаштуваннями радіоканалів
  • З «шаруватою» або багатошаровою структурою радіоканалів

Переваги Wi-Fi[ред. | ред. код]

Беспроводной Интернет на пляже
  • Дозволяє розвернути мережу без прокладки кабеля, що може зменшити вартість розгортання і/або розширення мережі. Місця, де не можна прокласти

кабель, наприклад, поза приміщеннями і в будівлях, що мають історичну цінність, можуть обслуговуватися безпровідними мережами.

  • Дозволяє мати доступ до мережі мобільним пристроям.
  • Wi-fi пристрою широко поширені на ринку. Гарантується сумісність устаткування завдяки обов'язковій сертифікації устаткування з логотипом

Wi-fi.

  • Випромінювання від Wi-fi пристроїв у момент передачі даних на два порядки (у 100 разів) менше, ніж біля стільникового телефону.

Недоліки Wi-fi[ред. | ред. код]

  • Частотний діапазон і експлуатаційні обмеження в різних країнах неоднакові. У багатьох європейських країнах дозволено два додаткові канали

які заборонені в США; У японії є ще один канал у верхній частці діапазону, а інші країни, наприклад Іспанія, забороняють використання низькочастотних каналів. Більш того, деякі країни, наприклад Росія, Білорусь і Італія, вимагають реєстрації всіх мереж Wi-fi приміщень, що працюють зовні, або вимагають реєстрації Wi-fi-оператора[3].

  • Як було згадано вище - в Росії точки безпровідного доступу, а також адаптери Wi-fi з еіїм, що перевищує

100 мвт (20 дбм), підлягають обов'язковій реєстрації.[4]

  • Найпопулярніший стандарт шифрованія WEP може бути відносне легко взломан[5] навіть при правильній конфігурації (із-за слабкої стійкості алгоритму). Не дивлячись на те, що нові пристрої підтримують досконаліший протокол

шифрування даних WPA і Wpa2, багато старих точок доступу не підтримують його і вимагають заміни. Ухвалення стандарту IEEE 802.11i (Wpa2) в іюне 2004 ріка зробило доступною безпечнішу схему, яка доступна в новому устаткуванні. Обидві схеми вимагають стійкіший пароль, ніж ті, які зазвичай призначаються користувачами. Багато організацій ісписпользуют додаткове шифрування (наприклад VPN) для захисту від вторгнення.

Комерційне використання Wi-fi[ред. | ред. код]

Комерційний доступ до сервісів на основі Wi-fi надається в таких місцях, як інтернет-кафе, аеропорти і кафе по всьому світу (зазвичай ці місця називають Wi-Fi-кафе), проте їх покриття можна вважати за точкове в порівнянні із стільниковими мережами::

Кінцева мета — створення централізованої мережі Wi-fi, що повністю покриває Париж. Основний принцип Ozone Pervasive Network полягає в тому, що це мережа національного масштабу.

  • WISE Technologies надає комерційний доступ в аеропортах, університетах, і незалежних кафе на території США.
  • T-mobile забезпечує роботу хот-спотів для мережі Starbucks в США і велікобрітанії, а також більше 7500

хот-спотів в Германії.

  • Pacific Century Cyberworks забезпечує доступ в магазинах Pacific Coffee в Гонконге.
  • Columbia Rural Electric Association намагається розвернути мережу 2.4 ггц Wi-fi на території майданом 9500 км.?, розташованою між округами

Уалла-уалла і колумбія в штаті Вашингтон і Юматіллаа]], Орегон. У список інших великих мереж в США також входять: Boingo, Wayport і ipass.

зростаючій мережі, що розповсюдилася на територію штату Sao Paulo.

  • BT Openzone володіє багатьма хот-спотамі в велікобрітанії, що працюють в Mcdonald's, і має роумінговоє угоду з T-mobile UK і

Readytosurf. Їх клієнти також мають доступ до хот-спотам The Cloud.

  • Netstop забезпечує доступ в нової Зеландії.
  • У естонії є декілька комерційних операторів, найбільший з них Elion, забезпечує АЗС Statoil по всій Естонії і крупні торгівельні

центри.

міре[6] міської мережі Wi-fi в моськве. Канали доступу до дротяної мережі забезпечує найбільший московський провайдер [[Корбіна Телеком]]. Розгорнені мережі і в Московських аеропортах Шереметьево і Домодедово.

