Кунґ Ф'юрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кунг Ф'юрі
англ. Kung Fury
Жанр бойовик, комедія, пародія
Режисер Девід Сандберг
Продюсер Лінус Андерссон, Елені Янг
Сценарист Девід Сандберг
У головних
ролях
Девід Сандберг, Йорма Такконе, Стівен Чу, Леопольд Нільссон, Андреас Калінга, Ерік Хернквіст, Пер-Хенрік Арвідіус, Девід Хассельхофф
Оператор Юнас Ернхілл, Мартін Ердемальм, Матіас Андерсон
Тривалість 31 хв.
Мова англійська
Країна Швеція Швеція
Рік 2015
Кошторис 630 019 $[1]
IMDb ID 3472226
Наступний Kung Fury 2
kungfury.com
CMNS: Кунґ Ф'юрі у Вікісховищі

«Кунґ Ф'юрі» (англ. Kung Fury) — короткометражний комедійний бойовик, знятий шведським режисером Девідом Сандбергом, який також написав сценарій до фільму і зіграв у ньому головну роль. Фільм знятий під враженням від популярних в 1980-і бойовиків про поліціянтів і бойові мистецтва, пародіює їхні штампи і є при цьому свого роду даниною поваги їм[2][3].

Грошові кошти на створення фільму були зібрані за допомогою спільнокоштового сервісу Kickstarter[1]. При декларованій меті творця фільму у 200 000 $ проєкт зібрав 630 019 $. Остаточна мета в 1 млн $, необхідна для створення повнометражного фільму так і не була досягнута.

Сюжет[ред. | ред. код]

В Маямі 1985 року бандити і хулігани зухвало займаються злочинністю, проте з ними бореться поліцейський Кунг Ф'юрі та його напарник Дракон. При переслідуванні Червоного ніндзя Дракон гине, а в сповненого люті Кунг Ф'юрі влучає блискавка. Той бачить видіння, де Ф'юрі кусає кобра, давши силу «обраного» опанувати новим видом кунгфу. З цією силою Кунг Ф'юрі долає Червоного нінзя, але скоро на вулицях з'являється агресивний робот, досі замаскований під ігровий автомат. Ф'юрі зупиняє його, але шеф поліції вкрай незадоволений тим, що дії його підлеглого спричинили великі руйнування. Він назначає Ф'юрі напарника Трицеракопа — поліцейського-динозавра. Проте Ф'юрі відмовляється мати напарника, воліючи звільнитися, ніж втратити ще одного.

В цей час узбережжям Маямі ходить Адольф Гітлер, який телефонує у відділок та розстрілює поліцію через телефон. Кунг Ф'юрі припиняє стрілянину, знищивши трубку у відділку, а хакер Хакермен відслідковує хто стріляв — майстер кунгфу Адольф Гітлер, також відомий як Кунг Фюрер, що зник в 1940-і. Кунг Ф'юрі пригадує легенду про Гітлера, в якій говорилося, що вбивши «обраного» той отримає його силу, і припускає, що Гітлер якимось чином перенісся в часі. Хакермен відправляє Кунг Ф'юрі за допомогою своєї техніки в минуле аби вбити Кунг Фюрера. Однак стається збій і той опиняється в доісторичні часи, де живуть динозаври та вікінги. Жінки-воїни Барбаріанна і Катана, вислухавши розповідь Ф'юрі, прикликають на допомогу бога Тора, який переносить Ф'юрі у часи правління Кунг Фюрера Німеччиною.

Кунг Ф'юрі пробирається до Гітлера, дорогою знищуючи багатьох нацистів, врешті дістається до місця, де Кунг Фюрер виступає перед своєю армією, але Гітлер розстріляє його з кулемета. Крізь час на допомогу прибувають Тор, Хакермен, Трицеракоп і вікінги верхи на тиранозаврі. Ф'юрі бачить видіння (виконане в стилі мультфільмів 1980-х), де кобра повертає його до життя. Герої об'єднують сили проти нацистів, а Тор підкінець розчавлює Гітлера, якого в останню мить закриває нацистський орел-робот, своїм молотом.

