Ламантинові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ламантинові
Період існування: 28.4–0 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Сирени (Sirenia)
Родина: Ламантинові (Trichechidae)
Linnaeus, 1758
Види

Див. текст

Вікісховище: Trichechidae

Ламанти́нові[1] (Trichechidae) — родина великих водних ссавців ряду сиреноподібних. У сучасній фауні родина представлена одним родом ламантин (Trichechus), в межах якого розрізняють три види. Ці травоїдні тварини мешкають на мілководді та живляться водною рослинністю.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Представники родини ламантинових відрізняються від представників родини дюгоней формою черепа і хвоста. Хвіст ламантина має форму весла, тоді як хвіст дюгоня — форму вилки. Одна з унікальних рис, що єднає ламантинів зі слонами, є постійна зміна кореневих зубів, в цілому нехарактерна для ссавців. Нові зуби з'являються далі по щелепі та, поступово пересуваючись уперед, витісняють старі. Крім того, соски у ламантинів розташовані між передніми кінцівками, так само як і у слонів. Через цю особливість моряки у стародавні часи вважали ламантинів русалками, або сиренами, що знайшло відображення у науковій назві ряду.

Ареал[ред. | ред. код]

Ламантини населяють мілководні, заболочені прибережні райони та річки Карибського моря, Мексиканської затоки, басейну Амазонки та Західної Африки.

Систематика[ред. | ред. код]

Група із трьох ламантинів

Ламантинові (Trichechidae):

підродина Miosireninae

підродина Trichechinae

Африканські ламантини живуть поблизу берегів і в річках екваторіальної Африки (на західному узбережжі), амазонських ламантинів можна зустріти на східному узбережжі Південної Америки (у річках Амазонка, Оріноко і їх притоках), американські ламантини мешкають у Вест-Індії (узбережжя Карибського моря від Флориди до Бразилії). Деякі виділяють флоридського ламантина в окремий вид, але «Інтегрована система таксономічної інформації» розглядає його як підвид американського ламантина. Флоридські ламантини досягають 4,5 і більше метрів в довжину; мешкають як в прісній, так і в солоній воді. На ламантинів полювали через їх жир і м'ясо; зараз полювання на них заборонене.

Загрози[ред. | ред. код]

Американський ламантин — загрожений вид. Хоча йому і не страшні ніякі природні хижаки, експансія людини зменшила його природне місце існування в прибережних областях. Їх повільна натура та допитливий характер призводить до жорстоких зіткнень з моторними човнами та катерами. На деяких особинах було виявлено понад 50 шрамів від лопатей гвинта. Ламантини заковтують рибальські снасті, потрапивши в травну систему тварини, вони збиваються в клубок і починають поволі вбивати тварину. Природні причини смерті включають несприятливі температури, полювання крокодилів на молодняк[2] та хвороби.

Захист і охорона[ред. | ред. код]

Ламантини часто відвідують електростанції, що спускають теплу воду. Звикнувши до цього постійного джерела неприродного тепла, ламантини припинили мігрувати в теплі води. Останнім часом електростанції почали закриватися, і «Служба Охорони Рибальства і Диких Тваринних США» намагається знайти спосіб нагрівати воду для ламантинів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Зоологія хордових : підручник [Архівовано 20 січня 2022 у Wayback Machine.] / Й. В. Царик, І. С. Хамар, І. В. Дикий та ін.; за ред. проф. Й. В. Царика. – Львів : ЛНУ ім. Івана Франка, 2013. – 356 с.
  2. Luiselli, L.; Akani, G.C.; Ebere, N.; Angelici, F. M.; Amori, G.; Politano, E. (2012). Macro-habitat preferences by the African manatee and crocodiles – ecological and conservation implications. Web Ecology. 12 (1): 39—48. doi:10.5194/we-12-39-2012.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)