  • Компанія Earthlink планувала в третьому кварталі 2007 ріка повністю підключити Філадельфію (США) до мережі Інтернет через безпровідних ноканали зв'язки. Це

мало бути перше місто-мегаполіс в США, повністю охоплений Wi-fi. Передбачувана вартість повинна була складати 20-22 долари в місяць при швидкості підключення 1 Мбіт/сек. Для малоімущих жителів Філадельфії — 12-15 доларів в місяць. В даний час центр міста і прилеглі до нього райони вже підключені. Підключення решти районів проводитиметься у міру установки передавачів.

  • Укртелеком у Україні надає послуги Wi-fi ("ОГО! Wi-fi") зі всіх міст країни. Покриття распостраняєтся не лише на центри міст, великі

готелі, ресторани, кафе, вокзали аеропорти, але і на бібліотеки, відділення "Телекомсервіс" і так даліт.д.

Безпровідні технології в промисловості[ред. | ред. код]

Для використання в промисловості технології Wi-fi пропонуються поки обмеженим числом постачальників. Так siemens Automation & Drives пропонує Wi-Fi-решения для своїх контроллерів SIMATIC відповідно до стандарту IEEE 802.11g у вільному ISM-диапазоне 2,4 Ггц і що забезпечує максимальну швидкість передачі 11 Мбіт/с. Дані технології застосовуються в основному для управління рухомими об'єктами і в складській логістиці, а також в тих випадках, коли з якої-небудь причини неможливо прокладати дротяні мережі Ethernet.et.

Wi-fi і телефони стільникового зв'язку[ред. | ред. код]

Деякі вважають, що Wi-fi і подібні до нього технології з часом можуть замінити сотовиє мережі, такі як GSM. Перешкодами для такого розвитку подій в найближчому майбутньому є відсутність роумінгу і можливостей аутентифікації (див. 802.1x, sim-карти і RADIUS) обмеженість частотного діапазону і сильно обмежений радіус дії Wi-fi. Правильнішим виглядає порівняння Wi-fi з іншими стандартами стільникових мереж, таких як UMTS, CDMA або WIMAX.]].

Проте, Wi-fi придатний для використання VOIP в корпоративних мережах або в середі SOHO. Перші зразки устаткування з'явилися вже в початку 2000-х, проте на ринок вони вийшли тільки в 2005 рікбіля. Тоді такі компанії, як Zyxel UT Starcomm samsung Hitachi і багато інших, представили на ринок VOIP Wi-Fi-телефоны по «розумних» цінах. У 2005 рікбіля ADSL ISP провайдери зачали надавати послуги VOIP своїм клієнтам (наприклад нідерландський ISP xs4all). Коли дзвінки за допомогою VOIP стали дуже дешевими, а частенько взагалі безкоштовними провайдери, здатні надавати послуги VOIP, дістали можливість відкрити новий ринок — послуг VOIP. Телефони GSM з інтегрованою підтримкою можливостей Wi-fi і VOIP зачали виводитися на ринок, і потенційно вони можуть замінити дротяні телефони.н]]и.

Зараз безпосереднє порівняння Wi-fi і стільникових мереж недоцільно. Телефони, що використовують тільки Wi-fi, мають дуже обмежений радіус дії, тому розгортання таких мереж обходиться дуже дорого. Проте, розгортання таких мереж може бути якнайкращим рішенням для локального використання, наприклад, в корпоративних мережах. Проте пристрої, підтримуючі декілька стандартів, можуть зайняти значну частку ринка.].

Варто відмітити, що за наявності в даному конкретному місці покриття як GSM, так і Wi-fi, економічно набагато вигідніше використовувати Wi-fi, розмовляючи шляхом сервісів інтернет-телефонії. Наприклад, клієнт Skype давно існує у версіях як для смартфонов, так і для КПК..