Ф'юрі повертається у 1985-й рік на початок фільму, де знову бореться з роботом та помічає на ньому нацистську свастику, а в самому роботі впізнає розробку Кунг Фюрера. В цей час Адольф Гітлер переноситься в цю ж епоху з моменту, коли його вдарив Тор. Орел-робот підіймає його в повітря і Кунг Фюрер летить над містом, регочучи.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Давид Сандберг Кунґ Ф'юрі
Йорма Такконе[en] Адольф Гітлер / Кунґ Фюрер
Стівен Чу Дракон, напарник Кунґ Ф'юрі
Леопольд Нільссон Хакермен
Андреас Калінґ Тор (озвучив Пер-Генрік Арвідус)
Ерік Гьорнквіст Трицеракоп (озвучив Френк Сандерсон)
Пер-Генрік Арвідіус Шеф поліції
Елен Янґ Барбаріанна
Гелен Альссон Катана (озвучила Ясміна Сухонен)
Еос Карлссон Червоний ніндзя
Магнус Бетнер Полковник
Бйорн Ґустафссон Рядовий
Девід Гассельгофф Комп'ютер Hoff 9000 (голос)
Френк Сандерсон Кобра

Збір коштів[ред. | ред. код]

Давид Сандберг — шведський режисер, який раніше займався створенням музичних кліпів та телевізійної реклами. У 2012 році він залишив комерційну діяльність і сконцентрував свої зусилля на створенні комедійного бойовика про 80-і роки, натхненний культовими фільмами тих років. Спочатку він витратив 5 000 $ для створення першого трейлера свого фільму, щоб привернути увагу до своєї ініціативи[1].

Після цього, у грудні 2013 Сандберг запустив кампанію зі збору коштів на Kickstarter, очікуючи зібрати 200 тисяч $ необхідних йому для створення 30-хвилинного фільму. Пізніше була поставлена ​​друга мета в розмірі 1 мільйона доларів, які автор планував використовувати, щоб перетворити короткометражку в повнометражний фільм. Друга мета досягнута не була, проєкт зібрав 630 019 доларів внесків від 17 713 осіб[1].

Зйомка[ред. | ред. код]

Зважаючи на вкрай обмежений бюджет Сандберг зняв більшу частину сцен фільму в Умео, Швеція, використавши цифрові ефекти для реплікації вулиць Маямі. Оскільки він мав тільки один комплект поліцейської форми в процесі створення трейлера, то сцени за участю поліції він знімав окремо, пізніше поєднавши їх в одну. Одна тільки сцена, де Ф'юрі розправляється з десятками нацистських солдатів вимагала композитингу сцени з рухами Сандберга разом з шістдесятьма сценами рухів людей, які нападали на нього[1]. У липні 2014 Сандберг оголосив що він і команда починають нові зйомки, за участю 30 інвесторів з Kickstarter, яким обіцяли участь у фільмі як статистам. Зйомки проходили в Стокгольмі, в результаті було відзнято кілька нових сцен і трюків[4].

Для відповідності атмосфері фільмів 80-х творці фільму пом'якшили чіткість плівки і додали ефект зносу, щоб створити ілюзію того, що фільм демонструється на старому відеоплеєрі, який програє зношену VHS-касету.

Саундтрек[ред. | ред. код]

Kung Fury: Original Motion Picture Soundtrack
Саундтрек-альбом
Виконавець Various Artists
Дата випуску 8 липня 2015; 8 років тому (2015-07-08)
Жанр Synthwave
Тривалість 31 хв.
Лейбл Universal Music Sweden
Хронологія Various Artists
Попередній
←
Kung Fury 2
Наступний
→

Музику до фільму написали шведські synthwave — музиканти Mitch Murder і Lost Years. Крім того, частина композицій була написана Patrik Öberg, Christoffer Ling, Highway Superstar, і Betamaxx[5]. Офіційний саундтрек вийшов на платівці 8 липня 2015[6].

