Користувач:Luchanyn/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вовки Да Вінчі
eng. Da Vinci Wolves
Тип військове формування
Засновник Дмитро «Да Вінчі» Коцюбайло
Засновано 20 січня 2014
Вебсайт: vovkydavinci.army

Вовки Да Вінчі — військове формування створене Героєм України Дмитром «Да Вінчі» Коцюбайлом. З 2014 року бере участь у російсько-українській війні.

З 2014 року «Вовки Да Вінчі», як штурмова рота, входили до складу Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор». На початку повномасштабного вторгнення увійшли до складу 7-го центру ССО ЗСУ, а згодом до новосформованої 67 ОМБр ЗСУ, як окремий батальйон. У лютому 2024 року частина бійців перейшла з 1 ОШБ 67 ОМБр до складу 59 ОМПБр імені Якова Гандзюка.

На сьогоднішній день назву «Вовки Да Вінчі» носить 108-й окремий механізований батальйон 59 ОМПБр.

Історія[ред. | ред. код]

У складі Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор»[ред. | ред. код]

20 січня 2014 була створена 1-ша штурмова рота у складі 5-го батальйону Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор».

7 березня 2016 року Дмитра «Да Вінчі» Коцюбайла було призначено командиром 1-ї окремої штурмової роти ДУК ПС.

З 2014 року 1 ОШР «Вовки Да Вінчі» брали участь у боях в найгарячіших точках фронту на Донеччині та Луганщині: у Авдіївці, Пісках, Карлівці, а також у боях під Савур-Могилою, Старогнатівкою, Степанівкою.

Під командуванням Дмитра формування стало одним із найефективніших та найпрофесійніших у країні [1].

30 листопада 2021 року Дмитра Коцюбайла було нагороджено званням Герой України [2]. Дмитро став першим добровольцем, який отримав звання це звання прижиттєво.

У складі 7-го центру ССО ЗСУ[ред. | ред. код]

На початку повномасштабного вторгнення, на основі Добровольчого Українського Корпусу було сформовано 7-й центр Сил спеціальних операцій ЗСУ, до якого і увійшла рота «Вовки Да Вінчі». У складі ССО «Вовки Да Вінчі» брали активну участь у Харківському контрнаступі: у звільненні Куп'янська, Куп'янська-Вузлового, Борової, Ізюму; боях на Луганщині: за Кремінну, Сєвєродонецьк, Лисичанськ.

У складі 67 ОМБр ЗСУ[ред. | ред. код]

У листопаді 2022 року 7-й центр ССО ЗСУ було переформовано у 67-му окрему механізовану бригаду. Рота «Вовки Да Вінчі» переросла у батальйон та стала 1-им окремим механізованим батальйоном «Вовки Да Вінчі» 67 ОМБр.

У першій половині 2023 року батальйон брав участь у боях за Бахмут, Білогорівку; Серебрянку, Берестове та відзначилися у обороні «Дороги смерті» [3] поблизу Хромового.

7 березні 2023 року поблизу міста Бахмут було смертельно поранено Дмитра Коцюбайла [4]. 10 березня відбулося прощання у Києві. Тисячі українців прощалися з Дмитром на Майдані. Віддати останню честь прийшла родина, бойові побратими, друзі, президент України Володимир Зеленський, головнокомандувач Валерій Залужний, голова розвідки Кирило Буданов [5].

Після загибелі Дмитра, командиром 1 ОМБ «Вовки Да Вінчі» 67 ОМБр став Юрій Капустяк.

У травні 2023 року батальйон отримав статус штурмового.

У другій половині 2023 року 1-й окремий штурмовий батальйон «Вовки Да Вінчі» брав участь у боях поблизу Синьківки та Лимана Першого, а також у обороні Кліщіївки.

Вихід зі складу 67 ОМБр[ред. | ред. код]

6 лютого 2024 року заступник командира розвідки 1 ОШБ 67 ОМБр Сергій Філімонов та керівник медичної служби «Ульф» Аліна Михайлова заявили про вихід частини бійців 1 ОШБ 67 ОМБр та перехід їх до складу 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.

На основі цих бійців було сформовано 108-й окремий механізований батальйон у складі 59 ОМПБр, командиром було призначено Сергія Філімонова. У свою чергу, командиром 1 ОШБ 67 ОМБр залишається Юрій Капустяк .

Назва та символіка[ред. | ред. код]

Як повідомила керівник медичної служби «Ульф» Аліна Михайлова — «Вовками Да Вінчі», після виходу зі складу 67 ОМБр, залишає за собою право називатися тільки 108-й окремий механізований батальйон 59 ОМПБр [6]. Також, використання символіки «Вовків Да Вінчі» закріпили за собою бійці новоствореного 108 ОМБ.

Також хочу прокоментувати питання назви, про яке ви могли читати у дописах наших побратимів. Батальйон під керівництвом Сергія Філімонова носитиме назву "Вовки Да Вінчі" - це спільне рішення всіх членів батальйону. Ми тепер є частиною 59-ї бригади. Більшість бійців, що воювали з Дмитром Коцюбайлом від початку 2014го року, перейшли з нами до 59-ї бригади.

— Аліна Михайлова

У зв'язку з цим, назву «Вовки Да Вінчі» став носити 108-й окремий механізований батальйон 59 ОМПБр (скорочено Батальйон «Вовки Да Вінчі») [7].

У свою чергу, 1 ОШБ 67 ОМБр змінив назву на 1-й окремий штурмовий батальйон «Да Вінчі» (скорочено 1 ОШБ «Да Вінчі») [8] та змінив символіку.

59 ОМПБр[ред. | ред. код]

Ще до офіційного переходу, у січні 2024 року, було оголошення про відкриття набору до лав батальйону «Вовки Да Вінчі».

Станом на квітень 2024 року батальйон знаходиться на стадії доукомплектування та формування.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Правила героя. Що зробило лейтенанта Дмитра Коцюбайла (Да Вінчі) легендою української армії  — Forbes.ua. forbes.ua (укр.). 26 квітня 2023. Процитовано 8 лютого 2024.
  2. Герой України доброволець “Да Вінчі” вперше зустрічає Новий рік не на фронті. ТСН.ua (укр.). 31 грудня 2021. Процитовано 8 лютого 2024.
  3. Бій роти Гонор за останню дорогу в Бахмут/DEFENDING "ROAD OF LIFE" BAKHMUT (укр.), процитовано 8 лютого 2024
  4. Загинув Дмитро Коцюбайло.
  5. Прощання з Дмитром Коцюбайлом із позивним "Да Вінчі". BBC News Україна (укр.). 10 березня 2023. Процитовано 8 лютого 2024.
  6. Крайній рік був надважкий. www.facebook.com. Процитовано 8 березня 2024.
  7. Редакція (1 березня 2024). Вісім бойових частин отримали у Вінниці понад сто FPV-дронів. Вінниця Преспоінт (укр.). Процитовано 8 березня 2024.
  8. Facebook. www.facebook.com. Процитовано 8 березня 2024.