Міжнародні проекти[ред. | ред. код]

Інша бізнес-модель полягає в з'єднанні вже наявних мереж в нових. Ідея полягає в тому, що користувачі розділятимуть свій частотний діапазон через персональних безпровідні маршрутизатори, що комплектуються спеціальним по. Наприклад FONіспанськая компанія, створена в ноябре 2005 ріка. Зараз співтовариство об'єднує більше 1 000 000 користувачів в Европе Азії і Америці і швидко розвивається. Користувачі діляться на три категорії:

  • linus — що виділяють безкоштовний доступ в Інтернет
  • bills — що продають свій частотний діапазон
  • aliens — що використовують доступ через bills.

Таким чином, система аналогічна пірінговим сервісам. Не дивлячись на те, що FON отримує фінансову підтримку від таких компаній, як [[Google (компанія)|Google]] і Skype, лише з часом буде ясно, чи буде ця ідея дійсно працювати.ь.

Зараз біля цього сервісу є три основні проблеми. Перша полягає в тому, що для переходу проекту з початкової стадії в основну потрібний більше уваги з боку громадськості і смі. Потрібно також враховувати той факт, що надання доступу до вашого інтернет-каналу іншим особам може бути обмежено вашим договором з інтернет-провайдером. Тому інтернет-провайдери намагатимуться захистити свої інтереси. Так само, швидше за все, вчинять звукозаписні компанії, промовці проти вільного розповсюдження Mp3.]].

У Росії основна кількість точок доступу співтовариства FON розташована в московському регіоні (див. карту).

Ізраїльська компанія wefi створила спільну мережу соціальної направленності[7], з можливістю пошуку мереж Wi-fi і спілкування між користувачами. Програма і система в цілому була створена під керівництвом д-ра Варді, одного з творців компанії Mirabilis, і протоколу ICQ[8]..

Wi-fi в ігровій індустрії[ред. | ред. код]

доступу або в режимі крапка-крапка.

для з'єднання з хот-спотамі Wi-fi або іншими безпровідними з'єднаннями.й.

Некомерційне використання Wi-fi[ред. | ред. код]

Поки комерційні сервіси намагаються використовувати що існують бізнес-моделі для Wi-fi, багато груп, співтовариства, містоа, і приватні особи будують вільні мережі Wi-fi, часто використовуючи спільну пірінговоє угоду для того, щоб мережі могли вільно взаємодіяти один з одним..

Багато користувачів муніципалітети об'єднуються з локальними співтовариствами, щоб розширити вільні Wi-Fi-сети. Деякі групи будують свої Wi-Fi-сети, повністю засновані на добровільній допомозі і пожертвуваннях..

Для отримання докладнішої інформації дивитеся розділ спільні безпровідні мережі, де можна також знайти список вільних мереж Wi-fi, розташованих по всьому світу (див. також Безкоштовні точки доступу Wi-fi в Москві)..

Файл:Wirelessmesh.png
Схема створення комірчастої мережі (mesh-network) з використанням устаткування Wi-fi

OLSR (en) — один з протоколів, використовуваних для створення вільних мереж. Деякі мережі використовують статічеськую маршрутизацію, інші повністю вважаються на OSPF. У ізраїле розробляється протокол Wipeer для створення безкоштовних P2p-сетей на основі Wi-fi.i.

У Wireless Leiden розробили власне програмне забезпечення для маршрутизації під назвою Lvrouted для об'єднання Wi-Fi-сетей побудованих на повністю безпровідній основі. Велика частка мереж побудована на основі по з відкритим кодом, або публікують свою схему під відкритою ліцензією. Див. наприклад «Wifi Liberator»[9] (перетворює будь-який ноутбук зі встановленою Mac OS X і WI-F-Fi-модулем у відкритий вузол Wi-Fi-сети). Також слід звернути увагу на netsukuku — Розробка усесвітньої безкоштовної mesh-сети..

Деякі невеликі країни і муніципалітети вже забезпечують вільний доступ до хот-спотам Wi-fi і доступу до Інтернету через Wi-fi по місцю проживання для всіх. Наприклад, королівство Тонга і Естонія, які мають велику кількість вільних хот-спотів Wi-fi по всій території країни. У Парижі Ozoneparis надає вільний доступ в Інтернет необмежено всім, хто сприяє розвитку Pervasive Network надаючи дах свого будинку для монтажу устаткування Wi-fi. Unwire Jerusalem — це проект установки вільних точок доступу Wi-fi у великих торгівельних центрах Єрусалима. Багато університети забезпечують вільний доступ до Інтернет через Wi-fi для своїх студентів, відвідувачів і всіх, хто знаходиться на території університету.тета.