До пісні «True Survivor» Девіда Хассельхоффа, яка звучить під час фінальних титрів і стала однією з візитних карток фільму, був знятий відеокліп, що має ряд змінених кадрів з фільму за участю самого Девіда Хассельхоффа[7]. Відео на пісню, викладене на YouTube, на 30 травня 2015 зібрало більше 11 мільйонів переглядів[8]

#НазваАвторArtistТривалість
1.«Kung Fury»Mitch MurderMitch Murder 
2.«True Survivor»Jörgen Elofsson & Mitch MurderDavid Hasselhoff 
3.«West Side Lane»Lost YearsLost Years 
4.«Redlining 6th»BetamaxxBetamaxx 
5.«Face Puncher»Mitch MurderMitch Murder 
6.«The Final Stretch»Mitch MurderMitch Murder 
7.«Careful Shouting»Highway SuperstarHighway Superstar 
8.«Enter the Fury»Mitch MurderMitch Murder 
9.«Power Move»Mitch MurderMitch Murder 
10.«Phoenix Rising»Lost YearsLost Years 
11.«From the Future»Mitch MurderMitch Murder 
12.«Barbarianna»Christoffer LingChristoffer Ling 
13.«Nuclear»Lost YearsLost Years 

Реліз[ред. | ред. код]

Фільм був представлений 22 травня 2015 на Каннському кінофестивалі[9]. Потім, 28 травня був викладений в Steam[10] і на YouTube[11], де він за 3 дні зібрав 8 млн переглядів. Також він демонструвався на шведському телеканалі SVT2 і на El Rey Network[12].

Анахронізми та посилання[ред. | ред. код]

  • Мова програмування, якою Хакермен «хачить час» (показується глядачу на моніторі) — Java. Це анахронізм, бо у 1985 році її ще не існувало.
  • У процесі «хаку часу» в кінці індикатора завантаження на моніторі можна побачити вигадану формулу E = mc3, що відсилає до E = mc2.
  • Хакермен володіє технологічного вигляду рукавицею — це реальний пристрій Power Glove, що був аксесуаром до гральної консолі Nintendo Entertainment System і вироблявся в 1989—1990 роках.
  • Наприкінці фільму, коли Кунг Ф'юрі збирається знову вступити у двобій з ігровим автоматом, виявляється, що його автомобіль має вбудований комп'ютер зі штучним інтелектом. Це посилання на культовий серіал «Лицар доріг», а назва комп'ютера HOFF9000 та його «обличчя» на моніторі у салоні автомобіля — на актора Девіда Гассельгоффа, який зіграв одну з головних ролей у цьому серіалі.
  • HOFF9000 є посиланням на HAL9000 з культової «Одисеї 2001» Артура Кларка.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Kung Fury. Kickstarter. Архів оригіналу за 6 січня 2014. Процитовано 6 січня 2014.
  2. Kristobak, Ryan (29 грудня 2013). 'Kung Fury' Is The Over-The-Top 80s Renegade Cop Movie We've Been Waiting For. The Huffington Post. Архів оригіналу за 10 вересня 2016. Процитовано 2014-01- 06.
  3. Wacky trailer for new action comedy Kung Fury released on Kickstarter. The Independent. 27 грудня 2013. Архів оригіналу за 8 серпня 2017. Процитовано 6 січня 2014.
  4. Sandberg, David (30 липня 2014). Progress!. Kickstarter. Архів оригіналу за 12 серпня 2014. Процитовано 2 серпня 2014.
  5. Kung Fury : Beyond Awesome. Future City Records. 29 грудня 2013. Архів оригіналу за 18 квітня 2015. Процитовано 18 квітня 2015.
  6. Original-Motion-Picture-Soundtrack/4NC30000000 Kung Fury Original Motion Picture Soundtrack. Kung Fury Official Online Store. Процитовано 30 травня 2015.[недоступне посилання з червня 2019]
  7. Kooser, Amanda (16 квітня 2015). David Hasselhoff rides a T. rex in 'Kung Fury' music video. CNET. с. 1. Архів оригіналу за 25 травня 2015. Процитовано 17 квітня 2015.
  8. David Hasselhoff - True Survivor (from Kung Fury). DavidHasselhoffVEVO. 16 квітня 2015. Процитовано 30 травня 2015.
  9. Debruge, Peter (27 травня 2015). 10 Reasons 'Kung Fury' Was the Most Awesome Project in Cannes. Variety. с. 1. Архів оригіналу за 31 травня 2015. Процитовано 30 травня 2015.
  10. Kung Fury on Steam. Steam. Laser Unicorns. Процитовано 28 травня 2015.
  11. Kung Fury on YouTube. YouTube. Laser Unicorns. Процитовано 30 травня 2015.
  12. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Bishop не вказано текст

Посилання[ред. | ред. код]