Лев узимку (фільм, 1968)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лев узимку
англ. The Lion In Winter
Жанр Історичний
драма
Режисер Ентоні Гарві
Продюсер Мартін Полл
Сценарист Джеймс Голдмен
У головних
ролях
Пітер О'Тул
Кетрін Гепберн
Ентоні Гопкінс
Тімоті Далтон
Джон Касл
Оператор Дуглас Слокомб
Композитор Джон Баррі
Кінокомпанія Haworth Productions, AVCO Embassy, Metro-Goldwyn-Mayer
Дистриб'ютор Embassy Picturesd, Netflix і Vudu
Тривалість 134 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
Рік 1968
IMDb ID 0063227
CMNS: Лев узимку у Вікісховищі

«Лев узимку» (англ. The Lion In Winter) — британський кінофільм. Екранізація однойменної п'єси Джеймса Голдмена.

Сюжет[ред. | ред. код]

Докладніше: Лев узимку (п'єса)

1183 рік. Напередодні Різдва король Англії Генріх, чиє життя добігає кінця, має зустрітись з молодим королем Франції Філіпом. Для того, щоб зустріч пройшла на належному рівні, Генріх навіть тимчасово звільняє свою дружину Елеонору з ув'язнення, до якого вона потрапила через участь у змові проти чоловіка.

Троє синів Генріха II — Річард, Жоффруа та Джон також прибувають на Різдво до батька, тим більше що після смерті їхнього старшого брата Генріха їхньому батькові слід було розв'язати питання про спадкування престолу. Формально трон мав успадкувати наступний за старшинством — Річард, і йому сприяла Елеонора (що важливо, оскільки за нею — спадкування Аквітанії, великої та багатої області у Франції). Але молодший, Іоанн був ближчим до батька. Джеффрі, якого не любили ані батьки, ані брати, також мав плани на престол і плете хитромудру інтригу, щоб стати спадкоємцем в обхід братів.

Питання спадкування престолу хвилює також і французьку принцесу Еліс. Вихована в Англії — вона мала стати дружиною майбутнього короля, але при цьому Еліс уже стала коханкою нинішнього короля, Генріха.

Філіп Август, зовсім молодий король, не такий простий, як видається на перший погляд. Син покійного короля Людовіка, слабкого, залежного від Генріха Англійського, Філіп має намір узяти реванш, несподівано втрутившись у справи англійського королівського дому.

Королева Елеонора більше не бажає повертатись до своєї в'язниці, тому має намір через гру навколо престолу повернути собі свободу й права королеви.

Генріх II бачить (чи йому здається, що він бачить) плани всіх учасників зустрічі та збирається скористатись чужим владолюбством у своїх цілях. Але головним для нього виявиться не політичний, а особистий конфлікт — жоден з претендентів на його трон не може бути йому рівнею, а єдиною близькою людиною, яка його розуміє, виявляється його дружина, що давно бунтує проти короля.

В ролях[ред. | ред. код]

Нагороди й номінації[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Номінації[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • В одному з діалогів королева Елеонора згадує сифіліс, не відомий на той час європейцям.
  • Фільм знімали у Франції, Уельсі та Ірландії.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]