Деякі комерційні організації, такі як Panera Bread, надають вільний доступ до Wi-fi постійним клієнтам. Заклади mcdonald’s Corporation теж надають доступ до Wi-fi під брендом Mcinternet. Цей сервіс був запущений в ресторані в Оук-Брук Ілінойс; він також доступний в багатьох ресторанах в Лондоні, москві і київі.].

Проте, є і третя підкатегорія мереж, створених співтовариствами і організаціями, такими як університети, де вільний доступ надається членам співтовариства, а тим, хто в нього не входить, доступ надається на платній основі. Приклад такого сервісу — мережа Sparknet в фінляндії. Sparknet також підтримує Opensparknet — проект, в якому люди можуть робити свої власні точки доступу часткою мережі Sparknet, отримуючи від цього визначену вигоду.ду.

Останнім часом комерційні Wi-Fi-провайдери будують вільні хот-споти Wi-fi і хот-зони. Вони вважають, що вільний Wi-Fi-доступ привабить нових клієнтів і інвестиції повернуться..

Безкоштовний доступ до Інтернету через Wi-fi[ред. | ред. код]

Незалежно від початкових цілей (залучення клієнтів, створення додаткової зручності або чистий альтруїзм) у всьому світі і в Росії, у тому числі, росте кількість безкоштовних хот-спотів, де можна дістати доступ до найбільш популярної глобальної мережі (Інтернет) абсолютно безкоштовно. Це можуть бути і великі транспортні вузли, де підключитися можна самостійно в автоматичному режимі, і бари, де для підключення необхідно попросити картку доступу персоналу і, навіть, просто території міського ландшафту, що є місцем постійного скупчення людей.ей.

Wi-fi і ПО[ред. | ред. код]

  • ос сімейства BSD (FREEBSD, NETBSD, OPENBSD) можуть працювати з більшістю адаптерів, починаючи з а.

Драйвери для чіпів Atheros, Prism, Harris/intersil і Aironet (від відповідних виробників Wi-fi пристроїв) зазвичай входять до ОС BSD починаючи з версії 3. У OPENBSD 3.7, було включено більше драйверів для безпровідних чіпів, включаючи Realtek Rtl8180l, Ralink Rt25x0, Atmel At76c50x, і Intel 2100 і 2200bg/2225bg/2915abg. Завдяки цьому частково вдалося вирішити проблему браку відкритих драйверів безпровідних чіпів OPENBSD. Можливо деякі драйвери, реалізовані для інших BSD-систем, можуть бути перенесені, якщо вони ще не були створені. Ndiswrapper також доступний для FREEBSD.BSD.

  • Mac OS. Адаптери виробництва Apple підтримувалися з системи Mac OS 9, випущеної в 1999 році. З 2006 року всі настільні комп'ютери і ноутбуки

Apple Inc. (а також що з'явилися пізніше телефони iphone, плеєри ipod Touch і планшетні комп'ютери Ipad) штатно оснащуються адаптерами Wi-fi мережа Wi-fi в даний час є основним вирішенням Apple для передачі даних, і повністю підтримується Mac OS X. Можливий режим роботи адаптера комп'ютера як точка доступу, що дозволяє при необхідності зв'язувати комп'ютери Macintosh в безпровідні мережі у відсутності інфраструктури. Darwin і Mac OS X, не дивлячись на частковий збіг з BSD, мають свою власну, унікальну реалізацію Wi-fi.-Fi.

  • Linux: Починаючи з версії 2.6, підтримка деяких Wi-fi пристроїв з'явилася безпосередньо в ядрі Linux. Підтримка для чіпів Orinoco

Prism, Aironet, Atmel, Ralink включена в основну гілку ядра, чіпи Admtek і Realtek Rtl8180l підтримуються як закритими драйверами виробників, так і відкритими, написаними співтовариством. Intel Calexico підтримуються відкритими драйверами, доступними на Sourceforge.net. Atheros підтримується через відкриті проекти. Підтримка інших безпровідних пристроїв доступна при використанні відкритого драйвера Ndiswrapper, який дозволяє Linux-системам що працює на комп'ютерах з архітектурою Intel x86, «обертати» драйвера виробника для Microsoft Windows для прямого використання. Відома по крайньому заходу одна комерційна реалізація цієї ідеї. FSF створило [http://www.fsf.org/resources/hw/net/wireless/cards.html список тих, що рекомендуються адаптерів], докладнішу інформацію можна знайти на сайта сайті Linux wireless.

  • Існує досить велика кількість Linux-based прошивок для безпровідних роутеров, поширюваних під ліцензією GNU GPL. До них відносяться

так звана «прошивка від Олега», FREEWRT, OPENWRT, X-WRT, DD-WRT і так далі Як правило, вони підтримують набагато більше функцій, чим оригінальні прошивки. Необхідні сервіси легко додаються шляхом установки відповідних пакетів. Список підтримуваного устаткування постійно росте.


  • У ОС сімейства Microsoft Windows підтримка Wi-fi забезпечується, залежно від версії, або за допомогою драйверів, якість яких залежить від

постачальника, або засобами самої Windows.

    • Ранні версії Windows, такі як і молодше, не містять вбудованих засобів для налаштування і управління, і тут ситуація залежить від

постачальника устаткування.

    • microsoft Windows XP підтримує налаштування безпровідних пристроїв. І хоча первинна версія включала досить слабку підтримку, вона

значно покращала з виходом service Pack 2, а з виходом service Pack 3 була додана підтримка Wpa2.

    • microsoft Windows Vista містить покращувану в порівнянні з Windows XP підтримку Wi-fi.
    • microsoft Windows 7 підтримує всі сучасні на момент її виходу безпровідні пристрої і протоколи шифрування. Окрім іншого в

Windows 7 створена і додана можливість створювати віртуальні адаптери Wi-fi, що теоретично дозволило б підключатися не до однієї Wi-Fi-сети, а до декількох відразу. На практиці в Windows 7 підтримується створення тільки одного віртуального адаптера, за умови написання спеціальних драйверів[10]. Це може бути корисно при використанні комп'ютера в локальній Wi-Fi-сети і, одночасно, в Wi-Fi-сети підключеною до Інтернет.

Юридичний статус[ред. | ред. код]

Юридичний статус Wi-fi різний в різних країнах. У США діапазон 2.5 Ггц дозволяється використовувати без ліцензії, за умови, що потужність не перевищує певну величину, і таке використання не створює перешкод тим, хто має ліцензію..

Росія[ред. | ред. код]

У Росії використання Wi-fi без дозволу на використання частот від Державної комісії з радіочастот (ГКРЧ) можливо для організації мережі усередині будівель, закритих складських приміщень і виробничих терріторій[11]. Для легального використання внеофісной безпровідної мережі Wi-fi (наприклад, радіоканалу між двома сусідніми будинками) необхідне отримання дозволу на використання частот. Діє спрощений порядок видачі дозволів на використання радіочастот в смузі 2400—2483,5 Мгц (стандарти 80202.11b і 802.11g; канали 1-11), для отримання такого дозволу не потрібне приватне вирішення ГКРЧ. Для використання радіочастот в інших діапазонах, зокрема 5 Ггц (стандарт 802.11a), необхідно заздалегідь отримати приватне вирішення Гкрч[12]. У 2007 рікбіля ситуація змінилася з виходом документа: «Ухвала від 25 липня 2007 р. № 476 Про внесення змін до ухвали Уряду Російській Федерації від 12 жовтня 2004 р. № 539 „Про порядок реєстрації ра|радіоелектронних засобів і високочастотних пристроїв“»[13]. Шістнадцятим пунктом ухвали із списку устаткування, підмета реєстрації було виключено[14]::

  • Призначене (крайове) для користувача устаткування радіодоступу (безпровідного доступу) в смузі радіочастот 2400—2483,5 Мгц з потужністю випромінювання передавальних

пристроїв до 100 мвт включно..

Також у виконання протокольного запису до вирішення ГКРЧ від 19 серпня 2009 р. № 09-04-09, ГКРЧ вирішила[15] (п.2)::

  • Виділити смуги радіочастот 5150-5350 Мгц і 5650-6425 Мгц для застосування на території Російської Федерації за винятком міст, вказаних в додатку

№ 2 [1], РЕС фіксованого безпровідного доступу громадянами Російської Федерації і російськими юридичними особами без оформлення окремих вирішень ГКРЧ для кожної фізичної або юридичної особи.а.

Вказаним смугам частот відповідають стандарти 802.11a/h/j/n і канали з номерами з діапазонів 36-64 і 136-165. Проте, в додатку 2 перераховано 164 найбільші міста Росії, в яких вказані частоти для створення безпровідних мереж використовувати не можна (див. п.6)..

За порушення порядку використання радіоелектронних засобів передбачається відповідальність по статтях 13.3 і 13.4 [[Кодекс Російської Федерації про адміністративні правонарушеніях|кодекса Російської Федерації про адміністративні правопорушення]] (КОАП РФ)[16]. Так, в липні 2006 ріку декілька компаній в ростові-на-дону були оштрафовані за експлуатацію відкритих мереж Wi-fi (хот-спотів)[17]. Зовсім недавно Федеральна служба по нагляду в сфері масових комунікацій, зв'язку і охорони культурної спадщини видало нове роз'яснення використання і реєстрації всіх пристроїв, використовуючих Wi-fi. Пізніше виявилось, що існує коментар россвязьохранкультури[18], який частково спростовує непорозуміння, розвинені мережевими ЗМІ.

Україна[ред. | ред. код]

На Україні використання Wi-fi без дозволу Українського державного центру радіочастот(рос.) (укр. український державній центр радіочастот) можливо лише в разі використання точки доступу із стандартною всенаправленою антеною (<6 Дб, потужність сигналу ≤ 100 мвт на 2.4 Ггц і ≤ 200 мвт на 5 Ггц) для внутрішніх (використання усередині приміщення) потреб організації (Вирішення Національної комісії з регулювання зв'язку України № 914 від 2007.09.06) В разі сигналу більшої потужності або надання послуг доступу в Інтернет, або до яких-небудь ресурсів, необхідно реєструвати передавач і отримати ліцензію УДЦР.[19]>

Білорусь[ред. | ред. код]

У Білорусії діє спеціалізована Державна комісія з радіочастот (ГКРЧ). На основі [http://www.mpt.gov.by/new/modules/npa/download.php?row=post29082009.doc Ухвали Міністерства зв'язку і інформатизації Республіки Білорусь від 26.08.2009 р. № 35 «Перелік радіоелектронних засобів і (або) високочастотних пристроїв, що не підлягають реєстрації»](рос.) устаткування Wi-fi не вимагає реєстрації, за умови, що їх параметри задовольняють наступним вимогам:
- Абонентські станції широкосмугового безпровідного доступу, що використовують смуги радіочастот 2400—2483,5 Мгц, 2500—2700 Мгц, 5150-5875 Мгц і не використовуючи зовнішні антени (антени, що встановлюються поза будівлями і спорудами).
- Абонентські станції широкосмугового безпровідного доступу мережі електрозв'язки спільного користування, що використовують смуги радіочастот 3400 — 3800 Мгц 5470-5875 Мгц. [20]>

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 802.11n Wi-Fi: відповіді на 5 великих питань
  2. Get IEEE 802 (.pdf) (англ.). standards.ieee.org. Процитовано 13 червня 2009. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |datepublished= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |accessyear= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |description= (довідка)
  3. Міністерство зв'язку і інформатизації Республіки Білорусь. Реєстрація безпровідного каналу зв'язку Wi-fi (рос.). www.mpt.gov.by. Процитовано 15 жовтня 2010. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |accessyear= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |datepublished= (можливо, |publication-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |description= (довідка)
  4. Решение ГКРЧ № 04-03-04-003 від 6.12.2004 р. затверджує основні технічні характеристики внутрішньоофісних рес (додаток № 1) і містить список РЕС, що підлягають реєстрації в спрощеному порядку, тобто без оформлення дозволу на використання радіочастот (додаток № 2).
  5. investor на habrahabr.ru. Блог ним. investor > Шифрування WEP для Wi-fi зламується за 3 секунди: німецькі дослідники (рос.). www.habrahabr.ru. Процитовано 13 червня 2009. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |description= та |au authorlink= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |accessyear= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |datepublished= (можливо, |publication-date=?) (довідка)
  6. Новини телекомунікаційного ринку > Мережа Golden Wifi визнана найкрупнішою міською мережею Wifi в світі (рос.). www.ntt.ru. Процитовано 13 червня 2009. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |accessyear= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |datepublished= (можливо, |publication-date=?) (довідка)
  7. What is Wefi? (англ.). Процитовано 22 квітня 2010. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |description= та |datepublished= (довідка)
  8. Wefi > Founders (англ.). Процитовано 22 квітня 2010. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |description= та |datepublished= (довідка)
  9. Новини Інтернету > Wifi Liberator бореться за вільний WiFi-доступ в Інтернет (рос.). www.rocit.ru. Процитовано 13 червня 2009. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |accessyear= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |datepublished= (можливо, |publication-date=?) (довідка)
  10. [http://ru.intel.com/business/community/index.php?automodule=blog&blogid=1960&showentry=1126 Virtual Wi-fi в Windows 7]
  11. Вирішення ГКРЧ (.doc) (рос.). www.minsvyaz.ru. Процитовано 13 червня 2009. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |description= та |datepublished= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |accessyear= (можливо, |access-date=?) (довідка)
  12. Едуард Моськвін. «Локальна мережа без дротів» - розділи 8-10 (рос.). www.vernex.ru. Процитовано 13 червня 2009. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |accessyear= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |datepublished= (можливо, |publication-date=?) (довідка)
  13. Ухвала від 25 липня 2007 р. № 476 Про внесення змін до ухвали Уряду Російської Федерації від 12 жовтня 2004 р. № 539 (рос.). www.government.ru. Архів оригіналу за 29 червня 2008. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |description= та |accessyear= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |datepublished= (можливо, |publication-date=?) (довідка)
  14. Прайм-тасс. Уряд РФ заборонив використання в Росії без реєстрації мобільних терміналів лави систем супутникового зв'язку і мобільних телефонів стандарту Cdma-800 (рос.). www.sotovik.ru. Процитовано 13 червня 2009. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |accessyear= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |datepublished= (можливо, |publication-date=?) (довідка)
  15. www.rfs-rf.ru/idc/groups/public/documents/grhc_resheniya/005027.doc
  16. Кодекс РФ про адміністративні правопорушення (КОАП РФ) від 30.12.2001 № 195-фз (рос.). www.consultant.ru. Процитовано 13 червня 2009. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |description= та |datepublished= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |accessyear= (можливо, |access-date=?) (довідка)
  17. Маріана Дейнеко. У Ростові-на-Дону штрафують за Wi-fi (рос.). www.compulenta.ru. Процитовано 13 червня 2009. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |accessyear= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |datepublished= (можливо, |publication-date=?) (довідка)
  18. Інтернет-газета Comnews публікує матеріал на тему реєстрації радіоелектронних засобів з Wi-fi (рос.). www.rsoc.ru. Архів оригіналу за 01.05.2008. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |accessyear= та |daatepublished= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |description= (довідка)
  19. Рішення № 914 від 06.09.2007 "Про затвердження Переліку радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, для експлуатації яких не потрібні дозволи на експлуатацію" (ua) . www.ucrf.gov.ua. Процитовано 13 червня 2009. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |description= та |datepublished= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |accessyear= (можливо, |access-date=?) (довідка)
  20. Перелік радіоелектронних засобів і (або) високочастотних пристроїв, що не підлягають реєстрації (Ухвала Міністерства зв'язку і інформатизації Республіки Білорусь від 26.08.2009 р. № 35) (рос.). www.mpt.gov.by/. Процитовано 23 березня 2010. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка); Cite має пусті невідомі параметри: |description= та |datepublished= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |accessyear= (можливо, |access-date=?) (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]


Російський Альянс Wi-fi[ред. | ред. код]

Файл:Wi-fi group.jpg
Стикер безкоштовного Wi-fi

провайдерів, що надають цю послугу на безкоштовній основі. Головною відзнакою проекту є об'єднання тільки безкоштовних хот-спотів Wi-fi.

  • Всі провайдери і оператори, що містяться в Wi-fi Альянсі позначають свої зони спеціальним стікером «бесплатний Wi-fi здесь».
  • Інформацію по точках доступу в різних містах можна знайти на офіційному сайті

-->>

Шаблон:Способи виходу в Інтернет uk:Wi-Fi